Je bent er uit: er komt een nieuwe auto van de zaak. Maar daar komen nog wel wat belangrijke beslissingen bij kijken. Zoals het afsluiten van de juiste bedrijfsautoverzekering. Dit zijn drie dingen waar je als zzp’er rekening mee moet houden bij het kopen of leasen van je zakelijke personenauto, bestelauto of andere soort bedrijfsauto.

1. Zakelijke autoverzekering

Stel: je raakt onder werktijd verwikkeld in een ongeval. Of je bent onderweg naar een klant en knalt in alle haast tegen een paaltje aan tijdens het inparkeren. Dan heb je een autoverzekering voor zakelijk gebruik nodig. Daarmee ben je tijdens zakelijke ritten passend verzekerd tegen schade en personenletsel aan anderen. Is je auto of jonge occasion nog veel waard? Dan loont het om deze all risk te verzekeren, zodat ook eventuele schade aan je eigen auto gedekt is.

Goed om te weten: Ook privégebruik valt onder de zakelijke autoverzekering.

2. Fiscale voordelen

Als je de bedrijfswagen met eigen geld of middels financial lease koopt, kun je van meerdere fiscale voordelen profiteren, waaronder:

  • de investeringsaftrek: Hiermee verlaag je de fiscale winst van je onderneming, waardoor je uiteindelijk minder belasting betaalt. Let op: dit geldt niet voor personenauto’s, maar bijvoorbeeld wel voor een bestelbus of een personenauto die als taxi wordt gebruikt. 
  • de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (m.u.v. personenauto’s)
  • het afschrijven van je voertuig: De waarde van je bedrijfsauto neemt in de loop van de tijd af en mag je daarom afschrijven bij de fiscus. Dit doe je door de aankoopkosten met de winst van je onderneming verrekenen.

Ook mag je alle kosten voor je bedrijfsauto afboeken als zakelijke kosten. Denk aan kosten voor brandstof, parkeren, reparaties, verzekeringen en onderhoud.

Tip: Lease je je auto van de zaak? De rente die je daarvoor betaalt is ook fiscaal aftrekbaar.

3. Bijtelling

Als ondernemer kun je heel wat kilometers afleggen, vooral als je je gekochte of geleasde bedrijfsauto ook privé gebruikt. Het bijhouden van een rittenregistratie is verplicht, ook als je de auto alleen zakelijk gebruikt. Zorg dat je jaarlijks niet meer dan 500 kilometer privé rijdt. Anders krijg je te maken met een flinke bijtelling. 

Bijtelling is een fiscale regeling waarbij er een bepaald percentage van de cataloguswaarde van je auto bij de winst van je onderneming wordt opgeteld. Hierdoor betaal je meer belasting. Het bijtellingspercentage kan oplopen tot 22% van de catalogusprijs van de auto. Op de website van het RDW kun je eenvoudig de cataloguswaarde van je voertuig achterhalen.