Online shoppen is heerlijk: je hoeft er je huis niet voor uit en je kunt alles via internet kopen wat je maar wilt, of het nu privéaankopen zijn of zakelijke. Maar wanneer weet je nu écht zeker dat een webshop veilig is? In dit artikel lees je meer over hoe je zo veilig mogelijk online shopt.

Check of de verbinding beveiligd is

Een grote angst van veel mensen is dat hun betaalgegevens of persoonlijke gegevens worden onderschept door criminelen. Die zouden hiermee je bankrekening kunnen plunderen of identiteitsfraude kunnen plegen. De belangrijkste manier om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt is uitsluitend winkelen bij webshops met een beveiligde verbinding.

Als je de webshop bezoekt, zie je linksboven in je adresbalk van je browser een slotje staan voor de naam van de site. Tenminste, als het goed is. Dit betekent dat er een veilige verbinding is gemaakt, zodat alle gegevens die je verstuurt versleuteld zijn. Criminelen kunnen deze niet ontcijferen.

Controleer de betrouwbaarheid van de webshop

Bij de grote, bekende webshops hoef je je geen zorgen te maken over de veiligheid van je (betaal)gegevens. Maar wanneer het om een webwinkel gaat die je nog niet eerder bezocht hebt, is het verstandig om even te checken hoe betrouwbaar deze webshop eigenlijk is.

Er zijn allerlei manieren waarop je dat kunt doen. Op de site van Thuiswinkel.org lees je uitgebreid hoe je een veilige webshop onderscheidt van een nep-shop. Let bijvoorbeeld op keurmerken die de webshop heeft. En staat het adres eigenlijk wel genoemd? Let ook op bij extreem goedkope producten, want dit is vaak een teken van oplichting. Je gezonde verstand helpt je verder.

Bescherming via je creditcard

De manier waarop je betaalt is ook van belang als het om veiligheid gaat. Zo kun je bij Mastercard bijvoorbeeld altijd vertrouwen op de verzekering die automatisch ingaat zodra je iets online koopt. Stel dat je pakket niet aankomt of er is iets stuk aan het product dat je besteld hebt, dan kun je als back-up altijd nog hierop rekenen om je geld terug te krijgen. De eerste stap die je zet in dat geval is natuurlijk de klantenservice van de webshop benaderen.

Overigens geldt die verzekering ook wanneer je jouw creditcard koppelt aan een PayPal-account. Deze service biedt je ook optimale bescherming. Zodra er een probleem ontstaat tussen jou en de verkoper, kun je dit aangeven bij PayPal. Zij spelen dan de rol van mediator en geven jou je geld terug als je oneerlijk bent behandeld.

Foto: Prisca Visser