Kijk je ook zo vaak op tegen die berg administratie die er nog ligt? Zou het niet fijn zijn om dit jaar financieel opgeruimd aan het nieuwe jaar te beginnen? Met deze praktische stappen ga je fris 2019 in. 

Wil je je financiën vanaf het nieuwe jaar écht goed aanpakken? Dan is het goed om met een frisse start te beginnen. Ik heb de tips opgedeeld in verschillende kleine projecten zodat het minder overweldigend lijkt en je sneller van start kunt. En vaak is het ook zo dat wanneer je eenmaal aan de slag bent, je net zo makkelijk doorgaat.

1. De papieren

Die groten stapel papieren die iedere keer alleen maar groter wordt. Hoe fijn zou het zijn wanneer je daar vanaf bent? Pak deze stapel daarom aan. Begin met de eerste sortering:

  1. Documenten die actie vereisen, denk bijvoorbeeld aan facturen.
  2. Documenten die geen actie vereisen, maar wel bewaard dienen te worden zoals garantiebewijzen: ;
  3. Documenten die eigenlijk onnodig op de stapel liggen en al lang weggegooid hadden kunnen worden.

Nadat je deze drie stapels hebt gemaakt, voer je per stapel de volgende acties uit:

Stapel 1: betaal de facturen en gooi ze weg als je ze niet meer nodig hebt of bewaar ze en leg ze naar stapel 2.

Stapel 2: maak gaatjes wanneer je deze documenten in een hardcopy map bewaart, of scan ze in wanneer je dit digitaal doet.

Stapel 3: waarom heb je deze stapel nog? Snel weggooien.

Heb je dit eenmaal op orde, dan is het zaak om dit voor het komend jaar ook zo te houden. Het makkelijkst is om te werken met een vaste administratie dag. Hoe ik dit doe, lees je in deze blog.

2. Bekijk je uitgaven

Kijk eens naar je uitgaven van afgelopen jaar. Wat vind je hiervan? Zijn er zaken waar je komend jaar minder aan wilt uitgeven? Misschien schrik je van abonnementen die je hebt lopen of vind je dat je veel te veel geld uitgeeft aan boodschappen of vraag je je af of de verzekeringen goedkoper kunnen. Schrijf naar aanleiding van je beoordeling van je uitgaven een actieplan: bijvoorbeeld uitzoeken van een goedkopere verzekering.

Op basis van deze kennis maak je heel eenvoudig een budget. Wil je voor het komend jaar een budget opstellen? Volg dan deze eenvoudige en praktische stappen.

3. Automatisch sparen

Op basis van je budget weet je welk bedrag je iedere maand wilt gaan sparen. Stel dit bedrag in zodat er een maandelijkse automatische overboeking plaatsvindt en je hoeft er het hele jaar niet meer aan te denken.

En nu?

Ga jij opgeruimd het nieuwe jaar in? Wil je je financiën helemaal op orde hebben? Doe dan de Grote Financiële Voorjaarsschoonmaak (mag ook in de winter).