Geld lenen, soms ontkom je er niet aan. Er kunnen verschillende redenen zijn om geld te lenen. Meestal lenen mensen geld omdat ze direct een grote aankoop moeten doen en niet de tijd hebben gehad om het bedrag zelf bij elkaar te sparen. Je kunt bijvoorbeeld geld lenen voor de aankoop of verbouwing van een huis. Of omdat je dringend een nieuwe auto nodig hebt. Van die situaties waarin je eigenlijk nooit snel genoeg alles bij elkaar kunt sparen.

Kortom: bijna iedereen komt er vroeg of laat wel voor te staan. Toch is het wel belangrijk dat je ook verantwoord zult lenen. Je wilt niet meer betalen dan nodig is of jezelf op financieel vlak in de vingers snijden. Leningen vergelijken is daarom van essentieel belang. Maar dat niet alleen, je moet ook weten welke kredietvorm het meest geschikt is. Maar welke leenvormen zijn er eigenlijk?

Persoonlijke lening

Dit is misschien wel de meest bekende en meest gekozen leenvorm. De persoonlijke lening is een lening die voor heel veel verschillende situaties kan worden gebruikt. Wil je geld lenen? Dan is dit de meest overzichtelijke leenvorm. Alles wordt namelijk van tevoren besproken. Hoeveel geld je gaat lenen, in hoeveel termijnen dit wordt afgelost én hoeveel rente er uiteindelijk wordt betaald. Je weet dus precies waar je aan toe bent. Geen verrassingen.

Een persoonlijke lening is een goede keuze als je eenmalig geld nodig hebt. Bijvoorbeeld voor een grotere aankoop, zoals een auto, nieuwe badkamer of keuken. Houd er wel rekening mee dat de rentetarieven onderling nog wel eens kunnen verschillen. Het loont dan ook zeker om niet direct met de eerste kredietverstrekker in zee te gaan, maar echt uit te zoeken waar je het voordeligst kunt lenen.

Doorlopend krediet

Een andere populaire leenvorm is een doorlopend krediet. Dit is een lening waarbij flexibiliteit een grote rol speelt. Toch brengt dat ook risico’s met zich mee.

Bij een doorlopend krediet ligt namelijk weinig vast. Wel spreek je met de kredietverstrekker een maximumbedrag af. Verder bepaal jezelf hoeveel geld je opneemt. Je mag tot het limiet geld opnemen. Vervolgens kies je er zelf voor wanneer je aflost en ook of je dit geld later weer opnieuw opneemt. Je betaalt elke maand een klein bedrag aan aflossing en rente.

Een doorlopend krediet is een fijne lening als je niet precies weet hoeveel iets gaat kosten. Bijvoorbeeld bij de verbouwing van een huis. Je weet dat er ook onvoorziene uitgaven zullen zijn, maar niet precies wat je kunt verwachten. Dan is het een fijn idee dat er altijd iets achter de hand is. Wel is het zo dat het erg verleidelijk is om dit als echt geld te gaan zien. Dit terwijl het natuurlijk niet de bedoeling is dat je telkens aflost en weer opneemt. Een doorlopend krediet is dan ook met name geschikt voor mensen die deze verleiding goed kunnen weerstaan en enkel dat opnemen wat nodig is. Anders ben je straks meer geld kwijt dan je had gehoopt.