Wat nu als je een probleem hebt met een overheidsinstantie? Je kunt niet de juiste informatie vinden bij je gemeente? Of een ingediende aanvraag laat erg lang op zich wachten? Ook als zelfstandig ondernemer kun je te maken krijgen met problemen met de overheid. In deze blog geef ik aan waar je dan terecht kunt als zelfstandig ondernemer.
Problemen voor zelfstandig ondernemers in overheidscontact
Je bent echt niet de enige zelfstandig ondernemer! Problemen in het contact met overheidsinstanties is iets waar menig ondernemer over kan meepraten. Zo kan het zijn dat je niet de juiste informatie kan vinden bij je gemeente. Gemeentes zijn in veel gevallen niet goed of beperkt digitaal vindbaar zijn. Ook blinken gemeentes wat dat betreft niet echt uit in hun digitale toegankelijkheid voor haar inwoners.
Een ander goed voorbeeld dat ik vaak hoor is het beperkte contact dat afdelingen van de Belastingdienst onderling lijken te hebben. Als je een probleem hebt met de afdeling die gaat over de Omzetbelasting, komt dit vaak niet aan bij de afdeling Inkomstenbelasting. Dat maakt het contact toch een stuk lastiger. En daarmee je probleem direct ingewikkelder dan nodig.
Als ondernemer ben je gewend dat je snel reageert op aanvragen van klanten of leveranciers. Dit is onderdeel van de levensvatbaarheid van je bedrijf. Wanneer je dan een aanvraag doet bij een overheidsinstantie, kun je er tegenaan lopen dat goedkeuring of reacties op aanvragen langer op zich laten wachten. Langer dan je lief is, of goed is voor je onderneming.
Een laatste veelgehoord knelpunt in overheidscontact gaat over schuldhulp. Schulden en een onzekere financiële toekomst zijn als ondernemer al vervelend genoeg. Als je dan ook nog het gevoel hebt dat de overheid vooral kijkt naar je schulden, helpt dit niet erg mee. Vaak zit er een heel verhaal achter de schuldenlast. Ondernemers willen zich hierin gehoord voelen. Daar loopt het ook vaak mis in het contact tussen zelfstandigen en overheidsinstanties.
Je bent niet de enige
Alvast een eerste geruststelling: je bent niet de enige ondernemer die problemen heeft met de overheid. Hoe vervelend dit ook kan zijn, er zijn vaak meer oplossingen mogelijk dan je in eerste instantie denkt. Weet jij waar je als ondernemer terecht kunt als je dergelijke ervaringen hebt?
Ik las een voorbeeld van Leo, trotse bakker met meerdere personeelsleden. Een van zijn werknemers zit in een re-integratietraject. Dit traject loopt helaas niet soepel en de werknemer meldt zich weer volledig ziek. Via het UWV wordt een onafhankelijk deskundigenoordeel opgesteld. Leo wil als werkgever ook graag zijn verhaal doen, maar krijgt geen reactie van het UWV. Hij schakelt de Nationale ombudsman, als tweedelijns klachtbehandelaar, in. Zij bekijken wat er tot dat moment is gebeurd tussen Leo en het UWV bij de totstandkoming van het deskundigenoordeel. . De Nationale ombudsman laat Leo weten dat het UWV hem niet hoeft te horen in deze procedure. Het was wel netjes geweest als Leo een reactie had gekregen van het UWV, zodat hij ook op de hoogte was van deze procedure.
Hieruit blijkt des te meer dat het voor ondernemers belangrijk is om zich gehoord te voelen in contact met overheidsinstanties. De overheid zou daarom contact moeten onderhouden met alle betrokken partijen.
Waarom ondernemers met hun problemen blijven zitten
Voor ondernemers is het niet eenvoudig om hulp te vragen als ze problemen ervaren in contact met overheidsinstanties. Waarom is dat zo?
Allereerst is het voor ondernemers vaak onduidelijk waar ze terecht kunnen met hun problemen. Bijvoorbeeld wanneer je schulden hebt als ondernemer. Er zijn verschillende schuldhulppakketten beschikbaar. Voor ondernemers is het echter niet altijd duidelijk waar je voor welk type pakket terecht kunt.
Ondernemers hebben ook liever niet dat hun bedrijfsproblemen openbaar worden. Ze zijn bang voor klantverlies wanneer bekend wordt dat het minder gaat met hun onderneming. Want willen klanten of leveranciers dan nog wel zaken met ze doen? Hier komt ook nog eens bij dat ondernemers er niet snel voor uit komen dat ze hulp nodig hebben. Ondernemer ben je niet voor niets en een grote mate van zelfstandigheid is voor velen een belangrijke drijfveer. Om hulp vragen is niet iets dat ‘ondernemers-eigen’ is.
Daarnaast speelt ook mee dat ondernemers bezig zijn met ondernemen. Zelfstandigen vinden financiële zekerheid niet allemaal even belangrijk. Zelf vind ik dit wel belangrijk. Door deze financiële zekerheid, ervaar je meer rust en kun je juist je aandacht besteden aan de groei van je onderneming.
Overheidsinstanties hebben tenslotte te maken met ingebakken wantrouwen vanuit het perspectief van zelfstandig ondernemers. Ondernemers denken dat de overheid ze toch niet verder kan helpen, dus nemen ze geen contact op.
Blijf niet zitten met problemen
Belangrijk is dat je als ondernemer niet blijft zitten met problemen in contact met een overheidsinstantie. De Nationale ombudsman is er voor je als je er niet uitkomt met een overheidsinstantie.
Herken jij als zelfstandig ondernemer een of meer van deze obstakels of knelpunten? Wat heb je toen gedaan? Heb je destijds nagedacht over het inschakelen van de Nationale ombudsman?