Het aantal ZZP-ers in Nederland is het afgelopen decennium flink gestegen. De drang naar vrijheid, de vele kansen van online en de tendens naar flexibiliteit bij veel bedrijven heeft gezorgd voor een enorme groei aan zelfstandigen. Vooral in de zakelijke dienstverlening maken ervaren specialisten de stap naar zelfstandig ondernemerschap. Hoe kan je er nu voor zorgen dat je interessante opdrachten krijgt en mee kan dingen met grotere bedrijven?

Specialiseren

Als zelfstandige kan je niet overal verstand van hebben. Sterker nog, veel opdrachtgevers waarderen het als je aangeeft dat je bepaalde zaken niet beheerst. Hoe meer je gespecialiseerd bent in bepaalde diensten, hoe eenvoudiger het zal zijn om jouw expertise te verkopen. En waar te maken uiteraard!

Professionele uitstraling

Ook al werk je alleen, je kan nog steeds zorgen voor een zakelijke en kwalitatieve uitstraling. Als je bijvoorbeeld regelmatig klanten ontvangt, helpt het als je een net kantoor hebt, of een werkruimte aan huis waarbij gasten niet eerst langs het speelgoed en de afwas hoeven te lopen. Ook een professioneel koffiezetapparaat kan helpen om een aangename sfeer te creëren tijdens een afspraak. Een goede kop koffie is een must, uiteraard ook geserveerd in een representatief kopje. Een vergadertafel met comfortabele stoelen helpt ook om je afspraak prettig te laten verlopen. Al dit soort kleine dingen draagt eraan bij dat je serieus en professioneel overkomt bij potentiële opdrachtgevers

Investeer in jezelf

Natuurlijk is het makkelijk als je als ZZP-er een ´trucje´ hebt waarmee je makkelijk opdrachten binnen haalt. Het gevaar is wel dat je blijft hangen terwijl de wereld voortgaat. Zorg daarom dat je jezelf blijft ontwikkelen en houd jouw kennis up to date. Opleidingen kosten geld maar kunnen ook jouw waarde verhogen en je ogen openen voor nieuwe marktontwikkelingen. Zo kan je ervoor zorgen dat jouw diensten blijven aansluiten bij de marktvraag. 

Tarieven

Je kan als ZZP-er nog zo goed en professioneel zijn, maar als jouw tarief niet marktconform is wordt het moeilijk om opdrachten binnen te slepen. Hier gaat het erom om een balans te vinden tussen projecten met voldoende marge en de capaciteit die je hebt als ZZP-er. Is er veel vraag naar jouw diensten en moet je regelmatig ´nee´ verkopen? Dan is het tijd om je tarieven wat te verhogen! Heb je nog geen track record en heb je meer projecten nodig? Zet dan wat lager in. Zo kan je spelen met prijzen om de optimale balans te vinden tussen werk, inkomen en niet te vergeten vrije tijd. Je zal zien dat je met de jaren steeds meer opdrachten via-via krijgt, zeker als specialist.

Pensioen

Niet een thema waar je als startend ondernemer mee bezig bent, maar als ZZP-er bouw je veelal geen pensioen op. Begin dus op tijd met een potje via bijvoorbeeld banksparen voor de toekomst en houd hier in je tarieven rekening mee. 

Als zelfstandige moet je dus meer zelf regelen, maar als je dit goed doet dan zijn de voordelen groot!