Onlangs voerde ik de Nibud buffer berekenaar uit en schrok enorm van dit bedrag. Natuurlijk moest ik hier een video van maken. Maar de reacties die ik hierop kreeg waren zodanig dat ik vond dat ik hier nog meer mee moest doen. Daarom in deze blog de meest gehoorde reacties op mijn berekening. 

De video

Allereerst, de video: een aantal jaren geleden had ik de Nibud buffer berekenaar ook al eens uitgevoerd en ik wist dat er een bizar hoog bedrag uit naar voren kwam. Inmiddels vond ik het tijd worden om deze berekening nog een keer te doen.

Wil je de details zien:

Kort gezegd komt er hierop neer: Nibud raadt mij aan om een persoonlijke buffer op te bouwen van 36.000 euro en is als volgt opgebouwd:

  • 22.000 euro voor de vervanging van beide auto’s.
  • 8.400 euro voor de inventaris (apparatuur en meubels).
  • 3.100 euro voor onderhoud van huis en tuin
  • 1.500 euro voor onderhoud aan auto’s.
  • 1.000 euro onvoorziene rekeningen.

Via social media lieten jullie me weten dat het overgrote deel het met mijn conclusie eens was dat dit een bizar hoog bedrag was en dat dit met name te wijten is aan het bedrag voor de vervanging van de auto’s. Hetgeen ik ook helemaal geen realistisch scenario vind: hoe groot is de kans dat beide auto’s er in één keer mee ophouden en hoe weet ik dan wat voor auto ik wil hebben? Dit schaar ik liever onder de zogenaamde ‘doelreserveringen’, waarbij je voor een specifiek doel, in dit geval de auto, gaat sparen.

Bovendien is de aankoop van een nieuwe bank op het moment dat je wasmachine net kapot is gegaan ook niet het meest logisch als je hier geen geld voor hebt. Weer een kritiekpunt.

De laatste belangrijke toevoeging die ik zou willen maken is het ontbreken van de mogelijkheid om aan te geven of je geldverslindende toekomstplannen hebt, zoals bijvoorbeeld de aankoop van een woning. Dit heeft namelijk heel erg veel impact op je huidige buffer en de buffer die je daarna nodig hebt.

Hoeveel heb jij nodig?

Vervolgens vroeg ik aan jullie via social media of jullie weten hoeveel geld je achter de hand moet hebben. Ook hier kwamen veel reacties op. De bedragen liepen uiteen van 6.000 euro tot 40.000 euro. Ik was vooral heel blij om te zien dat er zoveel mensen zo eerlijk zijn over dit bedrag. Wanneer iedereen wat meer openheid geeft, is het ook makkelijker om te bespreken.

Hoe ga je dat bij elkaar sparen?

Dat de bedragen uit deze Nibud buffer berekenaar hoog zijn, is dus geen verrassing meer. Maar waar ik nog het meest van schrok was jullie reactie op mijn vraag ‘Heb je het idee dat je dat bedrag ooit bij elkaar zou kunnen sparen’. Hiervan reageerde namelijk 67% met ‘Ik heb geen idee hoe’.

Dat vond ik best schokkend en ik was benieuwd naar de reactie van Nibud op dit percentage. Maar schijnbaar waren ze daar zo in shock en zijn ze hard bezig om dit te regelen, dat ze geen tijd hebben gehad om mij terug te mailen (ondanks de automatische reply die ik ontving dat ik binnen twee werkdagen reactie zou ontvangen). Zodra ik daar iets van hoor, laat ik het jullie natuurlijk weten.

En nu?

Heb jij de Nibud buffer berekenaar uitgevoerd? Wat is jouw mening hierover? Ik ben benieuwd!

De praktische gids voor startende ondernemers - the happy financial