Gezond eten is voor mij wel echt een dingetje. En ik denk dat iedereen ook weet dat gezond eten nou eenmaal niet écht goedkoop is. Ik heb 9 tips voor je om de kosten van je gezonde boodschappen nog enigszins binnen de perken te houden.
1. Maak een planning én lijstje
Maak voor iedere week een ‘eetplanning’ en schrijf hiervoor ook een boodschappenlijstje. Houd je aan deze planning zodat je niet onnodig eten weggooit omdat het over de datum is. Door het boodschappenlijstje houd je je tijdens het boodschappen doen ook veel beter aan wat je nu echt nodig hebt die week.
2. Neem je lunch mee naar het werk
Als je iedere dag lunch in de kantine koopt, ben je toch al snel 3 euro per dag kwijt. Daarnaast heb je ook minder controle over wat je eet en hoeveel. Zelf klaargemaakte lunch is daarmee vaak niet alleen lekkerder, je kunt namelijk maken wat jij écht lekker vindt, maar ook nog eens veel goedkoper.
3. Koop in bulk
Koop houdbare producten zoveel mogelijk in de aanbieding of bij een groothandel. Zo koop ik bijvoorbeeld mijn koffie en wasmiddel nooit als het niet in de aanbieding is.
4. Maak in bulk
Een maaltijd voor 8 personen is goedkoper dan dezelfde maaltijd maken voor 1 persoon. Maak daarom grotere porties en vries deze in. Scheelt ook weer heel veel tijd als je ’s avonds geen zin hebt om te koken.
5. Koop geen frisdrank
Don’t drink your calories. Dat wordt niet alleen gezegd om onnodige calorieën te besparen. Frisdrank is relatief ook nog een hartstikke duur en voegt niets toe in je healthy diet.
6. Go vegetarian
Een goed biologisch stuk vlees, vis of gevogelte is nou eenmaal duur. Vervang dit daarom minimaal twee keer per week door een vegetarische maaltijd, zoals tofu of eieren.
7. Eet seizoensgroenten
Groente en fruit van het seizoen zijn niet alleen een stuk goedkoper, maar ook een stuk lekkerder. Aardbeien zijn bijvoorbeeld het hele jaar door verkrijgbaar. Maar in de winter betaal je toch echt minimaal zes euro voor een bakje en om nou te zeggen dat deze vol van smaak zijn…
8. Uit het vriesvak
Groente en fruit behouden hun vitaminen wanneer deze bevroren zijn. Ik heb bijvoorbeeld altijd doperwten en spinazie in de diepvries liggen. Hiermee kan ik iets makkelijks maken zonder een extra keer naar de supermarkt te hoeven gaan. Voor smoothies vind ik het vaak ook zonde om daar vers fruit in te gooien en smaakt bevroren fruit (wel even een nachtje laten ontdooien), net zo goed.
9. Ga niet met honger boodschappen doen
Natuurlijk weet iedereen dat je rammelende maag in de supermarkt eigenlijk roept naar Tony. Maar van boodschappen doen met een lege maag ga je niet alleen ongezonde dingen kopen, maar ook veel meer. Twee keer zo fout dus.
Final note
Belangrijke boodschap: Eet vooral niets omdat het maar goedkoop is of omdat je het anders moet weggooien. Uiteindelijk is je gezondheid het meest waardevolle bezit dat je hebt!