Deadline van 31 juli komt snel dichterbij  

Utrecht, 19 juli 2022 – Ben je ondernemer? En doe je de btw-aangifte zelf? Zorg ervoor dat je btw-aangifte én betaling uiterlijk zondag 31 juli binnen zijn bij de Belastingdienst. Oók als je net een onderneming gestart bent of in het tweede kwartaal geen omzet had, moet je btw-aangifte doen. Om je te helpen bij je btw-aangifte en andere belastingzaken, heeft de Belastingdienst zes aandachtspunten op een rij gezet.

1. Doe de btw-aangifte niet op de automatische piloot

Vier op de tien ondernemers die btw-aangifte doen, doen dit op de automatische piloot. Zonde, want de btw-aangifte is een mooi moment om stil te staan bij veranderingen en wat die voor je onderneming kunnen betekenen. Want of je nu net gestart bent met ondernemen, je bedrijf groeit of je binnenkort je eerste medewerker in dienst neemt: veranderingen hebben mogelijk gevolgen voor je belastingzaken.

2. Doe altijd btw-aangifte, ook als je niets aan te geven hebt

Bijvoorbeeld omdat je in het afgelopen kwartaal geen omzet draaide. In de btw-aangifte geef je dit eenvoudig aan. Doe je geen btw-aangifte of doe je de aangifte te laat? Dan kun je een boete krijgen en maakt de Belastingdienst zelf een schatting van de btw die je moet betalen.

3. Houd rekening met de aanschaf van bedrijfsmiddelen en andere veranderingen

Schafte je bijvoorbeeld een nieuwe laptop, draaibank, behandeltafel of ander bedrijfsmiddel aan en betaalde je daarover btw? Dan kun je deze aftrekken in je btw-aangifte. Dat doe je in de aangifte over de periode waarin je de factuur ontvangt. Je hoeft de btw dus nog niet betaald te hebben. Facturen van uitgaven moeten voldoen aan de factuureisen. Anders mag je de btw niet aftrekken.

Handelde je met andere EU-landen? En betaalde je btw, maar doe je daar geen btw-aangifte? Je vult deze btw niet in je btw-aangifte in, maar vraagt het via de website Teruggaaf van btw uit andere EU-landen van de Belastingdienst makkelijk terug.

4. Schakel hulp in als je er niet uitkomt

Wil je tijd besparen én eventuele fouten voorkomen? Maak dan gebruik van professionele administratiesoftware. Er bestaan online boekhoudpakketten waarmee je de btw-aangifte direct vanuit de software indient bij de Belastingdienst. Zo voorkom je dat je gegevens verkeerd overtypt. En heb je behoefte aan persoonlijk advies? Dan kan een fiscaal dienstverlener je misschien helpen.

5. Plan de betaling in via online bankieren

Dan weet je zeker dat de betaling op tijd binnen is. De btw-aangifte én betaling over het tweede kwartaal moeten uiterlijk zondag 31 juli ontvangen zijn door de Belastingdienst.

6. Kleineondernemersregeling: uitzondering voor kleine ondernemers

Blijft je jaaromzet structureel onder de € 20.000,-? Dan kun je deelname aan de kleineondernemersregeling (KOR) overwegen. De KOR is een vrijstelling voor de btw. Maak je gebruik van de KOR, dan hoef je geen btw-aangifte te doen, maar kun je ook geen btw meer terugvragen over kosten en investeringen.

Meer weten?

Kijk op belastingdienst.nl/ondernemers voor meer informatie en hulpmiddelen voor je belastingzaken.