Je hoeft niet altijd naar de bank om een lening af te sluiten. Je kan ook een familiehypotheek afsluiten. Dat betekent dat je geld leent van je familieleden om bijvoorbeeld een woning te kopen. Maar hiervoor moet je wel het een en ander goed vastleggen. Financieel Planning Specialist kan je hierbij helpen. 

Voordelen en nadelen

Een familiehypotheek is een manier om geld te ontvangen zonder dat je naar de bank gaat. Het kan een hele flexibele manier van lenen zijn, maar er zitten ook nadelen aan. Zo is het belangrijk dat de onderlinge banden goed blijven. Daarnaast moet je alles goed documenteren, anders kan er heibel komen. Maar een familiehypotheek heeft ook zeker voordelen;

  • Er is een gunstiger rentepercentage ten opzichte van de bank
  • De voorwaarden zijn vaak een stuk flexibeler, er worden geen harde eisen gesteld aan het inkomen o.i.d.
  • Dankzij een familiehypotheek kan iemand sneller een huis kopen, als hij of zij met moeite toestemming van de bank krijgt
  • Het kan prettig zijn om steun te krijgen vanuit je familie op financieel gebied
  • Je bespaart kosten zoals administratiekosten en hypotheekverzekering

Waar moet je aan denken?

Zoals eerder gezegd, het is belangrijk dat je alles documenteert. Op deze manier kan je heel wat narigheid voorkomen. Zo kan je altijd aantonen dat de gemaakte afspraken kloppen en zwart-wit op papier staan. Het kan ook zeker verstandig zijn om een specialistisch advocaat in te schakelen om de formele documenten te begrijpen. Hij of zij kan je ook wijzen op je rechten en plichten. 

Verder is het belangrijk om jezelf te verdiepen in je belastingen en hoe een familiehypotheek daar invloed op kan hebben. Hiervoor kan je een specialist inschakelen, die je precies kan uitleggen hoe dat werkt. Als laatste is het verstandig om na te denken over de toekomst. Wat als de financiële situatie van de ouders verandert of er ontstaat een scheiding? Het is dus handig om dit uitgezocht te hebben, zodat je voorbereid bent op allerlei situaties. 

Hoe hoog mag een familiehypotheek zijn?

In het begin mag dat zo hoog zijn als nodig. Dit moet in goed overleg bepaald zijn. De voorwaarden van de bank zijn niet van toepassing. Het is verstandig om een specialist in te schakelen, omdat het complexe materie kan zijn. Let op: de Belastingdienst kan de hoogte van de lening en de voorwaarden kritisch bekijken en toetsen. 

Overeenkomst

Stel een overeenkomst op waarin je ingaat op de hoogte van de rente en de aflossing. Maar stel ook op wat je doet als er afspraken geschonden worden. Hoe vervelend het ook is, het gaat om geld, en je wil dat iedereen er beter van wordt. 

Meer weten?

Als je geïnteresseerd bent, neem dan contact op met Financieel Planning Specialist. Wij bieden inzicht in jouw fiscale en financiële situatie. Wij helpen je bij het realiseren van jouw financiële doelen. Of dat nou een familiehypotheek is of een vermogensplanning is, wij bieden hulp.