Heb je plannen om een bedrijf te stichten? Wil je graag het zelfstandige pad bewandelen? Wie ondernemer wordt, moet met een aantal dingen rekening houden. Zonder btw-nummer zal je bijvoorbeeld niet ver geraken. In dit artikel geven we een aantal tips voor gloednieuwe ondernemers. 

De eerste stappen

Start je met een eigen zaak, dan moet je in de eerste plaats een zichtrekening openen bij de bank. Vervolgens kies je een rechtsvorm. Je kan kiezen voor een eenmanszaak of een vennootschap, zoals een vof of een bv. Dit is een belangrijke beslissing want de rechtsvorm heeft invloed op de mate van aansprakelijkheid. Bij een bv is de aansprakelijkheid beperkt. In het geval van een faillissement kunnen curatoren dus geen aanspraak maken op je privévermogen. Bij een vof kan dat wel, want daar ben je onbeperkt en hoofdelijk aansprakelijk. Eenmaal je de rechtsvorm gekozen hebt, vraag je een ondernemingsnummer en eventueel extra vergunningen aan, afhankelijk van de sector waarin je zal opereren.

Aan het werk

Eenmaal je onderneming opgestart is, kan je aan de slag met het aanwerven van personeel. Jij bent wellicht CEO, maar zoek ook een goede rechterhand voor administratieve zaken. Ook een boekhouder is van essentieel belang om te waken over de inkomsten en uitgaven. Na enkele maanden zal je een mooi team hebben met verschillende rollen. Om de werkzaamheden voor iedereen zo overzichtelijk mogelijk te houden, is het goed om een ERP systeem aan te schaffen. Dit systeem zorgt ervoor dat je bedrijf centraal werkt en dat de data van alle afdelingen op één centrale plaats verzameld worden. ERP is niet enkel voor grote bedrijven, maar ook voor start-ups of kmo’s is dit voordelig. De efficiëntie verhoogt, de processen verlopen gestroomlijnd en je hebt een realtime overzicht van de activiteiten in elke afdeling van het bedrijf.

Organiseer je werk

Hoe meer werknemers in een bedrijf, hoe groter de nood om je werk te organiseren en efficiënt je taken uit te voeren. Bedrijfscommunicatie kent de laatste tijd heel wat uitdagingen, zeker in combinatie met hybride werken. Stel, je hebt een vraag voor je collega. Moet je hem of haar bellen, mailen of Whatsappen? Dé oplossing is een intern communicatieplatform met ingebouwde chatfunctie. Vergelijk het met Facebook, maar dan voor werknemers. Slack is een goed platform, waar je met elkaar kan chatten in ‘geheime kamers’ maar ook Workplace is een optie. Zoek je nog een manier om je to do’s niet uit het oog te verliezen? Post-its raak je makkelijk kwijt, dus waarom geen online versie inschakelen? Trello of ClickUp zijn goede tools om je to do’s op te lijsten, er deadlines aan te koppelen en collega’s aan toe te wijzen.