Niet iedereen staat te springen om de administratie te doen. Tenzij je the happy financial heet natuurlijk. Mijn tip voor alle not-so-happy-financials onder jullie: voer een vaste administratiedag in. Voor zowel je eigen financiën als voor je onderneming. 

Herkenbaar?

Je krijgt een mail binnen met een factuur die je moet betalen. Of er ligt een brief bij de post van je zorgverzekeraar.

Allemaal dingen waar je iets mee moet. Maar waar je eigenlijk geen zin in hebt? Je hebt dan twee opties:

  1. Je doet het meteen, dan heb je het gehad. Met als gevolg: je bent je focus helemaal kwijt. Een taak waar je net zo lekker mee bezig was, is helemaal naar de achtergrond verdwenen omdat een ping kreeg van je mailbox. Goed voor je administratie dus, minder goed voor je concentratie.
  2. Je laat het liggen… En je vergeet het… De stapel met administratieve to do’s wordt groter en groter en de zin om eraan te beginnen wordt alleen maar kleiner. Want als je de hoeveelheid ziet wordt je al ongelukkig. Bovendien ben je ook het overzicht kwijt, want waar moet je beginnen?

Mijn optie

Tijd om dat te veranderen! Tijd om ervoor te zorgen dat je niet op ziet tegen het doen van je administratie. Maar ook tijd om dat overzicht wél te behouden.

Daarom is het tijd om de Administratie-dag in te voeren.

Een vaste dag waarop je je (zakelijke of persoonlijke) financiën bijwerkt. De voordelen:

  • Je hoeft je er de rest van de week niet druk om te maken. Mail en post die binnenkomt, pak je op dit vaste tijdstip op en dat weet je. Hierdoor krijg je rust en hoef je er niet aan te denken totdat dit moment komt. Maak een aparte stapel van de post die binnenkomt en geef ingekomen administratieve mail een vlag en bewaar deze in je map ‘administratie’. Meer weten over hoe ik mijn administratieve mail orden? Lees dan deze blog.
  • De administratie stapelt zich niet op. Omdat je het iedere week bijhoudt, voorkom je dat het een gigantische stapel wordt. Je hebt minder stress omdat je weet dat je het onder controle hebt en er geen verrassingen voor je zijn.

Wel doen!

Er zit wél één ‘maar’ aan deze methode. Je moet je wel echt houden aan deze administratiedag. Ook al heb je geen zin. Kies een dag uit waarvan je weet dat je het minste weerstand gaat ondervinden. Bijvoorbeeld op vrijdagochtend omdat je dan sowieso geen zin hebt om iets te doen.

Schrijf het ook op in je agenda als een afspraak zodat je het niet vergeet. Na verloop van tijd wordt dit vanzelf een routine.

En nu?

Heb jij een vaste administratiedag? Denk je dat je door deze tips minder een hekel krijgt aan het doen van je administratie? Ik ben benieuwd!

e-boekhouden banner

de praktische gids voor startende ondernemers