Heb je een koopwoning op het oog? Dan is de kans groot dat je een hypotheek af moet sluiten om de aankoop te financieren. De meeste mensen hebben niet maar zo een paar ton vrij staan die zij in een huis kunnen steken. Gelukkig is het afsluiten van een hypotheek meestal niet bijzonder ingewikkeld. Je kunt dit namelijk geheel overlaten aan een professional. Desondanks ben je waarschijnlijk op je hoede, want je wilt niet de fout ingaan. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij 4 tips voor het afsluiten van een hypotheek op een rijtje.
1. Bereken of je de lasten kunt dragen
Dit lijkt misschien een open deur, maar uit ervaring weten wij dat genoeg mensen een hypotheek afsluiten zonder dat zij van tevoren berekenen of zij de lasten kunnen betalen. Dit is wat ons betreft vragen om problemen. Zorg daarom eerst dat je weet hoeveel je per maand gaat betalen als je een hypotheek afsluit. Vergeet hierbij niet om de rente mee te nemen die berekend wordt over het bedrag dat je leent. Richt je bovendien niet alleen maar tot de hypotheek, maar zoek ook uit met welke kosten je verder allemaal te maken krijgt.
2. Kies voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie
Kun je voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kiezen? Dan is dit zeker het overwegen waard. De NHG is een garantie op hypotheken voor een koopwoning met een koopprijs tot de gemiddelde huizenprijs. Je plukt hier de vruchten van als je door omstandigheden de maandelijkse lasten van de hypotheek niet meer kunt betalen. Dit is eveneens het geval als er een restschuld overblijft nadat je jouw huis noodgedwongen moest verkopen. Wanneer een huis meer kost dan de gemiddelde huizenprijs in het betreffende jaar, is het niet mogelijk om een hypotheek met NHG af te sluiten.
3. Sluit een overlijdensrisicoverzekering af
Bij het afsluiten van een hypotheek krijg je vaak de vraag of je ook een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af wilt sluiten. Maar is een overlijdensrisicoverzekering verplicht? Nee, dat is inmiddels niet meer het geval. Tot januari 2018 was een ORV verplicht bij hypotheken met NHG. Ondanks dat je niet (meer) verplicht bent om deze verzekering af te sluiten, is het wel degelijk het overwegen waard. Als je een overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek hebt afgesloten en plotseling komt te overlijden, krijgen jouw nabestaanden namelijk eenmalig een geldbedrag uitgekeerd. Dit bedrag kunnen zij onder meer gebruiken om de hypotheek (gedeeltelijk) af te lossen.
4. Denk goed na over de rentevaste periode
Wie een hypotheek afsluit, zet de rente vaak voor een bepaalde periode vast. Bij de meeste geldverstrekkers kun je kiezen uit 10, 20 of 30 jaar. Kies niet lukraak een periode uit, maar denk hier goed over na. Is de rentestand laag op het moment dat je een hypotheek afsluit? Dan kan het aantrekkelijk zijn om de rente voor 30 jaar vast te zetten. In dat geval ben je namelijk de gehele looptijd van je hypotheek verzekerd van een lage rente.