Op donderdag 26 september was het Dag van de Financial 2018, georganiseerd door de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants.

Keep your ethics

Deze dag stond in het teken van fraude en ethiek. Een onderwerp dat ontzettend leeft binnen de financiële wereld, maar ook zeker daarbuiten. Iedereen heeft er een mening over.

Wat vinden we van fraudeplegers? Hoe dienen financials om te gaan met (vermoedens van) fraude? Wanneer spreken we eigenlijk van fraude?

De sprekers tijdens deze dag variëren van hoogleraren van de universiteit, CFO’s die te maken kregen met fraude vanuit het bestuur tot financieel onderzoeksjournalisten.

De grootste fraudeur

Maar ook mag de key note van Andrew Fastow, voormalig ceo van Enron niet vergeten worden. Hij werd in 2001 veroordeeld tot zes jaar celstraf na zijn fraude bij Enron. In zijn key note vertelde hij hoe hij dacht in die tijd, die later bekend zou staan als het grootste boekhoudschandaal van Amerika.

Hoe dacht hij toen hij aan het frauderen was? Voelde het voor hem ook zo, als fraude? Wat is een van zijn opmerkelijkste uitspraken vond die middag, was dat hij pas na twee jaar celstraf het idee had dat hij iets fout had gedaan. Pas op dat moment zag hij in dat zijn acties veel schade hadden aangericht.

Mijn impressie van de dag

In deze video neem ik je mee in deze dag met interessante sprekers, masterclasses en discussies. Ik vond het een hele inspirerende, maar ook zeker gezellige dag.

Ik ben heel benieuwd wat jouw mening over dit onderwerp is. Hoe vind jij dat financial omgaan met fraude? Handelen ze in jouw ogen altijd ethisch? Op welke vlakken kunnen ze hierop nog verbeteren? Laat het me vooral weten (onder deze post of op social media).

Bekijk hier de video over de dag van de financial:

Bekijk ook deze video’s waarbij ik events van het NBA bezoek:

NBA World Café Diversiteit:

In samenwerking met NBA.