Strategie: is dat niet meer dan een lege business term waar je in de praktijk weinig aan hebt? En hoeveel toegevoegde waarde heeft een strategie nog in een snel veranderende omgeving die er over vijf jaar heel anders uitziet?

De voordelen van een strategie

Het hebben van een goede strategie heeft wel degelijk voordelen, waarvan de belangrijkste de volgende zijn:

  • Je hebt een duidelijke focus en richting van je onderneming. Een strategie is een lange termijn planning van waar je heen wilt met je onderneming. Met name door het opschrijven hiervan, zorgt ervoor dat je focus en richting hebt en houdt.
  • Je ziet kansen en bedreigingen eerder. Een strategie stel je op voor de komende vijf jaar. Dit houdt in dat je je gaat verdiepen in de markt en de ontwikkelingen die je daarin verwacht. Hierdoor heb je snel inzicht in de mogelijke kansen en bedreigingen van de markt waarin je opereert en kun je sneller actie ondernemen.
  • Een strategie helpt je om als onderneming te onderscheiden. Het opschrijven vergt de nodige energie, maar zorgt er wel voor dat je goed gaat nadenken over waar je heen wilt met je onderneming. Maar aan de andere kant kijk je ook heel goed wat jou en je onderneming nu uniek maakt en blijft maken in de toekomst.
  • Het helpt je met nee zeggen. Als ondernemer komt er ontzettend veel op je pad. Je bent waarschijnlijk dolenthousiast over het merendeel van de ideeën waarmee je in aanraking komt. Ondernemen is ook risico’s nemen en ja zeggen tegen nieuwe avonturen. Maar sommige zaken gaan je juist niet verder helpen, maar houden je alleen maar van je koers af. Daarbij is een strategie die je op papier hebt staan weer heel erg behulpzaam. Hierdoor kun je eenvoudiger ‘nee’ zeggen wanneer een idee, hoe goed ook, niet past binnen je lange termijn planning.
  • Het helpt je met grote zakelijke beslissingen. In het verlengde van het voorgaande punt, ligt het volgende voordeel van het hebben van een strategie. Heb je een lastige zakelijke beslissing te nemen, waarbij je niet zo snel weet wat de beste optie is? Bedenk dan of deze keuze je wel of niet past binnen je gekozen strategie.
  • De strategie is een kapstok voor de rest van je onderneming. Aan deze kapstok kun je de verschillende onderdelen van je onderneming ophangen. Vanuit je strategie bepaal je bijvoorbeeld je marketingplan, maar ook je verkoopplan en hier koppel je financiële doelstellingen aan.

En nu?

Heb jij je strategie al bepaald? Hoe heb je dat gedaan?