Consumenten hechten steeds meer waarde aan het betaalproces van een webshop. Zij willen zo min mogelijk tijd en moeite in een betaling steken. Indien het betaalproces omslachtig is, is de kans groot dat zij geen aankoop doen. Als webshopeigenaar wil jij dit voorkomen. Indien betalen niet makkelijk is, gaan bezoekers van jouw website mogelijk (de volgende keer) naar de concurrentie.

Om dit te voorkomen, moet je op zoek gaan naar de ideale mix van betaalmethoden. Probleem is alleen dat veel webshops vragen zich af wat de ideale betaalmethode is. Twijfel je ook welke manieren van betalen jij aan moet bieden in jouw webshop? Dan helpen we jou hier graag bij. In de onderstaande tekst zetten we een aantal betaalmethoden op een rij die niet mogen ontbreken in jouw webshop. 

iDeal

Met stip op één staat de betaalmethode iDEAL. iDEAL is de laatste jaren uitgegroeid tot de populairste online betaalmethode van Nederland. Gebruik jij deze betaalmethode in jouw webshop? Dan bied je consumenten de mogelijkheid om veilig en vertrouwd via de omgeving van hun eigen bank af te rekenen. Dit kan wanneer consumenten klant zij bij ABN AMRO, ASN Bank, Bunq, Handelsbanken, ING, Knab, Moneyou, Rabobank, RegioBank, SNS Bank, Triodos Bank of Van Lanschot. Niet alleen onder consumenten is deze betaalmethode populair, ook onder webshops. De betalingen via iDEAL zijn namelijk direct en gegarandeerd.

Bancontact

Bancontact is de Belgische variant van iDEAL. Wanneer jij je ook op de Belgische markt richt, is het verstandig om ook deze betaalmethode op te nemen in jouw webshop. Net als bij iDEAL verricht de consument de betaling bij deze betaalmethode in zijn/haar eigen internetbankierenomgeving. Wanneer er een betaling gedaan wordt via Bancontact, ontvang je als winkelier het geld gegarandeerd, het is namelijk net als iDEAL een directe betaalmethode. Daarbij komt dat een betaling niet kan worden teruggedraaid.

AfterPay of Klarna

In tegenstelling tot de twee hierboven genoemde betaalmethoden, betaal je als consument bij AfterPay of Klarna niet direct maar pas achteraf. Als consument maak je het geld pas over wanneer jij jouw bestelling hebt ontvangen en hier tevreden over bent. Webshops krijgen het bedrag wél eerder uitbetaald via AfterPay, Klarna of hun Payment Service Provider. Deze betaalmethode wordt voornamelijk gebruikt in de fashionbranche. Onderzoek heeft aangetoond dat consumenten makkelijker en sneller bestellen wanneer zij achteraf kunnen betalen. AfterPay en Klarna worden beiden in Nederland door talloze consumenten gebruikt, maar zijn ook in België en Duitsland populair. Daarnaast kunnen deze betaalmethoden door inwoners van andere Europese landen gebruikt worden. Je hebt dus een groot bereik wanneer je AfterPay of Klarna toevoegt als achteraf betaalmethode aan jouw webshop.

Creditcard

Wanneer je veel internationale verkopen doet, doe je er goed aan creditcardbetalingen mogelijk te maken in jouw webshop. Indien je deze betaalmethode toevoegt, kunnen consumenten met MasterCard, Visa en American Express betalen. Waarom je als consument voor creditcardbetalingen kiest? Dat heeft twee redenen. Allereerst is er geen saldo nodig om een aankoop te kunnen doen met een creditcard. Deze uitgestelde manier van betalen neemt voor veel consumenten een drempel weg. Ten tweede is de aankoop van een consument tot minimaal 180 dagen na aankoop verzekerd tegen schade, verlies en diefstal. Mede hierdoor betalen steeds meer mensen tegenwoordig met hun creditcard wanneer zij een online aankoop doen. Internationaal wordt PayPal gezien als de grootste concurrent van creditcardbetalingen. Echter kun je als consument je creditcard koppelen aan je PayPal-account, hierdoor kan een PayPal-betaling in feite alsnog een creditcardbetaling zijn.