Zakelijk geld lenen kan interessant zijn voor ondernemers. Waarom? Omdat je met zo’n lening een langlopende investering kunt financieren. Hierbij kun je denken aan de aanschaf van een nieuwe machine of een nieuw voertuig. Bovendien kun je een zakelijke lening aanvragen als je jouw bedrijf uit wilt breiden. Omdat zakelijk geld lenen populair is, kun je bij veel geldverstrekkers aankloppen voor een zakelijke lening. Toch ziet zo’n lening er lang niet overal hetzelfde uit. Om te voorkomen dat je spijt krijgt, zetten wij in deze tekst drie tips voor het aanvragen van een zakelijke lening op een rijtje.
1. Kies een geschikte looptijd
Sluit je een zakelijke lening af? Dan gebruik je geld van een ander om een langlopende investering te financieren. Je moet dit geld binnen een bepaalde periode terugbetalen. Daarom spreek je bij het aangaan van een zakelijke lening altijd een looptijd af met de geldverstrekker. De maximale looptijd van een zakelijke lening is vijf jaar. Als je voor deze looptijd kiest, moet je het geleende geld binnen vijf jaar terugbetalen. Dit doe je door maandelijks een klein deel van het bedrag af te lossen. Op deze manier is jouw lening aan het einde van de looptijd volledig afgelost.
Sommige ondernemers vinden een looptijd van vijf jaar te lang. Geldt dit ook voor jou? Denk dan niet dat een zakelijke lening niets voor jou is. Nee, want je kunt namelijk ook voor een kortere looptijd kiezen. De minimale looptijd van een zakelijke lening is drie maanden. Daarnaast kun je kiezen voor een looptijd van 6, 9, 12, 24, 36 of 48 maanden. In principe kun je een zakelijke lening dus volledig aanpassen aan jouw wensen.
2. Bereken hoeveel een zakelijke lening jou kost
Als je geld leent van een geldverstrekker, moet je dit binnen een bepaalde periode terugbetalen. Dit doe je door maandelijks geld af te lossen. Leen je 100.000 euro en kies je voor de maximale looptijd van vijf jaar? Dan betekent dit dat je iedere maand ongeveer 1667 euro aflost op jouw lening. Toch blijft het hier niet bij. Je betaalt namelijk ook rente over een zakelijke lening. Deze rente maakt het voor een geldverstrekker interessant om jou geld te lenen. Zij verdienen op deze manier immers aan het uitlenen van geld.
Ben je van plan om een zakelijke lening af te sluiten? Vergeet dan niet dat je ook rente betaalt. De hoogte van de rente is afhankelijk van een aantal factoren. Zo betaal je in verhouding meer rente als je een hoger bedrag leent. Daarnaast hangt de hoogte van de rente af van het risicoprofiel van jouw bedrijf. De rente staat overigens vast tijdens de gehele looptijd. Hierdoor kun je exact berekenen hoeveel een zakelijke lening jou per maand kost. Grote voordeel hiervan is dat je na het afsluiten niet voor verrassingen komt te staan.
3. Zoek uit of een zakelijke lening de juiste keuze is
Een zakelijke lening is niet de enige financiering waar je als ondernemer voor kunt kiezen. Je kunt namelijk ook zakelijk krediet aanvragen. Zoek daarom eerst uit of een zakelijke lening de beste financieringsvorm is voor jouw situatie. Gaat het om een langlopende investering? Sluit dan een zakelijke lening af. Zo’n lening is niet geschikt om een tijdelijk tekort aan liquide middelen of de dagelijkse uitgaven van jouw bedrijf te betalen. In dat geval heb je meer aan zakelijk krediet. Vraag daarom nooit klakkeloos een zakelijke lening aan, maar zoek eerst uit of dit de juiste financiering is.