Sparen kan ontzettend leuk zijn. Natuurlijk is het vooral leuk om te zien hoe je spaarpot groeit en je te verheugen op je spaardoel dat steeds dichterbij komt. Toch vinden veel mensen het lastig om het sparen vol te houden. Jij ook? In dit artikel geef ik je drie manieren om sparen leuk te maken en vooral ook te houden. Ik gebruik ze zelf ook en weet dus uit ervaring dat ze heel eenvoudig zijn én dat succes gegarandeerd is. 

Is sparen nog wel nuttig? 

Ik hoor veel mensen om me heen die zich afvragen of sparen nog wel relevant is. Met een huidige negatieve rente op spaargeld met een grote omvang, wil ik toch het nut van sparen benadrukken. Spaargeld achter de hand hebben, zorgt ervoor dat je altijd direct geld beschikbaar hebt waar je geen risico over loopt. Toch handig als ineens je auto het begeeft! Maar hoe hou je dit sparen nu leuk? Of je nu spaart voor je noodpotje of een nieuwe woning: deze drie manieren werken zeker! 

3 manieren om sparen leuk te maken

De 3 manieren die ik ga beschrijven zorgen er niet alleen voor dat sparen makkelijker vol te houden is. Maar ook zijn ze heel eenvoudig én automatisch in te stellen bij je bank. Zo heb je er na de eerste keer instellen van de automatische overboekingen verder geen omkijken meer naar. En wie weet: misschien ga je sparen, net als ik, ook écht leuk vinden. 

Manier 1: stiekem € 1.000 sparen

Het ‘stiekeme’ aan deze spaarmethode is dat je op willekeurige dagen in de week een willekeurig bedrag van je lopende rekening naar je spaarrekening overmaakt. Omdat het geen logische bedragen zijn en de dag van overschrijving iedere keer anders is, vallen ze vaak niet eens op tussen je afschrijvingen, ze staan immers gewoon tussen de boodschappen. Maar als je de bedragen zodanig instelt, heb je aan het eind van het jaar ineens € 1.000 op je spaarrekening staan. 

Deze methode is de eerste keer instellen wel wat werk, want je moet de automatische overboekingen van de verschillende bedragen invoeren in je bankieren app. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om niet te werken met wisselende bedragen, maar daarmee is het verrassingseffect van deze methode wel iets minder. 

Om je te helpen heb ik in bijgevoegd Excel bestand de bedragen opgenomen die ervoor gaan zorgen dat je in 52 weken € 1.000 hebt gespaard. Voor de hele fanatiekelingen onder jullie is er ook een apart tabblad zodat je € 2.000 spaart in 52 weken.

‘Pro tip: als je een aparte online spaarrekening hebt, kun je er voor kiezen om daar geld naar over te maken volgens mijn methode. De ervaring leert dat je minder gemakkelijk geld terughaalt wanneer je gespaarde geld op een andere rekening staat. Bij LeasePlan Bank open je bijvoorbeeld gratis een online spaarrekening.’

Manier 2: Kaasschaafmethode

Een van mijn favoriete spaarmethodes, zeker omdat ik een sterk wisselend inkomend heb, is de kaasschaafmethode. Iedere week of maand, schaaf je alles boven een bepaald bedrag af naar je spaarrekening. 

Bijvoorbeeld: je hebt ingesteld dat je op je lopende rekening € 1.500 wilt overhouden. Staat er dan € 2.000 op je lopende rekening aan het begin van de maand, dan wordt € 500 automatisch overgemaakt naar je spaarrekening. 

Deze spaarmethode zorgt ervoor dat je altijd voldoende geld op je lopende rekening hebt staan. Zeker wanneer je inkomsten sterk wisselen, zoals bij zzp’ers of werknemers met onregelmatige diensten, kun je met deze spaarmethode toch iedere maand sparen.  

Manier 3: Salarisverhogingen en kostenbesparingen direct wegzetten

Een salarisverhoging is natuurlijk heerlijk. Je hebt hard gewerkt en wordt daarvoor beloond. Hoe verleidelijk is het dan om dit ‘extra’ geld direct uit te geven? Doe dat niet! In plaats daarvan maak je je salarisverhoging iedere maand automatisch over naar je spaarrekening. Het sparen gaat dan ineens een stuk sneller. Je bent al die tijd gewend om te leven op je oude salaris, dus het zal niet opvallen als je je salarisverhoging direct gaat sparen. 

Je kunt ook te maken krijgen met kostenbesparingen. Bijvoorbeeld een abonnement dat je hebt opgezegd. Zet deze uitgaven ook direct weg naar je spaarrekening. Door beide toe te passen, zie je je spaarrekening in no time flink stijgen. 

Hoe maak jij sparen leuk? 

Hoe zorg jij ervoor dat je sparen leuk maakt en ook houdt? Kende je deze drie methodes al? 

Deze content is gemaakt in samenwerking met LeasePlan Bank. 

#sparenvoordetoekomst #sparen 

Coverfoto: Prisca Visser