eenmanszaak of BV

Het kantelpunt van eenmanszaak of BV

Voor ondernemers die al een tijdje bezig zijn en hun onderneming zien groeien, komt vaak als vanzelf de vraag op: ‘wanneer doe ik er goed aan mijn eenmanszaak om te zetten naar een BV?’. In dit artikel antwoord op de vraag waarom we het eigenlijk hebben over een kantelpunt van eenmanszaak naar BV. En waar dat kantelpunt ligt, dus vanaf wanneer een BV fiscaal voordeliger is dan een eenmanszaak. Meestal wordt gezegd dat dit kantelpunt rond een jaarlijkse winst ligt van 100.000 euro. Maar hoe kun je dat zelf berekenen?

Waarom hebben we het over een kantelpunt van eenmanszaak naar BV?

We hebben het over een kantelpunt omdat van een bepaald niveau (het kantelpunt) aan winst, er meer fiscale voordelen zijn bij een Besloten Vennootschap (BV) dan bij een eenmanszaak. De belasting die je dan namelijk betaalt bij een BV is lager dan de belasting die je betaalt bij een eenmanszaak.

Aan de andere kant, heb je met een BV geen recht meer op de ondernemersaftrekposten startersaftrek en zelfstandigenaftrek en de MKB winstvrijstelling. Maar let op: met een BV heb je wel meer jaarlijks terugkerende kosten. Deze extra kosten bij een BV moeten dan wel opwegen tegen het lagere belastingtarief dat je betaalt met een BV.

Korte uitleg over waarom we het hebben over een zogenaamd kantelpunt van eenmanszaak naar BV

Belastingsoorten bij een eenmanszaak

Heb je een eenmanszaak, dan heb je te maken met 1 belastingsoort, namelijk de Inkomstenbelasting.

Deze Inkomstenbelasting stijgt naarmate je meer verdient. De Inkomstenbelasting in Box 1 (inkomen uit werk en woning) is namelijk verdeeld in twee tarieven (2024):

Schijf 1 tot een belastbaar inkomen van 75.517 euro: 36,97%

Schijf 2 vanaf een belastbaar inkomen van 75.518 euro: 49,50%

Voorbeeld: met een belastbaar inkomen van 100.000 euro, betaal je dus (75.517 * 36,97%) + ((100.000 -/- 75.517) * 49,50%)) = 40.038 euro.

NB: in dit artikel zijn alle genoemde bedragen exclusief BTW. De omzetbelasting heeft geen effect op je te betalen inkomstenbelasting bij een eenmanszaak of je te betalen vennootschapsbelasting bij een BV.

Belastingvoordelen bij een eenmanszaak

Heb je een eenmanszaak (of vof) én voldoe je aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar? Dan heb je recht op de ondernemersaftrekpost, de zelfstandigenaftrek. Deze wordt de komende jaren versneld afgebouwd:

20243.750 euro
20252.470 euro
20261.200 euro
2027900 euro
Zelfstandigenaftrek de komende jaren

Daarnaast heb je 3 keer recht op de startersaftrek. Deze mag je in de eerste 5 jaar van je ondernemerschap toepassen. De startersaftrek bedraagt 2.123 euro.

Tot slot heb je als ondernemer met een eenmanszaak (of vof) ook nog de MKB winstvrijstelling. Deze wordt automatisch verwerkt als je ondernemer bent voor de Inkomstenbelasting. Je hoeft hiervoor niet aan het urencriterium te voldoen. Ook deze MKB winstvrijstelling heb je niet meer met een BV.

Hoe kom je dan tot je belastbaar inkomen?

Omzet80.000 euro
kosten10.000 euro
Winst voor belasting70.000 euro
Af: startersaftrek(2.123) euro
Af: zelfstandigenaftrek(3.750) euro
Bruto winst na ondernemersaftrek64.127 euro
Af: MKB winstvrijstelling (13,31%)(8.535) euro
Belastbaar inkomen55.592 euro
Inkomstenbelasting Box 120.552 euro
Voorbeeld berekening van de Inkomstenbelasting winst uit onderneming (2024)

Wil je meer weten over alle belastingvoordelen voor jou als zzp’er? Download dan het e-book ‘Belastingvoordelen voor zzp’ers’ waarin 19 verschillende belastingvoordelen uitgebreid en praktisch worden beschreven. Inclusief voorbeelden, hoe aan te vragen en verwerking in je administratie.

Belastingsoorten bij een BV

Heb je een BV? Dan krijg je te maken met de volgende belastingsoorten:

  • Loonbelasting over je DGA salaris;
  • Vennootschapsbelasting over je winst; en
  • Dividendbelasting over je dividenduitkeringen naar privé.

Loonbelasting over je DGA salaris

Heb je een BV? Dan ben je vaak in dienst als Directeur Groot Aandeelhouder (DGA) bij je eigen BV. Je krijgt dan een salaris uit je BV, net als in loondienst. Over dit salaris betaal je loonbelasting. Niet anders dan wanneer je in loondienst bent bij een ander bedrijf. De percentages en tarieven zijn bij hetzelfde als bij een eenmanszaak, alleen dan zonder de ondernemersaftrekposten:

Schijf 1 tot een belastbaar inkomen van 75.517 euro: 36,97%

Schijf 2 vanaf een belastbaar inkomen van 75.518 euro: 49,50%

Omdat het fiscaal voordeliger is om jezelf een zo laag mogelijk DGA salaris uit te keren (de vennootschapsbelasting is namelijk een stuk lager), zijn hier regels voor opgesteld. Je hebt namelijk te maken met het minimum DGA salaris.

Dit DGA salaris is minimaal zo hoog als:

  • 100% van het loon uit een meest vergelijkbare dienstbetrekking; of
  • Minimaal evenveel als het loon van een werknemer binnen de onderneming of groep van ondernemingen; of
  • Ten minste 56.000 euro per jaar (2024).

DGA salaris

Let op: overleg met je adviseur ten aanzien van dit DGA salaris.

Vennootschapsbelasting over je winst

Met een BV krijg je te maken met een andere belastingsoort over je winst. Dit is de vennootschapsbelasting (VPB). Je betaalt de volgende tarieven over je winst (2024):

  • Belastbaar bedrag tot en met 200.000 euro: 19,0%
  • Belastbaar bedrag vanaf 200.000 25,8%

Bij een belastbaar bedrag van 250.000 euro betaal je dus het volgende aan VPB: (200.000 * 19,0%) + ((250.000 -/- 200.000) * 25,8%) = 50.900 euro.

Zoals je ziet is de VPB die je betaalt een stuk lager dan de IB die je betaalt met een eenmanszaak (19,0% ten opzichte van 36,97% bij de eerste schijven). Maar je hebt ook te maken met je minimum DGA salaris en eventuele dividenduitkeringen naar privé, waardoor het kantelpunt weer hoger komt te liggen.

Dividendbelasting over je dividenduitkeringen naar privé

Ga je naast je DGA salaris geld overmaken naar je privé rekening? Dan betaal je daar belasting over. Dit in tegenstelling tot een ondernemer met een eenmanszaak. Dan mag je namelijk (vrijwel) onbeperkt geld overmaken zonder daar belasting over te betalen.

Met een BV betaal je namelijk dividendbelasting over je uitkeringen. Afhankelijk van de hoogte van de dividenduitkering, betaal je de volgende tarieven (2024):

  • Tot en met een dividenduitkering van 67.000 euro: 24,5%
  • Vanaf een dividenduitkering van 67.001 euro: 33,0%

Doe je dus een dividenduitkering aan privé van 100.000 euro, dan betaal je in totaal aan dividendbelasting: (67.000 * 24,5%) + ((100.000 -/- 67.001) * 33%) = 27.305 euro.

Let op: bij een dividenduitkering naar privé wordt 15% als voorheffing opgenomen bij de BV. Het restant wordt opgenomen in Box 2 van de Inkomstenbelasting (Aanmerkelijk Belang).

Extra kosten bij een BV

Met een BV heb je ook te maken met extra kosten. Denk hierbij niet alleen aan de eenmalige oprichtingskosten. Want je hebt een notariële akte nodig bij de oprichting van je BV. Afhankelijk van de manier van omzetten van je eenmanszaak naar een BV, kan een akte van inbreng ook nodig zijn.

3 manieren om je eenmanszaak om te zetten naar een BV

Daarnaast heb je te maken met jaarlijks terugkerende kosten. Je bent namelijk verplicht om je jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel en VPB en LH aangifte te doen. Afhankelijk van je boekhouder of accountant, ben je hier enkele duizenden euro’s extra voor kwijt.

Het kantelpunt berekenen

Je kunt met deze gegevens dit kantelpunt zelf berekenen. Of je gaat direct aan de slag met de template ‘Eenmanszaak of BV‘.

Voorbeeld berekening. Wat is voordeliger: een eenmanszaak of BV?

Gegevens die benodigd zijn om dit te kunnen berekenen:

  • Omzet: 100.000 euro
  • Kosten: 12.000 euro
  • Recht op startersaftrek: nee
  • Recht op zelfstandigenaftrek: ja
  • DGA loon: 56.000 euro
  • Dividenduitkering naar privé: 10.000 euro

Te betalen belasting bij een eenmanszaak: 29.814 euro (Inkomstenbelasting en Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet ZVW, rekening houdend met ondernemersaftrekposten en heffingskortingen).

Te betalen belasting bij een BV: totaal 26.437 euro, onder te verdelen in:

  • Loonbelasting over je DGA loon: 17.907 euro (Inkomstenbelasting en Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet ZVW, rekening houdend met heffingskortingen); en
  • Vennootschapsbelasting over je winst: 6.080 euro
  • Dividendbelasting over je dividenduitkering: 2.450 euro

In dit voorbeeld is een Besloten Vennootschap fiscaal voordeliger.

Zoals je ziet, wordt de beslissing en het kantelpunt sterk beïnvloed door je cijfers. Met name je DGA salaris en aanvullende dividenduitkeringen naar privé hebben een grote impact. Mijn tip: kijk ook naar de lange termijn van je onderneming. Een eenmalig (uitzonderlijk) hoge winst is niet in alle gevallen het startsein om een BV op te richten. Laat je hierin goed adviseren. Zoek een adviseur die hier ervaring mee heeft. Het kan namelijk zo zijn dat je huidige boekhouder gespecialiseerd is in de administratie vaan zzp’ers en (te) weinig weet van de fiscale gevolgen van een BV.

Natuurlijk spelen ook andere redenen een rol bij een eventuele overstap. Denk aan toekomstvisie en aansprakelijkheid. Bekijk ook een van de andere video’s die ik hier over maakte.

Zelf aan de slag met het berekenen van je kantelpunt

Wil je nu zelf aan de slag met het berekenen van dit kantelpunt en jouw eigen cijfers kunnen invullen? Download dan hier de template ‘eenmanszaak of BV‘ en zie direct hoeveel belasting je betaalt met een eenmanszaak en een BV. Ook geeft de template direct een conclusie of je met je huidige cijfers fiscaal voordeliger uit bent met een eenmanszaak of BV.

In de template is veel meer informatie opgenomen rondom dit kantelpunt. Met een uitgebreide toelichting van de verschillende belastingsoorten, percentages en tarieven. Bovendien kun je in de template zien hoe de berekeningen zijn opgebouwd.

Disclaimer: de informatie en getoonde gegevens in dit artikel zijn puur bedoeld ter illustratie. Aan deze berekening kunnen geen rechten worden ontleend. Overweeg je een overstap van eenmanszaak naar BV? Neem dan altijd contact op met een hierin gespecialiseerde adviseur.

Nieuwste video's

De auto op de zaak zetten of privé? Wat is het verschil? 

Als je de auto op de zaak hebt staan, wil dat zeggen dat je de auto investeert en op je balans zet. Alle autokosten zijn aftrekbaar. Dus denk aan tankkosten, onderhoudskosten, verzekering en belasting. Je hebt ook te maken met afschrijving van de auto omdat deze op de balans staat. Dit zal en groot gedeelte van de autokosten zijn. Daar staat tegenover dat je bijtelling betaalt. Je betaalt bijtelling als je 500 km per jaar of meer privé met de auto rijdt. 

Een andere keuze is je privé auto zakelijk rijden. Voor zakelijke ritten mag je dan 23 cent per kilometer in rekening brengen. Dit in rekening brengen aan je onderneming doe je door dit als autokosten en privé storting te boeken. Als je kiest voor de privé auto, dan zijn alle autokosten privé. Dus ook bijvoorbeeld parkeren en onderhoud. 

Voor de BTW moet je opnieuw de keuze maken of er sprake is van een auto van de zaak of privé. Dit kan ook gevolgen hebben voor je keuze. 

Wil je nu weten wat het meest voordelig is? De auto op de zaak zetten, kosten aftrekken, maar bijtelling betalen? Of de auto privé rijden, alle kosten privé betalen, maar zakelijke kilometers in rekening brengen? Download dan de template 'auto van de zaak of privé 2025' via thehappyfinancial.com/templates

#zzp #ondernemen #belasting #freelance #zakelijk #thehappyfinancial #fy #moneytok #auto #lease #mobiliteit

———————————————————
💸Meer informatie over the happy financial en mijn blogs (+300) waarin ik financiën leuk en begrijpelijk maak:

✅Blog: http://thehappyfinancial.com
✅Instagram: https://www.instagram.com/thehappyfinancial/
✅LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/marjanheemskerk/
✅TikTok: https://vm.tiktok.com/ZMNXQGb9g/ 
✅Pinterest: https://nl.pinterest.com/happyfinancial/pins/
———————————————————
🔢 Template downloaden? 
https://thehappyfinancial.com/templates/ 
———————————————————
👩🏼‍🏫 Online college volgen? 
Kijk dan hier voor het programma: https://thehappyfinancial.com/online-colleges/
———————————————————
📊Gebruikmaken van e-Boekhouden.nl? Het boekhoudpakket dat ik zelf ook gebruik kun je nu 15 maanden gratis proberen via deze link: https://www.e-boekhouden.nl/thehappyfinancial-special?prtnr=8719-youtube&utm_source=www.thehappyfinancial.nl&utm_medium=affiliate&utm_campaign=clicks.nu-8719&utm_content=youtube
———————————————————
📔Startersbundel: De praktische gids voor startende ondernemers en de 4 meest gebruikte templates voor startend zzp'ers: 
https://thehappyfinancial.com/e-books/ 
———————————————————
💌 Hoi, 
Leuk dat je kijkt! Mijn naam is Marjan Heemskerk en ik blog en vlog over financiën. Aan de ene kant over personal finance, aan de andere kant voor ondernemers. Ik werk sinds 2008 als accountant (registeraccountant) en vanuit die ervaring ondernemers over hun financiën geadviseerd. Mijn doelstelling is om geldzaken leuk en begrijpelijk te maken.

De auto op de zaak zetten of privé? Wat is het verschil?

Als je de auto op de zaak hebt staan, wil dat zeggen dat je de auto investeert en op je balans zet. Alle autokosten zijn aftrekbaar. Dus denk aan tankkosten, onderhoudskosten, verzekering en belasting. Je hebt ook te maken met afschrijving van de auto omdat deze op de balans staat. Dit zal en groot gedeelte van de autokosten zijn. Daar staat tegenover dat je bijtelling betaalt. Je betaalt bijtelling als je 500 km per jaar of meer privé met de auto rijdt.

Een andere keuze is je privé auto zakelijk rijden. Voor zakelijke ritten mag je dan 23 cent per kilometer in rekening brengen. Dit in rekening brengen aan je onderneming doe je door dit als autokosten en privé storting te boeken. Als je kiest voor de privé auto, dan zijn alle autokosten privé. Dus ook bijvoorbeeld parkeren en onderhoud.

Voor de BTW moet je opnieuw de keuze maken of er sprake is van een auto van de zaak of privé. Dit kan ook gevolgen hebben voor je keuze.

Wil je nu weten wat het meest voordelig is? De auto op de zaak zetten, kosten aftrekken, maar bijtelling betalen? Of de auto privé rijden, alle kosten privé betalen, maar zakelijke kilometers in rekening brengen? Download dan de template 'auto van de zaak of privé 2025' via thehappyfinancial.com/templates

#zzp #ondernemen #belasting #freelance #zakelijk #thehappyfinancial #fy #moneytok #auto #lease #mobiliteit

———————————————————
💸Meer informatie over the happy financial en mijn blogs (+300) waarin ik financiën leuk en begrijpelijk maak:

✅Blog: http://thehappyfinancial.com
✅Instagram: https://www.instagram.com/thehappyfinancial/
✅LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/marjanheemskerk/
✅TikTok: https://vm.tiktok.com/ZMNXQGb9g/
✅Pinterest: https://nl.pinterest.com/happyfinancial/pins/
———————————————————
🔢 Template downloaden?
https://thehappyfinancial.com/templates/
———————————————————
👩🏼‍🏫 Online college volgen?
Kijk dan hier voor het programma: https://thehappyfinancial.com/online-colleges/
———————————————————
📊Gebruikmaken van e-Boekhouden.nl? Het boekhoudpakket dat ik zelf ook gebruik kun je nu 15 maanden gratis proberen via deze link: https://www.e-boekhouden.nl/thehappyfinancial-special?prtnr=8719-youtube&utm_source=www.thehappyfinancial.nl&utm_medium=affiliate&utm_campaign=clicks.nu-8719&utm_content=youtube
———————————————————
📔Startersbundel: De praktische gids voor startende ondernemers en de 4 meest gebruikte templates voor startend zzp'ers:
https://thehappyfinancial.com/e-books/
———————————————————
💌 Hoi,
Leuk dat je kijkt! Mijn naam is Marjan Heemskerk en ik blog en vlog over financiën. Aan de ene kant over personal finance, aan de andere kant voor ondernemers. Ik werk sinds 2008 als accountant (registeraccountant) en vanuit die ervaring ondernemers over hun financiën geadviseerd. Mijn doelstelling is om geldzaken leuk en begrijpelijk te maken.

YouTube Video VVVUOE5EY3pBY0NDYkZEV0VFNHNlX2xnLkZscWp4Q0F6SWRZ

Auto op de zaak of toch privé

the happy financial 29/05/2025 08:00

Behaal je in 2025 een winst uit onderneming met je eenmanszaak van 60K? 

Dan betaal je daar 14,6K euro aan belasting over. 

Wil je dit voor je eigen cijfers kunnen uitrekenen? Download dan de template 'opzij zetten voor je belasting' via thehappyfinancial.com/templates

#ondernemen #ondernemerstips #belastingvoordeel #belasting #eenmanszaak #zakelijk #freelance #thehappyfinancial

———————————————————
💸Meer informatie over the happy financial en mijn blogs (+300) waarin ik financiën leuk en begrijpelijk maak:

✅Blog: http://thehappyfinancial.com
✅Instagram: https://www.instagram.com/thehappyfinancial/
✅LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/marjanheemskerk/
✅TikTok: https://vm.tiktok.com/ZMNXQGb9g/ 
✅Pinterest: https://nl.pinterest.com/happyfinancial/pins/
———————————————————
🔢 Template downloaden? 
https://thehappyfinancial.com/templates/ 
———————————————————
👩🏼‍🏫 Online college volgen? 
Kijk dan hier voor het programma: https://thehappyfinancial.com/online-colleges/
———————————————————
📊Gebruikmaken van e-Boekhouden.nl? Het boekhoudpakket dat ik zelf ook gebruik kun je nu 15 maanden gratis proberen via deze link: https://www.e-boekhouden.nl/thehappyfinancial-special?prtnr=8719-youtube&utm_source=www.thehappyfinancial.nl&utm_medium=affiliate&utm_campaign=clicks.nu-8719&utm_content=youtube
———————————————————
📔Startersbundel: De praktische gids voor startende ondernemers en de 4 meest gebruikte templates voor startend zzp'ers: 
https://thehappyfinancial.com/e-books/ 
———————————————————
💌 Hoi, 
Leuk dat je kijkt! Mijn naam is Marjan Heemskerk en ik blog en vlog over financiën. Aan de ene kant over personal finance, aan de andere kant voor ondernemers. Ik werk sinds 2008 als accountant (registeraccountant) en vanuit die ervaring ondernemers over hun financiën geadviseerd. Mijn doelstelling is om geldzaken leuk en begrijpelijk te maken.

Behaal je in 2025 een winst uit onderneming met je eenmanszaak van 60K?

Dan betaal je daar 14,6K euro aan belasting over.

Wil je dit voor je eigen cijfers kunnen uitrekenen? Download dan de template 'opzij zetten voor je belasting' via thehappyfinancial.com/templates

#ondernemen #ondernemerstips #belastingvoordeel #belasting #eenmanszaak #zakelijk #freelance #thehappyfinancial

———————————————————
💸Meer informatie over the happy financial en mijn blogs (+300) waarin ik financiën leuk en begrijpelijk maak:

✅Blog: http://thehappyfinancial.com
✅Instagram: https://www.instagram.com/thehappyfinancial/
✅LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/marjanheemskerk/
✅TikTok: https://vm.tiktok.com/ZMNXQGb9g/
✅Pinterest: https://nl.pinterest.com/happyfinancial/pins/
———————————————————
🔢 Template downloaden?
https://thehappyfinancial.com/templates/
———————————————————
👩🏼‍🏫 Online college volgen?
Kijk dan hier voor het programma: https://thehappyfinancial.com/online-colleges/
———————————————————
📊Gebruikmaken van e-Boekhouden.nl? Het boekhoudpakket dat ik zelf ook gebruik kun je nu 15 maanden gratis proberen via deze link: https://www.e-boekhouden.nl/thehappyfinancial-special?prtnr=8719-youtube&utm_source=www.thehappyfinancial.nl&utm_medium=affiliate&utm_campaign=clicks.nu-8719&utm_content=youtube
———————————————————
📔Startersbundel: De praktische gids voor startende ondernemers en de 4 meest gebruikte templates voor startend zzp'ers:
https://thehappyfinancial.com/e-books/
———————————————————
💌 Hoi,
Leuk dat je kijkt! Mijn naam is Marjan Heemskerk en ik blog en vlog over financiën. Aan de ene kant over personal finance, aan de andere kant voor ondernemers. Ik werk sinds 2008 als accountant (registeraccountant) en vanuit die ervaring ondernemers over hun financiën geadviseerd. Mijn doelstelling is om geldzaken leuk en begrijpelijk te maken.

YouTube Video VVVUOE5EY3pBY0NDYkZEV0VFNHNlX2xnLnlkQl9aOUlHRUNZ

60k winst met je eenmanszaak in 2025

the happy financial 27/05/2025 08:00

Van loondienst baan naar zzp gedurende het jaar: waar moet je op letten?

Start je als zzp’er gedurende 2025? Heel veel succes en plezier met ondernemen! Ben jij ook een van de zzp’ers die start per 1 mei, 1 augustus of 1 september van dit jaar? En heb je de maanden daarvoor in loondienst gewerkt? Dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden als zzp’er ten aanzien van belasting. 

Zo moet je namelijk over je zzp winst nog zelf belasting betalen. 

Hoeveel je moet betalen, kun je snel uitrekenen met de template "parttime zzp" die je kunt downloaden via thehappyfinancial.com/templates

Nog een aandachtspunt: om in aanmerking te komen voor de ondernemersaftrekposten (startersaftrek en zelfstandigenaftrek), dien je wel minimaal 1.225 uur aan je bedrijf te besteden (het urencriterium). 
Het aantal uren wordt niet naar rato teruggerekend. Start je bijvoorbeeld per 1 juni met je bedrijf, dan heb je 7 maanden de tijd om deze 1.225 uur te behalen. 

#zzp #loondienstnaarzzp #zzpstart2025 #belasting #bedrijfstarten


———————————————————
💸Meer informatie over the happy financial en mijn blogs (+300) waarin ik financiën leuk en begrijpelijk maak:

✅Blog: http://thehappyfinancial.com
✅Instagram: https://www.instagram.com/thehappyfinancial/
✅LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/marjanheemskerk/
✅TikTok: https://vm.tiktok.com/ZMNXQGb9g/ 
✅Pinterest: https://nl.pinterest.com/happyfinancial/pins/
———————————————————
🔢 Template downloaden? 
https://thehappyfinancial.com/templates/ 
———————————————————
👩🏼‍🏫 Online college volgen? 
Kijk dan hier voor het programma: https://thehappyfinancial.com/online-colleges/
———————————————————
📊Gebruikmaken van e-Boekhouden.nl? Het boekhoudpakket dat ik zelf ook gebruik kun je nu 15 maanden gratis proberen via deze link: https://www.e-boekhouden.nl/thehappyfinancial-special?prtnr=8719-youtube&utm_source=www.thehappyfinancial.nl&utm_medium=affiliate&utm_campaign=clicks.nu-8719&utm_content=youtube
———————————————————
📔Startersbundel: De praktische gids voor startende ondernemers en de 4 meest gebruikte templates voor startend zzp'ers: 
https://thehappyfinancial.com/e-books/ 
———————————————————
💌 Hoi, 
Leuk dat je kijkt! Mijn naam is Marjan Heemskerk en ik blog en vlog over financiën. Aan de ene kant over personal finance, aan de andere kant voor ondernemers. Ik werk sinds 2008 als accountant (registeraccountant) en vanuit die ervaring ondernemers over hun financiën geadviseerd. Mijn doelstelling is om geldzaken leuk en begrijpelijk te maken.

Van loondienst baan naar zzp gedurende het jaar: waar moet je op letten?

Start je als zzp’er gedurende 2025? Heel veel succes en plezier met ondernemen! Ben jij ook een van de zzp’ers die start per 1 mei, 1 augustus of 1 september van dit jaar? En heb je de maanden daarvoor in loondienst gewerkt? Dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden als zzp’er ten aanzien van belasting.

Zo moet je namelijk over je zzp winst nog zelf belasting betalen.

Hoeveel je moet betalen, kun je snel uitrekenen met de template "parttime zzp" die je kunt downloaden via thehappyfinancial.com/templates

Nog een aandachtspunt: om in aanmerking te komen voor de ondernemersaftrekposten (startersaftrek en zelfstandigenaftrek), dien je wel minimaal 1.225 uur aan je bedrijf te besteden (het urencriterium).
Het aantal uren wordt niet naar rato teruggerekend. Start je bijvoorbeeld per 1 juni met je bedrijf, dan heb je 7 maanden de tijd om deze 1.225 uur te behalen.

#zzp #loondienstnaarzzp #zzpstart2025 #belasting #bedrijfstarten


———————————————————
💸Meer informatie over the happy financial en mijn blogs (+300) waarin ik financiën leuk en begrijpelijk maak:

✅Blog: http://thehappyfinancial.com
✅Instagram: https://www.instagram.com/thehappyfinancial/
✅LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/marjanheemskerk/
✅TikTok: https://vm.tiktok.com/ZMNXQGb9g/
✅Pinterest: https://nl.pinterest.com/happyfinancial/pins/
———————————————————
🔢 Template downloaden?
https://thehappyfinancial.com/templates/
———————————————————
👩🏼‍🏫 Online college volgen?
Kijk dan hier voor het programma: https://thehappyfinancial.com/online-colleges/
———————————————————
📊Gebruikmaken van e-Boekhouden.nl? Het boekhoudpakket dat ik zelf ook gebruik kun je nu 15 maanden gratis proberen via deze link: https://www.e-boekhouden.nl/thehappyfinancial-special?prtnr=8719-youtube&utm_source=www.thehappyfinancial.nl&utm_medium=affiliate&utm_campaign=clicks.nu-8719&utm_content=youtube
———————————————————
📔Startersbundel: De praktische gids voor startende ondernemers en de 4 meest gebruikte templates voor startend zzp'ers:
https://thehappyfinancial.com/e-books/
———————————————————
💌 Hoi,
Leuk dat je kijkt! Mijn naam is Marjan Heemskerk en ik blog en vlog over financiën. Aan de ene kant over personal finance, aan de andere kant voor ondernemers. Ik werk sinds 2008 als accountant (registeraccountant) en vanuit die ervaring ondernemers over hun financiën geadviseerd. Mijn doelstelling is om geldzaken leuk en begrijpelijk te maken.

YouTube Video VVVUOE5EY3pBY0NDYkZEV0VFNHNlX2xnLkd2YXdhWDFDQU5n

Van loondienst naar zzp gedurende het jaar

the happy financial 26/05/2025 08:00

Misschien vind je deze artikelen ook wel interessant

Wil jij ook direct goed aan de slag als zelfstandig ondernemer?

Download dan hier de startersbundel met het ebook ‘De Praktische Gids voor Startend Ondernemers’ en de 4 meest gebruikte Excel templates. Nu met 35% korting!