Wellicht heb je er wel eens over nagedacht, of over gehoord: het oversluiten van je hypotheek. Bij het oversluiten van een hypotheek komt behoorlijk wat kijken. Wat houdt het oversluiten van je hypotheek in, wat zijn de grootste voordelen van oversluiten én welke kosten komen hierbij kijken? Hieronder vertellen wij je graag alles wat je moet weten over het oversluiten van je hypotheek. 

Wat is het oversluiten van een hypotheek? 

Allereerst is het wellicht handig om te weten wat het oversluiten van een hypotheek precies inhoudt. Het oversluiten van je hypotheek houdt in dat je jouw huidige hypotheek aflost en een nieuwe hypotheek afsluit. Oversluiten kan op twee manieren: je kan ervoor kiezen om je hypotheek over te sluiten naar een andere bank of bij jouw huidige geldverstrekker. De redenen voor het oversluiten van een hypotheek kunnen verschillen, het kan bijvoorbeeld zijn dat er een renovatie gepland staat of dat je wilt profiteren van lagere maandlasten. 

Waarom hypotheek oversluiten? 

Het oversluiten van je hypotheek heeft diverse voordelen in verschillende situaties. Met stipt op één staat het behalen van financieel voordeel. Op dit moment is de hypotheekrente (nog altijd) historisch laag. Voor veel mensen is dit dan ook het perfecte moment om hun hypotheek over te sluiten en hierdoor hun maandlasten te verlagen. Een ander groot voordeel is het verkrijgen van (meer) zekerheid. Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek kies je namelijk opnieuw voor een rentevaste periode, waardoor je zekerheid verkrijgt over je maandelijkse lasten. Daarnaast kan het oversluiten van je hypotheek helpen jouw woonwensen te realiseren. Heb je renovatieplannen? Dan bestaat er een mogelijkheid om je hypotheek bij het oversluiten te verhogen. 

Wat kost het oversluiten van je hypotheek?

Aan het oversluiten van je hypotheek zijn kosten verbonden: kosten voor het afsluiten van de nieuwe hypotheek, taxatiekosten en notariskosten. Daarnaast betaal je, indien je binnen de rentevaste periode oversluit, een boete. Deze boete wordt ook wel de oversluitboete genoemd. Het oversluiten van je hypotheek kost dus geld, maar verdient zich vaak weer terug. De lagere maandlasten kunnen namelijk opwegen tegen deze kosten. Door kosten en baten tegen elkaar af te wegen krijg je inzicht of oversluiten voor jou verstandig is. Aangezien het oversluiten van een hypotheek een belangrijke beslissing is, is het raadzaam om deskundig en onafhankelijk advies in te winnen bij een hypotheekadviseur. Woon je in Noord-Holland? Dan kan je in verschillende steden deskundig hypotheekadvies inwinnen, zoals bijvoorbeeld de hulp van een hypotheekadviseur in Haarlem,Zaandam, Purmerend, Huizen, Hoorn of Amsterdam.