Staat er een rekening open bij een klant en is de betalingstermijn al lang en breed verstreken? Dan vraag jij je waarschijnlijk af wat je kunt doen om openstaande bedrag alsnog zo snel mogelijk te ontvangen. Je kunt zelf contact opnemen met de klant in kwestie, maar dit heeft niet altijd het gewenste effect. In dat geval kun je een professional inschakelen. Nadeel hiervan is dat dit kosten met zich meebrengt. Benieuwd hoeveel een incasso kost? Je leest het in deze tekst. 

Kosten verschillen per situatie

Wie denkt dat een professional een standaard bedrag in rekening brengt voor incassozaken heeft het mis. De prijs die je betaalt verschilt namelijk per situatie. De ene zaak is namelijk complexer dan de andere. Hoe complexer de zaak is, des te hoger de kosten die in rekening worden gebracht. Denk overigens niet dat de kosten alleen bepaald worden door de complexiteit van een zaak. Ook de professional die je inschakelt heeft invloed op de hoogte van het bedrag. Niet iedere specialist hanteert namelijk hetzelfde tarief voor een incasso.

Wie betaalt de kosten van een incasso?

Vaak wordt gedacht dat degene die een incassobedrijf inschakelt ook de kosten betaalt. Veel van dit soort bedrijven werkt met een incasso no cure no pay. Hierdoor betaal je alleen geld als een incassobedrijf erin slaagt om geld te incasseren. Wordt er geen geld geïncasseerd? Dan betaal je niets voor de diensten van het bedrijf. Als het bedrijf wel geld incasseert betaal je vaak een bepaald percentage over het geïncasseerde bedrag. Doordat het bedrag en het percentage telkens anders zijn, is niet te zeggen hoeveel je precies betaalt voor een incassobedrijf.

Na het lezen van de bovenstaande tekst denk je misschien dat ieder incassobedrijf op basis van no cure no pay werkt. Er zijn inderdaad veel van dit soort bedrijven die deze werkwijze hanteren, maar sommige incassobedrijven gaan nog een stapje verder. Je kunt namelijk ook een incassobedrijf inschakelen die de kosten van een incasso bij de debiteur neerlegt. Het grote voordeel hiervan is dat je het volledige bedrag zelf incasseert en hier niet een gedeelte van af hoeft te staan. Het komt er dus in principe op neer dat het inschakelen van zo’n bedrijf jou geen geld kost.

Mogelijkheden voor het incasseren van geld

Wanneer je op zoek gaat naar een incassobedrijf ontdek je snel dat er talloze mogelijkheden zijn. Toch zijn er veel mensen die een incassobureau inschakelen. Dit lijkt misschien de meest logische keuze, maar dat is het lang niet altijd. Een incassobureau kan je namelijk niet in iedere situatie van dienst zijn. Gelukkig betekent dit niet dat je geen specialist in kunt schakelen om alsnog jouw geld te krijgen. In dat geval biedt een incasso advocaat namelijk uitkomst. Hij is gespecialiseerd in het incasseren van vorderingen, maar heeft meer wettelijke bevoegdheden.