In tijden van plaats- en tijdonafhankelijk werken is een fysieke telefooncentrale volledig passé. Elk bedrijf dat zich richt op de toekomst, regelt zijn telefonie dan ook via VoIP, of simpelweg: bellen via het internet. Hoe het werkt en wat de voordelen van VoIP zijn, lees je hier.

Wat is VoIP?

VoIP levert vaste telefonie over het internet. Omdat je gebruik maakt van het internet, heb je geen vaste telefooncentrale meer nodig. Hierdoor kan je telefoneren van overal ter wereld. Dit kan vanop je bureaustoel op kantoor, vanuit je luie zetel thuis, maar bijvoorbeeld ook vanuit je strandstoel in Jamaica. Het enige wat je nodig hebt, is een internetverbinding.

Wat zijn de voordelen van VoIP?

Omdat je niet meer gebonden bent aan een vaste telefooncentrale, kan je enorm flexibel werken. VoIP is een betrouwbare methode om te telefoneren, en je kan alles instellen naargelang de grootte van je bedrijf en het aantal aanwezige medewerkers. Verder zorgt het ervoor dat je bedrijf optimaal bereikbaar is. Zo kan je je telefoon laten doorschakelen naar je voicemail, een antwoordservice of naar een andere medewerker wanneer je zelf in gesprek bent of niet gestoord wenst te worden.
Verder is bellen via internet ook goed voor je portemonnee. De tarieven van VoIP telefonie zijn veel lager dan de beltarieven van traditionele telefonie-aanbieders, ook voor internationale telefoontjes.

Installeer een trunk als extra hulpmiddel

Een trunk zorgt voor de registratie van je VoIP-telefoniecentrale. Hierdoor herkent het telefonieplatform jouw centrale en komen oproepen naar jouw centrale meteen terecht bij de toestellen die hieraan gekoppeld zijn. Je hebt twee opties; ofwel kies je voor een VoIP trunk waarbij je een eigen centrale nodig hebt om ze te kunnen laten werken of je kan ook kiezen voor hosted ip. Daarbij levert een bedrijf zoals Voys de online telefooncentrale. Je krijgt hier dan zelf de inloggegevens van en zo kan je eenvoudig je eigen telefonie beheren. Je kan bij hosted VoIP indien gewenst extra opties toevoegen. Denk maar aan openingstijden, meldingen of keuzemenu’s.

Voordelen van een VoIP trunk

Met een degelijke trunk beschik je altijd over minstens twee spraakkanalen. Je kan deze kanalen ook onbeperkt uitbreiden als dit nodig is. Je kan je eigen telefoonnummer laten overnemen of kiezen voor een ander nummer. Die zijn er altijd in voorraad. VoIP trunks werken in bijna elke SIP-centrale. Ze bevatten ook een professioneel fraudedetectiesysteem, waardoor je er zeker van bent dat je met een betrouwbaar netwerk werkt.