Wil jij als ondernemer de sfeer van je bedrijf verbeteren? Wil je dat je team zich geapprecieerd en gemotiveerd voelt? Wil je dat je collega’s jou omschrijven als een goede baas, en met respect met zowel jou als elkaar omgaan? Lees dan verder om te weten te komen hoe jij kleine en grote stappen kan nemen die je helpen met al die wensen.

Zorg voor goede arbeidsvoorwaarden en omstandigheden

Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar je kan toch op wat zaken letten. Een competitief salaris en extralegale voordelen zijn niet de enige voorwaarden die een werkplek aangenaam maken. De geschikte apparatuur om je werk mee te doen is een enorme drijfveer voor werknemers. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken wat je kan toevoegen aan je werkplek om zowel de gezondheid als de veiligheid van je collega’s te respecteren. Men spendeert ongeveer 7 uur per dag werkend voor jouw bedrijf, je wilt dat ze zich gesteund voelen in hun job op alle vlakken.

Vraag zelf waar je kan bijleren 

Er is absoluut geen schaamte in feedback vragen. Integendeel, het is een belangrijk onderdeel van manager te zijn. Wanneer mensen weten dat je open staat voor feedback, gaan ze je meer respecteren en vertrouwen. Vraag waar je kan verbeteren en luister ook effectief naar je team. Zo moet je niet gissen naar waar het beter kan en voelt je team zich serieus genomen. 

Beloon je werknemers

De prestaties van je werknemers erkennen en belonen toont ook weer dat men gehoord wordt in jouw bedrijf. Iemand persoonlijk bedanken moet niet moeilijk zijn, het kan een doosje chocolaatjes of een drinkfles met hun naam op zijn. Daarnaast zijn financiële beloningen, of lof in bijzijn van collega’s ook goede manieren om mensen persoonlijk te bedanken voor hun inzet. 

Zorg dat je collega’s zich professioneel kunnen ontwikkelen

Als je je werknemers de kans biedt om zich te ontwikkelen door trainingen, workshops of andere educatieve mogelijkheden, doe je zowel jezelf als hen een gunst. Zij scherpen hun vaardigheden aan waardoor ze een grotere aanwinst zijn voor jouw bedrijf, en hun motivatie en betrokkenheid bij het bedrijf vergroot.

Zorg geregeld voor een teambuilding

Een activiteit waarbij men als team aan de slag gaat kan banden onderling versterken, en geeft een andere associatie aan je bedrijf dan enkel werk. Af en toe mag dat wel eens onderbroken worden door een fijne dag samen te genieten. Geef op het einde van de dag nog een goodiebag mee met simpele dingen zoals een souvenir van de activiteit, een gepersonaliseerde pen, en eventueel een versnapering of voucher.  Zo blijft de herinnering aan de fijne momenten op de teambuilding hangen.