koop nu de Startersbundel

Wat niemand je vertelt over ondernemen - mijn persoonlijke ervaringen

Wat niemand je vertelt over het ondernemerschap – mijn persoonlijke ervaringen

Inmiddels ben ik een paar jaar aan het ondernemen en ik zou niet anders meer willen. Maar wat zijn nu de dingen die niemand je aan de voorkant vertelt? Zaken die je ook niet kunt voorspellen dat ze zo heftig zullen zijn? In deze blog (inclusief video!) vertel ik over mijn belangrijkste ervaringen als ondernemer. Zaken die niemand mij vooraf heeft verteld, maar waar je je ook niet op kunt voorbereiden.

Start als ondernemer

Toen ik net begon als ondernemer, september 2017, had ik er ontzettend veel zin in. Maar of ik echt een idee had wat me te wachten stond? Ik had daarvoor tien jaar als accountant ondernemers geadviseerd over hoe ze hun bedrijf het beste konden runnen. Het uiteindelijk zelf doen, bleek toch een heel ander verhaal. Per saldo denk ik wel dat mijn achtergrond als accountant me ontzettend heeft geholpen bij het opstarten van mijn bedrijf. Veel startende ondernemers zien op tegen de wet- en regelgeving en het doen van hun administratie. Dat was voor mij gelukkig allemaal gesneden koek. Maar wat viel me dan juist wél tegen in deze eerste jaren van het ondernemerschap? En wat viel me heel erg mee?

Pieken en dalen van het ondernemerschap

Het eerste dat me opviel, en waar ik me nog steeds over verbaas, zijn de ontzettende pieken en dalen die je beleeft als ondernemer. Wanneer het slecht gaat, gaat het ook echt slecht. En dan heb je het helemaal aan jezelf te danken. Bovendien moet je het dan ook helemaal zelf zien op te lossen, geen collega’s waar je even bij kunt klagen of die met je mee kunnen kijken. Aan de andere kant zijn de pieken ook veel groter. Wanneer ik een gave opdracht binnen krijg, sta ik letterlijk te springen van geluk in mijn kantoor.

Je hebt geen collega’s meer

Dit is een vraag die ik eigenlijk vaak krijg van mensen in loondienst:

Mis je je collega’s niet?

En heel eerlijk, hoe leuk mijn collega’s ook waren, is het antwoord op die vraag ‘Nee’. Natuurlijk mis ik de flauwe kantoorhumor (daar zijn accountants heel erg goed in :), maar ik mis het hebben van collega’s niet. Dit is wel iets dat je als ondernemer zelf in de hand hebt. Ik word ook gek als ik een hele week alleen thuis zit te werken, dus ik zoek wel gezelschap op. Maar dat hoeven niet per se collega’s te zijn. Ik spreek bijvoorbeeld met andere ondernemers in de stad af om te gaan werken of ga naar flexwerkplekken. Bovendien heb ik veel afspraken en bijeenkomsten met klanten of studenten die er eigenlijk voor zorgen dat ik geen dag alleen ben. Dus als ondernemer kan het zeker eenzaam aanvoelen, maar dat heb je wel helemaal zelf in de hand en het is heel eenvoudig om gezelschap op te zoeken.

Je ontdekt nieuwe kanten van jezelf

Als werknemer ben je toch gebonden aan de kaders van je werk en je werkgever. En als accountant zit je dan ook nog eens vast aan de regels die worden opgesteld door toezichthouders, wetten en controlestandaarden. Vrij weinig bewegingsruimte dus om nieuwe kanten van jezelf te ontdekken. Dit is wat anders dan het ondernemerschap.

Ik heb bijvoorbeeld van mezelf ontdekt dat ik veel creatiever ben dan ik altijd dacht. Ik vond zelf creativiteit altijd synoniem staan aan kunnen schilderen of tekenen, dingen waar ik absoluut niet goed in was (en ben overigens). Maar ik heb wel ondervonden dat creativiteit veel meer is dan dat. Ik sta veel meer open voor nieuwe, creatieve ideeën en merk dat ik zelf ook steeds makkelijker met leuke initiatieven kom omdat ik op een andere manier naar dingen kan kijken. Ik zit minder vast in bepaalde patronen en stel steeds vaker de vraag: ‘waarom doen we dit eigenlijk?’ en ‘is er niet een makkelijkere of betere manier?’. Ik vind dit heel leuk om te zien van mezelf.

Je hebt te maken met onzekerheid

Alhoewel een loondienstbaan tegenwoordig ook echt niet meer de zekerheid geeft die het twintig jaar geleden gaf, is het ondernemerschap over het algemeen nog een stuk onzekerder. En daar moet je tegen kunnen. Onzekerheid over je klanten, je financiën, je toekomst. Dat is iets dat niet voor iedereen is weg gelegd.

Op dit vlak denk ik dat mijn achtergrond als accountant zeker van pas is gekomen. Ik zorgde ervoor dat ik bij de start van mijn onderneming, goed wist hoe ik er financieel voor stond en hoe ik ervoor kon zorgen dat mijn bedrijf financieel een succes zou worden. Ook ben ik me heel bewust van seizoenspatronen. Bijvoorbeeld in de zomermaanden, wanneer er een stuk minder aanvragen binnen komen, maak ik me geen zorgen. Ik weet dat het in september wel weer aantrekt en dat geeft me in de zomermaanden juist de tijd om bijvoorbeeld veel interne content te maken. Stress en onzekerheid die je als werknemer eigenlijk nooit hebt.

Ik ben happy als ondernemer

Er is één ding dat ik zeker weet en dat is dat ik ontzettend gelukkig ben als ondernemer. Ik zou nu ook nooit meer terug in loondienst kunnen gaan. Mijn eigenwijze karakter is nog iets dat veel verder naar de voorgrond is gekomen als ondernemer en dat past niet meer in loondienst. Welke zaken had jij willen weten als ondernemer? Herken je bepaalde punten die ik genoemd heb? Ik ben heel benieuwd!

In deze video geef ik meer uitleg over het ondernemerschap en hoe me dat bevalt.

Nieuwste video's

MKB winstvrijstelling 

Iedere ondernemer in de Inkomstenbelasting ontvangt deze MKB winstvrijstelling. Een vast percentage dat van je winst na ondernemersaftrekposten wordt afgehaald zodat je belastbaar inkomen wordt verlaagd. Hoeveel bedraagt de MKB winstvrijstelling? De MKB winstvrijstelling is een vast percentage van 13,31%. Dit wordt berekend over je winst na ondernemersaftrekposten zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. 

Hoe werkt de MKB winstvrijstelling? De MKB winstvrijstelling wordt voor iedere ondernemer in de Inkomstenbelasting automatisch verwerkt in de aangifte Inkomstenbelasting. Het percentage van 13,31% is een vast percentage en voor iedereen gelijk. 

Wanneer heb je recht op de MKB winstvrijstelling? Je moet ondernemer zijn voor de Inkomstenbelasting. Dat is de enige voorwaarde. Zo hoef je niet te voldoen aan het urencriterium en geldt deze vrijstelling niet alleen voor startende ondernemers. 

Hoe maak je aanspraak op de MKB winstvrijstelling? Deze MKB winstvrijstelling wordt automatisch verwerkt in je aangifte Inkomstenbelasting voor ondernemers. Je hoeft deze niet aan te vragen. Je hoeft ook niet te voldoen aan het urencriterium. 

Hoe verwerk je de MKB winstvrijstelling in je administratie? Je verwerkt de MKB winstvrijstelling niet in je administratie. Je ziet deze terugkomen in de berekening van je aangifte Inkomstenbelasting. Hier hoef je verder niets mee te doen. 

Wil je meer informatie over deze en 18 andere belastingvoordelen voor jou als zzp'er? Dit kun je terugvinden in het e-book 'belastingvoordelen voor zzp'ers' dat je kunt downloaden via thehappyfinancial.com/e-books 

#belastingvoordeel #MKBwinstvrijstelling #zzp #thehappyfinancial

Meer info, templates, e-books en online colleges via thehappyfinancial.com

MKB winstvrijstelling

Iedere ondernemer in de Inkomstenbelasting ontvangt deze MKB winstvrijstelling. Een vast percentage dat van je winst na ondernemersaftrekposten wordt afgehaald zodat je belastbaar inkomen wordt verlaagd. Hoeveel bedraagt de MKB winstvrijstelling? De MKB winstvrijstelling is een vast percentage van 13,31%. Dit wordt berekend over je winst na ondernemersaftrekposten zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek.

Hoe werkt de MKB winstvrijstelling? De MKB winstvrijstelling wordt voor iedere ondernemer in de Inkomstenbelasting automatisch verwerkt in de aangifte Inkomstenbelasting. Het percentage van 13,31% is een vast percentage en voor iedereen gelijk.

Wanneer heb je recht op de MKB winstvrijstelling? Je moet ondernemer zijn voor de Inkomstenbelasting. Dat is de enige voorwaarde. Zo hoef je niet te voldoen aan het urencriterium en geldt deze vrijstelling niet alleen voor startende ondernemers.

Hoe maak je aanspraak op de MKB winstvrijstelling? Deze MKB winstvrijstelling wordt automatisch verwerkt in je aangifte Inkomstenbelasting voor ondernemers. Je hoeft deze niet aan te vragen. Je hoeft ook niet te voldoen aan het urencriterium.

Hoe verwerk je de MKB winstvrijstelling in je administratie? Je verwerkt de MKB winstvrijstelling niet in je administratie. Je ziet deze terugkomen in de berekening van je aangifte Inkomstenbelasting. Hier hoef je verder niets mee te doen.

Wil je meer informatie over deze en 18 andere belastingvoordelen voor jou als zzp'er? Dit kun je terugvinden in het e-book 'belastingvoordelen voor zzp'ers' dat je kunt downloaden via thehappyfinancial.com/e-books

#belastingvoordeel #MKBwinstvrijstelling #zzp #thehappyfinancial

Meer info, templates, e-books en online colleges via thehappyfinancial.com

YouTube Video VVVUOE5EY3pBY0NDYkZEV0VFNHNlX2xnLnM5Tm5rWlpzU2tV

MKB winstvrijstelling

the happy financial 11/07/2024 15:02

Misschien vind je deze artikelen ook wel interessant

Wil jij ook direct goed aan de slag als zelfstandig ondernemer?

Download dan hier de startersbundel met het ebook ‘De Praktische Gids voor Startend Ondernemers’ en de 4 meest gebruikte Excel templates. Nu met 35% korting!