Een groot deel van de ZZP-ers start met een kantoor aan huis. Heel erg makkelijk en vooral goedkoop. En onder bepaalde voorwaarden heb je ook nog eens de kans om geld te besparen omdat je het kunt aftrekken van de belasting. 

Kantoor aan huis

Voor veel ZZP-ers die net starten is de meest logische stap om dit vanaf de keukentafel te doen. Ik ben zelf ook zo begonnen. Inmiddels zit ik niet meer aan de keukentafel, maar heb een eigen kantoor ingericht. Maar nog wel steeds aan huis.

Financial als ik ben vind ik het super dat mijn kantoor me helemaal niets kost. Maar daarnaast is het ook de ultieme vrijheid en flexibiliteit (als in: ik kan gewoon in mijn trainingsbroek aan mijn imperium bouwen).

Het grote nadeel van een kantoor aan huis heb ik inmiddels ook al ondervonden: écht afschakelen is een stuk lastiger. Kantoor is immers altijd dichtbij en éven snel werken doe je daardoor veel gemakkelijker.

Over het algemeen ben ik super happy dat ik de mogelijkheid heb om thuis te werken, ik ben hier dan ook heel effectief.

 

De Belastingdienst – inkomstenbelasting

Wanneer mag je de kosten die je maakt voor je kantoor in aftrek brengen bij je aangifte inkomstenbelasting? De Belastingdienst vindt dat dit pas mag als sprake is van een zogenaamde fiscaal kwalificerende werkruimte, hierbij moet je voldoen aan de volgende twee criteria:

  • Zelfstandigheidscriterium: Hiervan is sprake wanneer de werkruimte een zelfstandig deel van de woning is. Hierbij geldt dat de werkruimte in theorie apart te verhuren is én de ruimte een eigen ingang en sanitair heeft.
  • Inkomenscriterium: Je voldoet aan dit criterium wanneer je ten minste 30% in de ruimte en voor ten minste 70% in of vanuit je werkruimte verdient.

Op basis van deze twee criteria gaat de Belastingdienst na of er sprake is van een kwalificerende werkruimte in je privéwoning. Je hebt dan twee opties:

  • Niet-kwalificerende werkruimte in je privé woning: De kosten die je maakt voor je werkruimte zijn niet aftrekbaar van de winst van je onderneming.
  • Kwalificerende werkruimte in je privé woning: De kosten die je maakt voor je werkruimte zijn wél aftrekbaar van de winst van je onderneming, met een maximum van 4% van de waarde van de werkruimte. Kosten zoals energiekosten, schoonmaakkosten, verzekeringen, klein onderhoud zijn ook aftrekbaar van je winst. Dit zijn kosten die normaal gesproken ten laste komen van een huurder (die je in theorie zou kunnen hebben omdat sprake is van eigen sanitair en eigen ingang).

BTW in vooraftrek

Naast de inkomstenbelasting heb je ook te maken met de BTW op de kosten die je maakt voor je werkruimte. Hiervoor gelden de criteria weer niet. De BTW op de kosten die je maakt voor je onderneming mag je aftrekken van de BTW die je betaalt op je omzet.

Nog een paar aandachtspunten

Nog een paar belangrijke aandachtspunten op een rij:

  • Check vooraf bij je gemeente of zij er geen bezwaar tegen hebben dat je een kantoor aan huis hebt. Dit kan per bedrijfstak en wijk verschillen.
  • Wil je personeel aannemen? Stem dit vooraf af met de gemeente. Veel gemeentes staan het namelijk niet toe dat je personeel hebt bij je kantoor aan huis.
  • Controleer of je inboedel en opstalverzekering voldoende dekking bieden en of dit ook geldt voor je werkruimte.
  • Het kan zijn dat bepalingen zijn opgenomen in je hypotheek of huurovereenkomst omtrent een kantoor aan huis. Check deze daarom ook goed.

En nu?

Waar werk jij? Heb jij een kantoor aan huis?

Was je op de hoogte van deze regels? Laat het me weten via social media!