Je passie volgen. Of je nu ondernemer of werknemer bent. Doen wat je écht belangrijk vindt. Het klinkt zo mooi, maar hoe verdien je daar je geld mee? Want van gelukkig zijn is nog nooit een hypotheek betaalt. 

Je passie volgen

Natuurlijk is je passie volgen een mooi iets. Wanneer je je passie volgt en iedere dag bezig kunt zijn met waar je hart ligt, hoef je nooit meer een dag te werken. Ik kan hier een betoog gaan houden waarom het zo belangrijk is om je passie te volgen, maar ik geloof dat ik niemand daarvan hoef te overtuigen.

Want heel eerlijk: vraag jij je ook wel eens af hoe iemand zijn geld verdient met zijn passie? Hoe ze dan rondkomen? Ik geef je mijn tips, hoe ik destijds van mijn hobby mijn werk kon maken én mijn hypotheek kon blijven betalen.

Je hypotheek betalen

Je hypotheek, verzekeringen, boodschappen. Allemaal zaken die erbij horen en die er vaak voor zorgen dat je niet kunt doen wat je echt wil gaan doen.

In 3 stappen naar je droomleven

Stap 1 is daarom heel simpel: maak een lijst van deze maandelijkse verplichtingen. Heb je daar hulp bij nodig? In de Grote Financiële Voorjaarsschoonmaak geef ik een eenvoudige manier om dit op orde te krijgen.

Stap 2 houdt in dat je kijkt naar mogelijke besparingen. Ben realistisch, maar overdrijf niet. Heb je het er bijvoorbeeld voor over om een jaar niet op vakantie te gaan wanneer je je droombaan hebt? Heb je je auto nog wel nodig wanneer je eindelijk je onderneming wil opzetten? Loop zo door je kosten heen en je hebt een totaal overzicht aan minimale kosten.

In de derde stap bekijk je realistisch hoeveel je moet verdienen om deze minimale kosten te dekken. Verdien je met je droom deze minimale kosten? Mooi, dan houden de financiën je in ieder geval niet tegen!

Hét moment om je droom waar te maken

Verdient je droom nog niet zoveel? Stel dan een plan op zodat je weet waar je dat extra geld vandaan gaat halen. Ik ben zelf bijvoorbeeld overgestapt van mijn baan in loondienst naar het fulltime ondernemerschap zodra ik een vaste opdracht had die ervoor zorgde dat ik iedere maand minimaal mijn vaste lasten kon betalen.

Dat is een voorzichtige benadering, maar een beetje indekken wanneer je begint aan je droomleven kan geen kwaad. In deze blog vertel ik je waarom het helemaal niet erg is om juist risico-avers te zijn en hoe dit je kansen op succes vergroot.

Toch nog een beetje idealisme

Maar ook: wanneer je doet wat je écht leuk vindt, komt dat geld vanzelf. Ik weet dat iedereen die zijn droombaan heeft gevonden dat zegt. Maar dat is niet voor niets. Doe je wat je leuk vindt, wordt je er ook steeds beter in. Dit blijft niet onopgemerkt, waardoor je automatisch meer succes krijgt met je onderneming of sneller die promotie krijgt aangeboden.

Dus toch nog een klein beetje idealisme in deze blog: Volg die passie!

En nu?

Weet jij wat je passie is? In het online programma dat vanaf 14 september as beschikbaar is, gaan we hiermee aan de slag. We kijken onder andere naar je kernkwaliteiten en hoe je deze op de beste manier kunt inzetten voor je onderneming.

De praktische gids voor startende ondernemers - the happy financial