Eerlijk gezegd, denk ik erg weinig na over mijn pensioen. Ik vind het nog te ver weg om me er nu al druk om te maken. En ik gok ook dat tegen de tijd dat ik met pensioen mag (nu over ruim 36 jaar), de pensioenleeftijden waarschijnlijk weer zodanig zijn opgeschoven dat ik er een paar jaartjes bij mag tellen. Maar is dat nu slim? Wat moet je in ieder geval wel weten over je pensioen, ook al duurt het nog wel even?
Hoeveel pensioen krijg ik?
Je kunt pensioen krijgen uit verschillende bronnen.
- AOW, dit is de Algemene OuderdomsWet. Dit geld krijg je ongeacht je loopbaan zodra je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Deze is nu 67 jaar (maar… kan zomaar veranderen in de toekomst).
- Uitkeringen vanuit je werkgever. Deze uitkeringen ontvang je vanuit het pensioenfonds waarbij je werkgever is aangesloten. Als je via je bedrijf onder een CAO valt, heb je vaak ook te maken met een bedrijfstakpensioenfonds.
- Je kunt zelfstandig verzekeringen afsluiten, dit is een zogenaamde lijfrenteverzekering.
- Misschien lijkt het nu nog onmogelijk, maar tegen de tijd dat je met pensioen gaat, heb je waarschijnlijk je hypotheek afgelost. Dit is niet direct cash op je bankrekening waar je van kunt leven, maar telt natuurlijk wel als vermogen. Daarnaast kun je spaargeld of beleggingen hebben.
- Je moet er dan nog wel zin in hebben, maar een laatste bron zijn inkomsten uit werk dat je doet na je pensionering.
Jaarlijks krijg je een pensioenoverzicht, ze noemen dit UPO. Hierop staat wat je momenteel hebt opgebouwd en wat je uitkering gaat zijn als je doorwerkt tot je pensioenleeftijd. Check dit altijd zodat je een beetje weet waar je straks op kunt rekenen.
Wat wil ik nu wel regelen met betrekking tot mijn pensioen?
Nieuwe baan
Bij een nieuwe baan denk je waarschijnlijk niet meteen aan wijzigingen in je pensioen. Toch is het handig om hierover na te denken. Want als je huidige werkgever een ander pensioenfonds heeft, kun je een zogenaamde waardeoverdracht laten doen. In dat geval wordt het opgebouwde pensioen van het eerste pensioenfonds overgezet naar je nieuwe pensioenfonds. Vraag hiervoor eerst je pensioenopbouw op bij je oude en nieuwe pensioenfonds. Vergelijk waar de pensioenregeling beter is. Houd hierbij ook rekening met nabestaandenpensioen en de financiële draagkracht van beide pensioenfondsen.
Overleg dit vervolgens met je P&O collega van je nieuwe werkgever. Voor je werkgever zijn er namelijk kosten verbonden aan de waardeoverdracht. Als de waardeoverdracht voor je werkgever namelijk zorgt voor een kostenpost die meer is dan 15.000 euro of 10% van de waarde, hoeft je nieuwe werkgever niet mee te werken met de waardeoverdracht.
Kies je niet voor een waardeoverdracht, blijft je pensioen zoals je hebt opgebouwd bij je eerdere werkgever staan en wordt uitgekeerd als je met pensioen gaat. Je krijgt dan dus van meerdere pensioenfondsen een uitkering.
Scheiding
Ben je gescheiden? Dan heb je waarschijnlijk recht op het gedeelte van het pensioen van je ex dat je tijdens jullie huwelijk hebben opgebouwd. Dit kan ook de andere kant op werken zodat je ex-partner een gedeelte van jouw pensioen krijgt wat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Geef een scheiding dan ook direct door aan je werkgever zodat zij dit bij het pensioenfonds kunnen melden.
Arbeidsongeschikt
Je moet er niet aan denken, maar stel dat het je wel gebeurt: je wordt arbeidsongeschikt. Je bouwt dan gewoon nog pensioen op (dit is bij de meeste pensioenregelingen zo, vraag het altijd voor de zekerheid na als dit speelt). Als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, betaal je nog wel pensioenpremie over het gedeelte dat je wel werkt.
Je baan kwijt
Als je geen baan hebt, betaal je ook geen pensioenpremie, maar bouw je dus ook niets meer op. Het gedeelte dat je al had opgebouwd blijft gewoon van jou.
En nu?
Ben je al een beetje wijzer? Zijn er dingen die je nu moet regelen qua pensioen?