Je overweegt een je eenmanszaak om te zetten naar een BV. Welke stappen doorloop je dan?
Stap 1: Overweeg de overstap van eenmanszaak naar BV
Voor de meeste ondernemers zal het moment van overstap komen wanneer ze hogere winsten maken. Met een hogere winst, kan een BV namelijk fiscaal voordeliger zijn dan een eenmanszaak. Alles weten over dit kantelpunt? Lees er in dit uitgebreide artikel meer over.
Wil je weten waar voor jouw unieke cijfers dat kantelpunt ligt? Je berekent het eenvoudig met de template eenmanszaak of BV die je hier kunt downloaden.
Natuurlijk zijn er nog veel meer redenen dan alleen fiscale voordelen om je eenmanszaak om te willen zetten naar een BV. Denk aan aansprakelijkheid, toekomstplannen en opdrachtgevers. Je leest meer over de verschillende redenen in dit artikel.
Stap 2: Zoek een goede adviseur
Ondanks dat ik een groot voorstander ben van ‘alles zelf doen’, is dit wel een moment om een goede adviseur in te schakelen. Zoek een adviseur die gespecialiseerd is in deze omzettingen van eenmanszaak naar BV.
De keuzes die je maakt bij de omzetting kunnen grote gevolgen hebben. Kies je nu verkeerd door onjuist advies, dan heb je daar op lange termijn last van.
Zonder je huidige boekhouder tekort te doen, kan het dus best zijn dat dit niet de geschikte adviseur is voor dit werk. Veel boekhouders zijn namelijk gericht op eenmanszaken en hebben te weinig kennis van dergelijke omzettingen. Zoek dus naar een fiscaal adviseur die deze kennis wel in huis heeft. En bereid je erop voor dat hier een ander prijskaartje aanhangt dan aan je huidige boekhouder.
Stap 3: Kies de juiste manier van omzetting
Je adviseur heb je onder andere nodig bij het kiezen van de juiste manier van omzetten van je eenmanszaak naar BV. Dat kan op 3 verschillende manieren:
Ga je over van je eenmanszaak naar een BV? Dan zijn er 3 manieren om dit om te zetten:
1. Activa passiva transactie
Dit is de meest eenvoudige manier. Je verkoopt al je bezittingen (activa) en schulden (passiva) aan je nieuw opgerichte BV. Je hebt hiervoor een activa-passiva document nodig, dit mag je zelf opstellen of laten doen door je boekhouder of accountant.
Je hebt geen aanvullende notariële akte van inbreng nodig bij dit activa-passiva document. Een notariële akte van oprichting heb je altijd nodig, dus ook bij deze vorm van omzetting. Het kan wel zijn dat je te maken krijgt met stakingswinst, omdat je je eenmanszaak stopt.
2. Ruisende inbreng
Geschikt als je je onderneming met terugwerkende kracht wil omzetten van eenmanszaak naar BV én voornemens bent om je onderneming binnen 3 jaar te verkopen. Je stuurt een intentieverklaring op naar de Belastingdienst. Stel deze op met je boekhouder of accountant.
Naast de notariële akte van oprichting, stelt de notaris ook een akte van inbreng op. Hierin staan alle activa en passiva die overgaan naar de BV. De BV gaat hierbij verder met de actuele boekwaarde op de balans.
Ook met deze vorm kun je te maken krijgen met een stakingswinst omdat je stopt met je eenmanszaak.
Let op: Je intentieverklaring moet op tijd bij de Belastingdienst binnen zijn. Voorbeeld: je wil per 1 januari overgaan naar een BV, dan moet de intentieverklaring vóór 1 april bij de Belastingdienst binnen zijn. Je hebt dan tot 1 oktober de tijd om je BV op te richten.
3. Geruisloze inbreng
Ook deze vorm van omzetting kan met terugwerkende kracht. Wil je per 1 januari overgaan? Dan heb je tot 1 oktober om je intentieveklaring naar de Belastingdienst te sturen. Je hebt dan zelfs tot 1 april van het volgend jaar om je BV op te richten.
Een ander verschil met de ruisende inbreng is dat je activa en passiva overgaan met dezelfde boekwaarden. Je hoeft dus geen belasting te betalen over de meerwaarde van je eenmanszaak. De beginbalans van je BV is gelijk aan de eindbalans van je eenmanszaak.
Stap 4: Geef de nieuwe rechtsvorm door
De nieuwe BV(‘s) geef je door aan de volgende instanties:
- Kamer van Koophandel
- Belastingdienst (vergeet de loonadministratie niet)
- Bank
- RDW (auto van de zaak)
- Verzekeringen
- Klanten en leveranciers
Stap 5: Zet vergunningen en certificeringen om
Maak een overzicht van al je vergunningen en certificeringen. Deze zijn vaak op naam van het bedrijf en zijn daarmee niet meer geldig nu je oorspronkelijke eenmanszaak niet meer bestaat.
Het kan zijn dat je sommige vergunningen opnieuw moet aanvragen.
Stap 6: Zet contracten om
Contracten moeten op naam staan van de juiste onderneming. Maak dus een overzicht van je lopende contracten en neem contact op met de tegenpartij. Denk aan je verzekeringen, abonnementen van telefoon en internet, huurcontracten.
Stap 7: Pas online je gegevens aan
Nu wil je natuurlijk dat je nieuwe onderneming vindbaar is. Pas je social media gegevens en website aan. Zorg ook dat de contactgegevens op je website kloppen. Net als je algemene voorwaarden en privacy statement.