Van interieurspullen en badkamermeubelen tot auto’s en exclusieve wijnen: je vindt tegenwoordig zowat alles op veilingsites. En of je daar deals mee kan scoren! Je moet alleen weten hoe je zo’n online biedingen het best aanpakt. Perfect dus om je financiële en onderhandelingsskills wat aan te scherpen, want met onderstaande tips kan jij als beginner meteen aan de slag, op een veilige manier!

1. Neem je tijd

Kijk rustig rond op veilingsites. Ben je op zoek naar opbergkasten voor je thuiskantoor? Bied dan niet op de eerste de beste kast die je tegenkomt. Vergelijk verschillende kasten en kijk naar kleur, afmetingen, volume, kwaliteit en prijs. Neem verschillende factoren in rekening alvorens je overgaat tot een effectief bod. Via online veilingen kan je meestal zowel nieuwe items kopen als items die geretourneerd werden of artikelen uit faillissementen. Bepaal dus vooraf waarnaar je precies op zoek bent.

2. Stel een maximumprijs in

Bepaal op voorhand hoeveel je maximaal wil uitgeven aan een bepaald item. Veilingsites maken het bieders zo makkelijk mogelijk. Eén druk op de knop, en je hebt een bod gedaan. Het is dus eens zo verleidelijk om vaak op die knop te drukken, zeker wanneer er meerdere bieders in het spel zijn. Ben je van plan een horloge te kopen en wil je er maximaal 200 euro aan geven? Bied dan niet boven die prijs. Houd bovendien rekening met bijkomende kosten zoals veilingkosten en btw. Vergeet ook de verzendkosten niet!

3. Lees de kleine lettertjes

Voordat je start met bieden, is het aangeraden de algemene voorwaarden te lezen. Zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan. Van zodra je je door alle info hebt geworsteld, kan je zorgeloos een account aanmaken en beginnen bieden.

4. Wacht met bieden tot het (bijna) einde van de veiling

Veilingen van een lot of item lopen meestal meerdere dagen of weken. Je hebt dus tijd zat om je bod uit te brengen. Doe je dit vanaf de eerste dag, dan drijf je de prijs mee op. En dat is niet slim. Je laat ook aan andere geïnteresseerden weten, dat jij meebiedt en dus interesse hebt. Wacht met bieden tot 10 minuten voor de veiling afloopt. Wees wel voorbereid. Zorg er dus bijvoorbeeld voor dat je al een account hebt aangemaakt en ingelogd bent. Wil je iemand die hoger biedt automatisch overbieden met een hoger bod? Dat kan je instellen en is bijvoorbeeld handig wanneer je de bieding niet zelf kan meevolgen.