Je onderneming groeit. Dat is een goed teken! Maar op gegeven moment ontkom je er niet aan. Je hebt (tijdelijk) extra geld nodig om verder te kunnen groeien. Welke mogelijkheden heb je dan als ondernemer om zakelijk te lenen? Waar moet je op letten voordat je een financiering aanvraagt? Waarom zijn er verschillen in de rentepercentages die je in de offertes terugziet? En wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een traditionele bank en een alternatieve financier wanneer het gaat om zakelijk lenen?

Wanneer is het tijd voor een zakelijke lening?

Is dit herkenbaar? Je bent druk bezig met ondernemen, maar je merkt dat je (tijdelijk) extra geld nodig hebt om nóg verder te kunnen groeien. Dat je zonder deze investering vastzit op een bepaald punt. Dat wil je natuurlijk niet!

Het kan zijn dat je een grote investering wilt doen om extra voorraad aan te kopen, zodat je deze weer goed kunt verkopen in het komend seizoen. Of denk aan een nieuwe website die een flinke investering is. Maar ook een nieuwe online marketingcampagne of een groot project, kan een forse investering vragen. Dan is het tijd om je opties voor een zakelijke lening in kaart te brengen.

Vragen die je je vooraf wilt stellen ten aanzien van een zakelijke lening

Voordat je een eerste offerte gaat aanvragen bij een bank of alternatieve financiering, is het goed om stil te staan bij deze vragen:

  • Hoeveel geld heb ik nodig? Dit klinkt een eenvoudige vraag, maar hoe preciezer je hier antwoord op kunt geven, hoe beter de offerte zal aansluiten bij je behoeftes.
  • Heb ik een gedegen ondernemingsplan. Dit is eigenlijk de belangrijkste vraag die je jezelf wilt stellen. Je wil in kaart brengen hoeveel extra omzet en marge je gaat behalen door je investering die je gaat doen naar aanleiding van je zakelijke lening. Het rendement dat je hierop gaat behalen, moet hoger zijn dan de rente die je gaat betalen op je zakelijke lening om interessant te zijn.
  • Hoeveel tijd heb ik nodig om de lening terug te betalen?
  • Gaat het me lukken om de rente en aflossing te betalen. Dan gaat het niet alleen om de rente en aflossing in het huidig jaar, maar ook in de toekomst. Een goede cash flow prognose kan daarbij helpen.

Vraag je een zakelijke lening aan via Capitalbox? Dan krijg je met de code ‘happyfinancial‘ 50% korting op de afsluitfee. Vul deze code in bij het aanvraag proces en de korting wordt direct verwerkt.

Welke mogelijkheden heb je voor een zakelijke lening?

Gelukkig heb je als ondernemer tal van opties voor een zakelijke lening. Ik bespreek de vier meest voorkomende mogelijkheden.

1. De lening met een vaste looptijd

De lening met een vaste looptijd is misschien wel de bekendste vorm van een zakelijke lening. Deze kun je afsluiten via een bank of alternatieve financier. Je spreekt een vast bedrag, vast aflossingsschema af en hebt een vaste of variabele rente.

Momenteel zie je een opmars van de kortlopende zakelijke leningen. Een lening met een looptijd van 1 tot 36 maanden. De bedragen kunnen variëren van 1.000 tot 350.000 euro. Omdat dit een relatief snelle manier is om tijdelijk aan extra geld te komen als ondernemer, zie je deze vorm van zakelijk lenen populairder worden.

2. Doorlopend krediet

Met een doorlopend krediet krijg je niet in één keer het gevraagde geld gestort. In plaats daarvan kun je geld opnemen, tot een vooraf afgesproken maximum. Dat is je kredietlijn. Een groot verschil met de lening met vaste looptijd is dat je alleen rente betaalt over het bedrag dat je hebt opgenomen.

3. Factoring

Factoring houdt in dat je je verkoopfacturen verkoopt aan een derde partij, de factormaatschappij. Zij gaan vervolgens achter je debiteuren aan, in ruil voor een gedeelte van de factuuropbrengst. Het grote voordeel is dat je altijd direct beschikt over het bedrag van je verkoopfacturen.

4. Leasing

De leasemaatschappij koopt je bedrijfsmiddel in plaats van dat jij dat met je onderneming doet. Iedere maand betaal je de leasemaatschappij voor het gebruik van dit bedrijfsmiddel.Een offerte aanvragen voor een zakelijke lening

Het aanvragen van een offerte gaat vaak online en kan daarom, zeker bij alternatieve financiers, snel gaan. Je krijgt een voorstel voor een zakelijke lening, met daarin het bedrag dat je wilt lenen, het aflossingsschema en de rente. Juist ten aanzien van die rente kunnen er grote verschillen ontstaan. Hoe kan dat en hoe bepaalt een geldverstrekker zijn rente?

Hoe wordt de rente bepaald bij een zakelijke lening?

Allereerst: vergeet niet dat banken en alternatieve financiers commerciële instellingen zijn. Zij moeten ook geld verdienen. Dat doen ze door het vragen van rente op jouw zakelijke lening. De belangrijkste componenten van een rente zijn de volgende:

  • Risicofactoren: Een belangrijke factor in de rente bepaling. De ene financier is strenger dan de ander. Zo zie je in de praktijk vaak dat bij startende ondernemers strengere eisen worden gesteld dan aan gevestigde, stabiele bedrijven. Aan startend ondernemers wordt daarom vaker een onderpand gevraagd bij een zakelijke lening. Kun je de lening niet meer terugbetalen? Dan neemt de financier bezit van dit onderpand en verkoopt het om met de opbrengst de lening af te lossen.
  • Kredietwaardigheid: Er wordt gekeken naar de kredietwaardigheid van jou als ondernemer. Hierbij maakt het niet uit of je een eenmanszaak, vof of B.V. hebt. Zaken die ook meespelen zijn bijvoorbeeld je bedrijfservaring, je kredietgeschiedenis en je kredietbeoordeling.

Wat zijn de grote verschillen tussen een zakelijke lening bij een traditionele bank en een alternatieve financier?

Als ondernemer op zoek naar een zakelijke lening, heb je veel te kiezen. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een zakelijke lening bij een traditionele bank en een alternatieve financier?

Een bank is vaak goedkoper. Aan de andere kant wordt wel vaker een onderpand gevraagd om extra risico’s af te dekken. Het proces van het aanvragen van een zakelijke lening duurt vaak ook langer.

Bij een alternatieve financier vindt het aanvragen en afsluiten van een zakelijke lening veelal online plaats. Dit gecombineerd met snelle besluitvorming zorgt ervoor dat je binnen één dag al terugkoppeling hebt op je aanvraag.

Een ander belangrijk verschil is dat alternatieve financiers vaak gespecialiseerd zijn in een bepaald soort financiering. Denk bijvoorbeeld aan werkkapitaal financiering, leasing, factoring of vastgoedfinanciering. Zij hebben gespecialiseerde kennis in huis die ze kunnen inzetten bij het op maat maken van een financiering die gericht is op de behoeften van jou en je onderneming.

Capitalbox is bijvoorbeeld gespecialiseerd in werkkapitaal financiering. Heb je bijvoorbeeld (tijdelijk) extra geld nog voor het kopen van een grote voorraad of wil je een nieuw project opstarten? Dan kun je bij Capitalbox terecht voor een alternatieve en flexibele financiering.

Heb je vragen over een zakelijke lening?

Wil je meer weten over de mogelijkheden die je hebt als ondernemer voor het aanvragen van een zakelijke lening? Wil je een offerte aanvragen? Ik mag 50% korting geven op de afsluitfee bij Capitalbox. Gebruik de code ‘happyfinancial‘ bij je aanvraag en dit wordt direct verwerkt.

Dit artikel maakte ik in samenwerking met Capitalbox. Geen affiliate marketing!