Het is jou vast niet onbekend dat jij voor jouw bedrijf talloze verzekeringen af kunt sluiten. De gemiddelde ondernemer sluit vaak een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering af. Daarnaast kiezen sommige ondernemers ervoor om zich te verzekeren voor rechtsbijstand. Wordt er binnen jouw bedrijf veel materieel gebruikt? Dan is het belangrijk om dit ook te verzekeren. Dit doe je met een werkmaterieelverzekering. Lang niet iedereen weet wat dit voor een verzekering is. Geldt dit ook voor jou? Wij geven je hieronder tekst en uitleg over een werkmaterieelverzekering.

Is een werkmaterieelverzekering verplicht?

Maak je als ondernemer gebruik van heftrucks, shovels of ander werkmaterieel binnen jouw bedrijf? Dan doe je er goed aan dit te verzekeren middels een werkmaterieelverzekering. Sterker nog, dit is zelfs wettelijk verplicht. De Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) verplicht jou namelijk om alle motorrijtuigen die je zakelijk gebruikt te verzekeren voor aansprakelijkheid. 

Gebruik je de voertuigen alleen op het privéterrein van jouw onderneming? Dan denk je misschien dat deze verzekering voor jou niet nodig is. Dit is een misvatting. De WAM maakt namelijk geen onderscheid in het gebruik van de voertuigen op de openbare weg of op een privéterrein. Het maakt dus niet uit waar je de voertuigen gebruikt, deze moeten overal verzekerd zijn voor wettelijke aansprakelijkheid. 

Wat is er precies verzekerd?

Zoals je hierboven kon lezen, ontkom je in sommige gevallen niet aan een werkmaterieelverzekering. Voordat jij de verzekering afsluit, ben je waarschijnlijk benieuwd wat er precies onder deze verzekering valt. Dit kan per verzekeraar verschillen. Sluit jij de verzekering af bij Centraal Beheer? Dan verzekert een werkmaterieelverzekering jou in ieder geval tegen schade aan losse spullen, onroerend goed en dieren van derden. Ook in het geval van verwonding, ziekte of zelfs overlijden van een ander persoon biedt deze verzekering dekking. Tot slot wordt bij een werkmaterieelverzekering ook de schade vergoed die jij met het voertuig aanricht aan ander werkmaterieel. 

Vergeet jouw bedrijfspand niet te verzekeren

Een werkmaterieelverzekering vergoedt schade aan jouw bedrijfspand wanneer dit met werkmaterieel veroorzaakt is. Er zijn ook genoeg andere situaties denkbaar waardoor jouw bedrijfspand schade oploopt. Zo kan een brand er bijvoorbeeld voor zorgen dat (een deel van) het pand verloren gaat. Daarnaast kan de bliksem inslaan en kan storm- en/of waterschade jou het werken in het pand onmogelijk maken. In dat geval biedt een werkmaterieelverzekering geen uitkomst. Wil je dat ook in dergelijk situaties de schade gedekt wordt? Sluit dan een bedrijfsschadeverzekering af. 

Wanneer biedt een bedrijfsschadeverzekering uitkomst?

Een bedrijfsschadeverzekering dekt onder meer schade die ontstaat als gevolg van brand, ontploffing, bliksem of inductie, neerslag, storm en water. Ook schade door diefstal, inbraak of vandalisme wordt vergoed wanneer je een bedrijfsschadeverzekering afsluit. Net als bij andere verzekering betaal je ook voor deze verzekering maandelijks premie. Vind je dit zonde? Dat kan, maar bedenk je wel goed dat het jou ook veel geld kan besparen. Door schade aan het pand loop je mogelijk inkomsten mis. Met een bedrijfsschadeverzekering vergoed jij de brutowinst die je misloopt door omzet- of productieverlies.