Als ondernemer is het van groot belang om op een gestructureerde wijze aan het werk te gaan. Met de juiste structuur heb je namelijk de basis gevonden om successen te behalen voor je bedrijf. Dit dien je ook zeker toe te passen in het klantproces. Maar uit welke stappen bestaat een gestructureerd klantproces? In deze blog wordt dit duidelijk aan je uitgelegd.

Bepaal eerst je doelgroep

In de eerste plaats dien je voor je klantproces je doelgroep klanten te bepalen. Je wil immers weten welke personen interesse zullen hebben in je producten of diensten. De oriëntatie voer je uit door middel van marktonderzoek. Wanneer je precies weet wat je doelgroep klanten is, ben je een stuk dichterbij een succesvolle onderneming gekomen.

Maak contact

De tweede stap is om contact te maken met je doelgroep klanten. Hiervoor dien je een plan op te stellen waarmee je de juiste klanten kan bereiken. Vaak gebeurt dit bijvoorbeeld in de vorm van social media marketing of andere vormen van online marketing. Wanneer een klant van jou bestaan af weet, is deze stap in het klantproces voltooid.

Overtuig de klant

De derde en wellicht wel belangrijkste stap in het klantproces is de klant overtuigen. Hiervoor moet je precies de pijnpunten kunnen benoemen van het probleem van de cliënt. Dit geldt niet alleen voor producten, maar ook diensten. Deze stap is dan ook waar men de sale moet maken, en hierdoor inkomsten kan genereren.

Lever je producten of diensten aan

Nadat de klant heeft besloten gebruik te maken van je diensten of producten, wordt het tijd om deze ook daadwerkelijk te gaan leveren. Qua inhoud is deze stap het grootste in het gehele klantproces. Zorg er daarom voor dat je al je beloftes na kunt komen door bijvoorbeeld je producten of diensten op tijd af te leveren volgens de kwaliteit die je hebt beloofd. Op deze manier ben je er zeker van dat de klant tevreden is.

Feedback en het afronden van het proces

Tot slot dien je nog de klant om feedback te vragen. Zo weet je namelijk beter wat er veranderd moet worden om een dienst of product af te leveren dat nog meer tevredenheid zal brengen. Verder zijn er nog andere puntjes die je op de i moet zetten. Betaalt een klant bijvoorbeeld pas achteraf? Dan is een factuur maken iets wat zeker moet gebeuren. Denk verder ook aan zaken als de nazorg van de klant. Zo houd jij een cliënt over die in de toekomst hoogstwaarschijnlijk terugkeert.

Al met al zijn dit de 5 stappen van een gezond klantproces voor bedrijven. Door van deze structuur gebruik te maken, zal je onderneming zeker profiteren.