Sommige mensen bouwen geen pensioen op óf denken niet genoeg te hebben aan hun pensioen. Het is dan logisch dat je manieren zoekt zodat je een extra zakcentje achter de hand hebt voor je oude dag. Zit jij er ook aan te denken om alvast wat geld opzij te zetten voor je pensioen? Dan kan je dit op verschillende manieren opbouwen, denk hierbij bijvoorbeeld aan beleggen. Hieronder bespreken wij verschillende redenen waarom je wil beleggen voordat je met pensioen gaat. 

Waarom beleggen voor later?

Veel mensen bouwen tijdens hun baan een pensioen op, maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Denk bijvoorbeeld aan ondernemers: als ondernemer heb je alleen een AOW en voor de rest moet je zelf zien op te draaien. Dit geldt ook voor sommige werknemers, zij krijgen meestal alleen AOW en de oudedagsvoorziening. Het is natuurlijk wel fijn als je dit kunt aanvullen met een bepaald bedrag. Daarom is beleggen een vaak gekozen keuze, zodat je tijdens je pensioen alsnog leuke dingen kunt doen en niet krap bij kas hoeft te zitten.

Je zult je nu wellicht afvragen wat beleggen precies inhoudt. Met beleggen investeer je geld om je geld uiteindelijk meer waard te laten worden. Je hoopt namelijk dat je uiteindelijk een positief rendement behaalt. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in aandelen, obligaties, crypto of ETF’s: de mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos.

Begin nu alvast met beleggen voor je pensioen

Wellicht is het pensioen nog een ver-van-je-bed-show, maar het is toch belangrijk om hierbij stil te staan. Je wil natuurlijk niet op je oude dag krap bij kas komen te zitten. Denk daarom goed na hoe jij jouw pensioen voor je ziet en denk nu alvast na hoe jij wil rondkomen. Beleggen kan in dit geval een goede optie zijn om aan extra geld te komen. 

En het is belangrijk om daar nú alvast mee te beginnen. Om het positieve rendement te behalen moet je namelijk vaak beleggen op de lange termijn. Bovendien verminder je hiermee het risico ook nog eens. Om dus te genieten van extra geld tijdens jouw pensioen, is het belangrijk om nu in te stappen in de beleggingswereld.

Pensioenbeleggen is interessant

Zit jij er ook aan te denken om alvast wat geld voor later opzij te zetten op een aparte rekening, door te gaan beleggen? In dat geval heb je te maken met een aantal fiscale voordelen wat pensioenbeleggen heel interessant kan maken. Denk bijvoorbeeld aan het belastingvoordeel waar je in veel gevallen recht op hebt.

Hier zitten natuurlijk wel weer wat kleine lettertjes aan verbonden. Het is daarom een tip om je goed te verdiepen in het pensioenbeleggen en ontdek of het daadwerkelijk iets voor jou is. Schakel desnoods hulp in van een expert die jou verder kan helpen met pensioenbeleggen.

Tips hoe je kunt beginnen met beleggen

Om voort te borduren op het vorige punt: het is belangrijk dat je je goed verdiept in pensioenbeleggen. Ontdek of het interessant is voor jou, maar ontdek ook waar je allemaal rekening mee moet houden en waar je recht op hebt. Ga vervolgens op zoek naar een betrouwbare broker en eentje waar je een pensioenrekening kunt openen. Daarnaast moet je natuurlijk wel het nodige verstand hebben van het beleggen zelf: kijk op deze website en lees meer over beleggen.

Ook is het belangrijk dat je weet waarin je wilt beleggen. Je kunt onder andere kiezen tussen aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. Verdiep je hier in en maak de keuze die het beste bij jou past. 

Daarnaast is het belangrijk dat, voordat je begint met beleggen, je zeker weet dat je het geld kunt missen. Beleggen is namelijk niet geheel zonder risico en het kan dus zijn dat je juist verlies maakt.