Succesvolle freelancers: wat is het verschil tussen een succesvolle en een minder succesvolle freelancer? Dat zit in mijn ogen in het feit dat een succesvolle freelancer kan kiezen uit meerdere opdrachten, regelmatig ‘nee’ zegt en er financieel goed bij zit. 

Wat zijn dan de gewoontes die ervoor zorgen dat je als freelancer succesvol bent? Ik geef 4 gewoontes van succesvolle freelancers.

1. Voortgang laten zien

Hoe creatiever het vak waarin je zit, hoe lastiger het is om aan je opdrachtgever te laten zien waar je staat met de voortgang. Voor een opdrachtgever is het veel makkelijker om te zien dat je als freelance-boekhouder 40% van de facturen hebt verwerkt, dan om te zien dat je 40% gevorderd bent met het design van een nieuwe website. 

Om ervoor te zorgen dat opdrachtgevers tussendoor gerust gesteld zijn, maar ook meer tevreden (en daardoor sneller jouw diensten aanbevelen bij anderen of een volgende keer gebruik van je diensten willen maken), laat je tussentijds je voortgang zien. 

Zit je in een creatief vak? Maak dan screenshots of video’s van wat je al hebt gemaakt. Stel vooraf ook een duidelijke planning op waarbij je tussentijdse deadlines opneemt en houd je hier ook aan. 

Een bijkomend voordeel van het laten zien van je voortgang: je kunt tussentijdse facturen aan je klant beter onderbouwen. Geen discussie over facturen die je stuurt omdat je hebt laten zien dat je het werk al hebt verricht. 

2. Goede bereikbaarheid

Aan de ene kant wil je goed bereikbaar zijn voor je huidige klanten. Dus neem je telefoon op en reageer op berichten. 

Aan de andere kant wil je ook dat potentiële nieuwe klanten je goed kunnen bereiken. Neem op je website een duidelijk contactformulier op en geef aan wanneer je (ongeveer) gaat reageren.

Ben je niet van plan om te reageren op mails? Zorg dan dat klanten op een andere manier met je in contact kunnen komen, waarvan je weet van jezelf dat je er wel op reageert, zoals bijvoorbeeld via WhatsApp. 

3. Online promotie

Een goede, duidelijke website inclusief eerder werk en reviews van tevreden klanten zorgt voor veel online promotie. 

Maar vergeet ook vooral je social media niet. Met social media kun je zonder grote investeringen laten zien wat je doet en op welke manier je te werk gaat. 

4. Houd je administratie op orde

Ook als freelancers is het bijhouden van je administratie ontzettend belangrijk. Houd een vaste dag aan waarop je je administratie bijwerkt, facturen en herinneringen verstuurt. 

Op deze manier voorkom je dat je onnodig lang op je geld moet wachten. Hiermee krijg je ook weer dat stukje financiële vrijheid zodat je meer de opdrachten kunt kiezen die goed bij je passen. 

En nu?

Herken je deze goede gewoontes al bij jezelf? Heb je nog aanvullende tips?

Succesvolle freelancer gewoontes