December, tijd voor reflectie, maar ook zeker tijd voor het opstellen van doelstellingen voor 2019. In deze blog geef ik aan wat mijn doelstellingen zijn voor komend jaar. 

Reflectie

Als accountant ben je het gewend om heel erg terug te kijken. Hoe het is het afgelopen jaar financieel gegaan? Is je omzetdoelstelling behaald? Hoeveel heb je verdiend?

Allemaal hele goede vragen en ook belangrijk om periodiek een reflectie moment in te plannen. Niet alleen voor je financiële zaken, maar ook om een beeld te krijgen van je niet-financiële kengetallen.

Deze reflectie doe ik zelf maandelijks, waarbij ik naar financiën en niet-financiën kijk. Op basis hiervan bepaal ik mijn doelstellingen voor komende periode. Niet heel onbelangrijk dus, die reflectie.

Lange termijn doelstellingen

Maar inmiddels is het dus tijd om mijn nieuwe doelstellingen voor 2019 op te stellen. Hoe ik dat doe? Ik stel allereerst lange termijn doelstellingen op. In mijn geval is mijn doelstelling:

Over 5 jaar de nieuwe Annemarie van Gaal worden op het gebied van financiën. Een groot publiek bereiken door middel van het schrijven van boeken en houden van presentatie met als doel om te laten zien dat financiën helemaal niet saai en ingewikkeld zijn.

Doelstellingen 2019

Vanuit deze lange termijn doelstelling, stel ik mijn doelstellingen voor 2019 op. Om over vijf jaar daar te staan waar ik wil staan, wil ik in 2019:

  • Minimaal 1 keer met m’n hoofd op televisie; en
  • Afspraken gemaakt hebben voor mijn eerste boek.

Bereiken van mijn doelstellingen

Ik wil alles zoveel mogelijk praktisch maken, dus ook mijn doelstellingen. Dus om mijn doelstellingen te bereiken, heb ik bijvoorbeeld praktische acties voor mezelf opgesteld. Denk aan contact met uitgeverijen en inschrijven bij mediabureaus.

Om vervolgens maandelijkse doelstellingen op te stellen, kijk ik naar wat ik nodig heb om zover te komen. In mijn geval is dat het uitbreiden van mijn bezoekers op mijn website, maar ook nog meer video’s maken. Groei van mijn website en YouTube kanaal zullen daarom in 2019 centraal staan.

Targets stellen

Iedere maand geef ik mezelf een target ten aanzien van bezoekers, maar ook ten aanzien van YouTube groei. Om hiervoor het gewenst groei percentage te behalen, kijk ik naar de groei van de afgelopen drie maanden en hanteer het gemiddelde hiervan.

Voor mijn bezoekers aantal kom ik hiermee uit op een gewenste groei van 15% per maand en voor YouTube is dit 10%.

Focus

Inmiddels heb ik geleerd dat ik mezelf niet moet willen focussen op meer dan 2 kengetallen. Op het moment dat ik aandacht geef aan deze 2 kengetallen, zie ik een enorme groei en haal ik makkelijk mijn doelen.

Focus is me op meer dan dit, gaat het in verhouding een stuk slechter met het halen van mijn doelstellingen. Reden dus om maar op 2 kengetallen te focussen (dat wat je aandacht geeft, groeit).

Omzetdoelstellingen

En hoe zit het dan met je financiële doelstellingen? Als financial is het natuurlijk bijzonder om hier niet direct over te beginnen. Maar ik heb ook ontdekt dat je beter kunt focussen op hetgeen je wilt dat groeit, in mijn geval dus mijn website en YouTube kanaal. De omzet volgt eigenlijk als vanzelf.

Door niet heel hard te focussen op geld en omzet, zorgt dit ervoor dat ik er relaxter in kan zitten. Gek genoeg komt het hierdoor juist meer aanwaaien.

Natuurlijk heb ik wel een begroting opgesteld met daarbij omzetdoelstellingen voor mijn voorlopige aanslag 2019. Maar dit zijn bedragen waarvan ik weet dat ze meer dan realistisch zijn en alles wat extra is, is mooi meegenomen. Door deze de-focus van omzet, is het ondernemen voor mij de afgelopen tijd een stuk leuker geworden.

En nu?

Hoe zit dat bij jou? Heb jij ook doelstellingen opgenomen voor 2019? Ik ben benieuwd!