Als accountant kom ik bij veel verschillende ondernemers over de vloer, overleg met ze, loop door hun bedrijf, praat met hun medewerkers, bekijk hun processen. Wat me dan heel vaak opvalt is dat ondernemers veel goede ideeën hebben, maar voordat ze het ene goede idee hebben uitgevoerd, alweer doorgaan naar het volgende plan. Maar hoe zorg je nou dat je voldoende focus houdt als ondernemer?

Waarom is focus belangrijk?

Focus zorgt ervoor dat je bezig blijft met de juiste dingen. Ik weet zelf hoe verleidelijk het is om een goed idee te hebben en er direct mee aan de gang te willen. Je wilt door en je wilt je goede idee omzetten in acties. Meteen gaan, niet treuzelen.

Maar soms is het ook goed om even stil te staan en na te denken. Brengt dit plan mij verder bij mijn lange termijn doelstelling? Is dit wat mijn klanten willen? Worden ik en mijn onderneming hier beter van?

Door focus aan te brengen in je werkzaamheden, is het voor je klanten ook duidelijk welke richting je bedrijf heen gaat. Als je bijvoorbeeld een webshop hebt voor kappersartikelen en je gaat daarnaast advies geven over reizen, snappen je klanten niet meer wat ze met je website aan moeten. Dit kan je onbedoeld goede klanten kosten.

Hoe bepaal ik mijn focus?

Iedere ondernemer heeft zijn of haar eigen strategie. Met deze strategie heb je je lange termijn doelstellingen op een rijtje staan. Je weet waar je heen wilt. Misschien is dit een omzet doelstelling (ik wil minimaal EUR 200.000 aan omzet halen dit jaar). Of een klantendoelstelling (ik ga voor een 5.000 unieke bezoekers van mijn website iedere maand).

Maar niet iedere ondernemer heeft dit op papier staan. Maar zeker iedere ondernemer heeft dit in zijn of haar hoofd zitten. Stap 1 in het houden van focus is het opschrijven van deze strategie. Zodra je namelijk je doestellingen opschrijft worden deze ook helderder en heb je de mogelijkheid om ze scherper te formuleren.

Geef bij het opschrijven van je focus ook aan om welke termijnen het gaat. Maak een lange termijnstrategie voor 3 jaar, maar ook voor komend jaar. Geef ook zo goed mogelijk aan hoe je dit wilt behalen, welke hulpmiddelen je hiervoor nodig, wie je hiervoor nodig hebt etc. In de toekomst schrijf ik nog een aparte blog over het maken van je strategie als ondernemer.

the happy financial focus houden als ondernemer

Hoe behoud je je focus?

Periodiek kijk je terug op wat je eerder hebt opgeschreven ten aanzien van je strategie. Doordat je destijds goed hebt nagedacht over je strategie, hoef je hier op dat moment niet meer over na te denken. Dit geeft ook een stukje rust. Een terugblik op je strategie is vaak al voldoende om je focus weer terug te vinden.

Plan periodiek een ‘focus’ momentje

Wat mij zelf ook helpt, is het periodiek inplannen van focus momentjes. Eén keer in de week plan ik een uurtje in om na te denken waar ik nu heen wil, hoe ik dat wil bereiken, met welk project ik bezig ben en of dit de juiste manier is om mijn lange termijn doelstelling te bereiken. Rust nemen is belangrijk om te reflecteren en voor jezelf weer helder te hebben wat je nu belangrijk vindt.

Maak vanuit je lange termijnstrategie korte termijnplannen. Ik maak bijvoorbeeld aan het begin van iedere maand een planning met wat ik wil bereiken. Dit zijn echt praktische doelstellingen zoals het opzetten van de nieuwsbrief (dit is me vorige maand gelukt, heb je je al ingeschreven? Zie hieronder voor de link), het opstellen van een budget of het SEO proof maken van mijn oude blogs.

 Wanneer is het niet erg om focus te verliezen?

Het enige gevaar van volledig gefocust blijven is dat het je creativiteit kan remmen. Niet ieder goed idee is namelijk direct goed voor je lange termijnstrategie.

Je kunt bijvoorbeeld weer helemaal opgeladen zijn na de uitvoering van dit plan zodat je er weer fris tegenaan kunt. Laat je dus ook niet zozeer in je creativiteit afremmen. Mijn tip is alleen om je niet altijd volledig te verliezen in je creatieve ideeën, maar ook op termijn zorgen voor daadwerkelijke actie in de juiste richting.

En nu?

Het klinkt makkelijker dan het is en ik weet hoe lastig het is om focus te houden. Maar met het opschrijven van je doelstellingen heb je meer kans om je focus vast te houden en te knallen als ondernemer!

Follow my blog with Bloglovin