Weet jij welke studie ik gevolgd heb om accountant te kunnen worden? Er zijn verschillende manieren om registeraccountant (RA) of accountant-administratieconsulent (AA) te worden, maar welke weg heb ik gevolgd? Hoe ben ik daar terecht gekomen en ben ik uiteindelijk blij met mijn keuze? In deze video geef ik je mijn persoonlijke verhaal.

Liever wiskundige

Het zag er helemaal niet naar uit dat ik accountant zou worden toen ik klaar was met het VWO. Ik startte namelijk een studie Toegepaste Wiskunde op de Technische Universiteit in Eindhoven. Wiskunde vond ik een fantastisch vak op de middelbare school, maar al snel kwam ik erachter dat het niet meer zo leuk is als je er echt iedere dag mee bezig bent. Al snel kwam bij mij dan ook het gevoel naar boven van ‘wat doe ik hier?!’. Tijd voor iets anders dus. Maar wat dan?

Via de TU/e kon je destijds een studiekeuze programma volgen. Zes weken zat je met een clubje twijfelaars bij elkaar, testen invullen, praten over je sterke en zwakke kanten en daar kwam een lijst met potentiële beroepen uit die het beste bij je zou passen. Mijn lijst met beroepen waar ik gelukkig van zou worden, zag er als volgt uit:

  1. Accountant
  2. Notaris
  3. Advocaat

Om toch nog iets met mijn liefde voor cijfers te kunnen doen, koos ik voor de accountancy omdat ik had bedacht dat je daar nog het meeste met getallen kunt doen.

Waarom HBO accountancy?

Destijds had ik de mogelijkheid om voltijd te gaan studeren op het HBO, voltijd op de universiteit en deeltijd op Nyenrode. Bij die laatste optie zou ik maandag tot en met donderdag gaan werken en vrijdag studeren. Maar ik had net een jaartje geproefd van het studentenleven en was absoluut nog niet klaar om dat al vaarwel te zeggen. Ook kwam ik erachter dat je uiteindelijk via voltijd HBO en daarna deeltijd Master een ongeveer even lang traject had om accountant te worden (later bleek dit iets genuanceerder) en koos voor de meer praktische weg via het HBO.

Nu is accountancy ook echt een praktijk studie. Veel onderwerpen werden mij pas echt duidelijk na mijn eerste stageperiode. Toen voelen pas echt alle puzzelstukjes op z’n plek en had ik ook zoiets van: ‘als je me het zo had uitgelegd, had ik het meteen begrepen’.

Start op Nyenrode

Na het HBO ging voor mij het werkende leven dan toch echt beginnen. Ik kon nog wel voltijd door naar de Master, maar was het studentenleven toen ook wel beu en klaar om te werken. Ik startte bij PwC en begon met de pre-master op Nyenrode Business Universiteit.

De keuze voor Nyenrode was voor mij heel makkelijk. Zo’n beetje iedereen vanuit mijn HBO groep die voor de RA-studie ging, ging naar Nyenrode. Dat iedereen daarvoor koos was geen toeval, want alles was daar al jaren ingericht op deeltijd studenten accountancy. Maandag tot en met donderdag aan het werk en vrijdag naar de studie.

Ik studeerde af, nadat ik mijn Master en Post-master had behaald. Veel mensen vroegen me of ik er veel voor moest doen. Natuurlijk moet je in het weekend opdrachten maken, ook wanneer al je vriendinnen op het terras gaan zitten bij de eerste zonnestraal. En dat geeft denk ik wel het beste mijn tijd als deeltijd accountancy student weer: ik heb er des te meer voor moeten laten.

Nu ik erop terugkijk en eerlijk ben

Is het dat waard geweest? Bijna tien jaar aan studie om registeraccountant te kunnen worden? Heel eerlijk? Ik vind van wel. Ondanks dat ik nu zelf niet meer als openbaar accountant werk, is het voor mij wel de perfecte basis geweest. Ook had ik nooit kunnen doen wat ik nu doe zonder deze opleiding. Zo geef ik bijvoorbeeld zelf les op Nyenrode (had ik al gezegd dat ze daar de leukste docenten hebben ;)).

Ook de deeltijd variant was voor mij ideaal. Accountancy is echt een praktisch vak, dat je moet leren door het te doen. Alles wat je op vrijdag in de schoolbanken te horen krijgt, pas je direct die maandag erna weer toe.

Zelf accountancy studeren?

Ben je je ook aan het oriënteren op een studie en lijkt accountancy je wel wat? Op 2 november 2019 is de volgende open dag van Nyenrode Business Universiteit. Hier kun je meer informatie vinden over deze dag:

mijn studie