De aangifteperiode is ruim over de helft. Tot nu toe heeft de Belastingdienst ruim 6,3 miljoen aangiften ontvangen. Dit betekent dat er nog 3,2 miljoen aangiften verwacht worden tot en met 30 april. Moet jij je belastingaangifte nog doen? En kun je wel wat tips gebruiken? Ga er even voor zitten en gebruik deze tips. Dan is de klus zo geklaard en heb je je belastingaangifte ruim vóór 1 mei ingediend. 

Wil je meer hulp bij je belastingaangifte? Download dan hier de praktijkhandreiking ‘aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers en/ of particulieren.’

Tip 1: check welke gegevens en documenten je nodig hebt

Om de gegevens die de Belastingdienst al heeft ingevuld goed te kunnen controleren en aan te vullen, heb je verschillende documenten nodig. Bijvoorbeeld je BSN, rekeningnummer, jaaropgave, jaaroverzichten van je bankrekening en de WOZ-waarde van je woning. En vergeet je DigiD niet, want daarmee log je in op belastingdienst.nl/aangifte. Ook vind je hier een overzicht met alle documenten die je nodig kunt hebben.

Tip 2: controleer en vul aan waar nodig 

Veel gegevens, zoals je inkomen en bankrekeningen, heeft de Belastingdienst al voor je ingevuld. Controleer de ingevulde gegevens goed en vul ze aan als dat nodig is. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn als er iets is veranderd in 2022.

Tip 3: benut aftrekposten

Je wil niet te veel belasting betalen. Doe daarom je voordeel met aftrekposten. Dit zijn uitgaven die je mag aftrekken van je inkomen. Sloot je een lening af voor het verduurzamen van je huis? Of kocht je een nieuw huis? Dan mag je de kosten voor de financiering en de hypotheekrente die je betaalt onder voorwaarden aftrekken. De belangrijkste voorwaarde is dat je de lening gebruikt voor het aankopen, verbouwen of onderhouden van je eigen woning.

Ook sommige andere uitgaven, zoals zorg- en ziektekosten, kun je aftrekken van je inkomen. Daardoor valt de inkomstenbelasting die je moet betalen misschien lager uit. Of krijg je geld terug. Op belastingdienst.nl/aftrekposten lees je welke aftrekposten er nog meer zijn.

Tip 4: doe samen aangifte

Samen aangifte doen kan als je fiscale partners bent. Bijvoorbeeld omdat je getrouwd bent, samen een koophuis hebt of huisgenoten bent. De meeste fiscale partners doen samen aangifte. Logisch, want jullie gegevens staan in dezelfde aangifte. Samen aangifte doen bespaart tijd en je kunt fouten voorkomen. Bovendien kun je gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten verdelen, waardoor je mogelijk minder belasting betaalt.

Tip 5: vraag hulp

Vind je het doen van belastingaangifte een lastige klus? Of weet je niet zeker of je het juiste invult? Een beetje extra hulp is nooit ver weg. Er zijn diverse vormen van hulp bij het doen van belastingaangifte. Je kunt een vriend of familielid vragen om met je mee te kijken of langsgaan bij één van de vele maatschappelijke organisaties bij jou in de buurt, zoals de bibliotheek. Ook de Belastingdienst zit klaar om je vragen te beantwoorden: telefonisch, via de website en bij belastingkantoren en steunpunten. Ga voor informatie over alle hulpmogelijkheden naar belastingdienst.nl/hulp.