Een designmeubel, een echte eye catcher in je interieur. Sinds wij zijn verhuisd naar ons huidige huis, droom ik echt van een gestyled huis, inclusief enkele design meubels. Maar waarom hangt er altijd zo’n enorm prijskaartje aan een designmeubel? Ik zocht het voor je uit.

In de familie

Ook Martijn heeft oog voor designmeubelen en zou het liefst het huis er vol mee zetten. Dat heeft hij duidelijk van vroeger geleerd. Want zijn familie had vroeger al twee Artifort fauteuils in de woonkamer. Meubelstukken die na 50 jaar nog steeds in de kamer pronken.

Kijk nou, kleine schattige Martijn. Het ging dus eigenlijk om de stoel op links, dat is dezelfde als onze stoel die wij nu hebben gekocht. Zijn vader heeft die stoel overigens nog steeds.

Na lang overleg tussen Martijn en mij, drie keer de kleur gecheckt te hebben, hebben we besloten om ook zo’n designfauteuil aan te schaffen. Precies hetzelfde model als Martijn vroeger had trouwens (memories).

Een compleet stoffenpaleis en ik werd vrolijk van alle kleuren

Kleuren stalen uitzoeken bij Artifort. We kozen een retro, dik geweven blauwe stof (Coda van Kvadrat), met een spierwitte poot.

Het ontwerp is van Geoffrey Harcourt, een van de top-designers van Artifort. De F585 fauteuil is een van de klassiekers die al sinds 1967 gemaakt wordt.

The happy financial op onderzoek

Vooral ik was erg sceptisch over de prijs, want waarom zijn designmeubelen zo duur? Even voor de beeldvorming: een Artifort eetkamerstoel begint vanaf ongeveer EUR 500,-, een fauteuil vanaf EUR 1.000,- en een bank vanaf EUR 2.500,-. Best wel even sparen dus.

Dat ze zo lang meegaan kan niet de enige reden zijn voor de hoge prijs. Ik mocht twee dagen mee naar de productie locaties van Artifort meubelen waar ik heb gezien hoe onze eigen blauwe fauteuil gemaakt werd.

Showroom

Ik werd allereerst helemaal hebberig van de kleurrijke showroom van Artifort in Schijndel. We kozen een dik geweven blauwe stof met een retro look. Martijn zei nog dat zijn ouders deze exacte kleur vroeger ook hebben gehad (weer die memories).

Doe mij maar die, en die en die

Deze dag mocht binnenkijken bij de productie locatie in Schijndel. Hier staan alle mallen en worden de producten ingeschuimd (wat er trouwens echt heel gaaf uitziet).

Ook de onderstellen worden hier gemaakt en in de juiste kleur gespoten. Ondanks dat alle net gespoten onderstellen op een hoge hoogte hingen te drogen, wist Martijn er tegen één aan te lopen. Die mocht dus weer opnieuw.

Naar het zuiden

De tweede dag reis ik naar het zuiden (leuk om dat ook een keer te zeggen als Eindhovense), naar Lanaken in België. Hier worden alle meubels van Artifort met de hand gestikt en gestoffeerd.

Echt vakwerk

In de fabriek in België komt alles samen. De onderdelen van hout, staal en schuim samen met de prachtige stoffen. En ook onze blauwe stof is uniek besteld voor onze bestelling.

Productiehal, met links de stiksters en rechts de stoffeerders

Onze eigen fauteuil

Al snel zien we onze eigen fauteuil en mogen we kijken hoe de stoffeerder de stoel vormgeeft.

Ik moet het natuurlijk wel even goed bekijken

Waar ik zelf al snel denk: ‘zo, dat zit wel goed in elkaar’, denkt de stoffeerder daar anders over. Door jarenlange ervaring ziet hij nog een paar oneffenheden en werkt deze netjes weg.

Hoe krijg je dit zo netjes op elkaar?!

Wat me opvalt is dat de medewerkers alle tijd nemen om me het proces te laten zien en trots vertellen over hun aandeel in het proces. En dat ze daar trots op zijn, snap ik ook wel.

Meer ervaren medewerkers nemen de tijd om nieuwere medewerkers alles goed uit te leggen.

En die prijs dan?

Waarom zijn die meubels nou zo duur? Allereerst is alles stukproductie. Voor onze fauteuil zijn alle onderdelen apart gemaakt, zoals het frame en het onderstel. De mooie blauwe stof is apart voor onze fauteuil besteld. De mallen die gebruikt worden voor de meubels worden inhouse ontwikkeld en gemaakt.

Het oog van detail dat medewerkers hebben in ieder onderdeel van het proces zorgt er ook voor dat de meubels niet alleen ontzettend lang meegaan, maar ook goed in elkaar zitten.

Ieder apart onderdeel wordt separaat gemaakt binnen één van beide productie locaties en alles wordt met de hand in elkaar gezet en gestikt.

Voor de welbekende Ribbon fauteuil duurt het handmatig stofferen bijvoorbeeld minimaal vier uur. Echt vakwerk dus.

the happy financial

Ik doe zelf natuurlijk nog een kleine eindinspectie, helemaal goedgekeurd

Wij hebben bijna hetzelfde model gekocht als de ouders van Martijn 50 jaar geleden, dat geeft wel aan hoe tijdloos de meubels zijn. Bij Artifort vertellen ze me dat er vaak een hele familiegeschiedenis verbonden is aan een meubelstuk, net als bij Martijn thuis.

De designers die verbonden zijn aan Artifort zijn gerenommeerde internationale topdesigners, dus je mag ook design verwachten dat jaren en jaren meegaat.

 

Zeker vanwege de optie tot herstofferen is het mogelijk dat je een designmeubel niet alleen voor jezelf koopt, maar ook voor de volgende generatie.

En als ik, of Martijn, onverhoopt iets kapot weten te krijgen aan de fauteuil, hebben we vijf jaar garantie op de fauteuil. Ik hoop dat het niet nodig is, maar mij is verzekerd dat als het wel gebeurt, de serviceafdeling gedurende de vijf jaar garantie altijd voor me klaarstaat .

Dus ja: je moet er even voor sparen. Maar als hij dan eenmaal in huis staat, heb je ook wel echt een eye catcher for life.

Herstofferen

Een van de zussen van Martijn heeft het oude erfstuk laten herstofferen, dit meubelstuk is inmiddels al vijftig jaar in de familie. De fauteuil ziet er weer als nieuw uit en kan nog jaren mee. Zo’n stuk koop je dus niet voor even, maar gaat zelfs meerdere generaties mee.

Ben je ook al in het bezit van een Artifort meubel en wil je deze laten herstofferen? Met de code HAPPYXARTIFORT krijg je hier 10% op (en dat is in euro’s dus heel veel). Deze code is geldig tot 1 januari 2018.

the happy financial

Deze blog is mede mogelijk gemaakt door: Artifort.