Natuurlijk heb je als werkgever de veiligheid binnen je bedrijf goed op orde. Omdat je wilt voldoen aan alle wettelijke regels én omdat je medewerkers recht hebben op een veilige werkplek. Naast de grote zaken, zoals brandbeveiliging, valbeveiliging en andere zaken die goed geregeld moeten zijn, zijn er ook een hoop kleine dingen die je als werkgever kunt doen om het leven van je medewerkers veiliger te maken. Deze zijn lang niet altijd verplicht, maar zij kunnen juist dat kleine verschil maken, omdat het voelt als waardering: er wordt goed voor ze gezorgd.

Goede hygiëne draagt bij aan veiligheid én productiviteit

Als we de laatste tijd iets hebben geleerd, dan is het wel dat hygiëne een niet te onderschatten onderdeel van ons leven zou moeten zijn. Door goed op hygiëne te letten, kunnen we de verspreiding van ziektes tegengaan. Het spreekt voor zich dat hiermee de veiligheid van werknemers wordt verhoogd en dat het de productiviteit van je bedrijf ten goede komt. Alhoewel medewerkers zelf verantwoordelijk zijn voor hun persoonlijke hygiëne, kun je als werkgever wel veel doen om te bevorderen dat hier zo goed mogelijk op wordt gelet.

Zorg bijvoorbeeld voor goede wasbakken bij alle toiletten, inclusief zeep en wegwerphanddoekjes. Zo maak je het medewerkers gemakkelijk om na ieder toiletbezoek goed de handen te wassen. Plaats verspreid over het bedrijf ontsmettingsmiddelen voor de handen. Denk hierbij aan plekken waar veel mensen samenkomen of bij zaken die door veel mensen worden aangeraakt. De koffiemachine, deuren, flexplekken: het kan geen kwaad als mensen eerst hun handen wassen voor ze hieraan gaan zitten werken.

Faciliteer en stimuleer je medewerkers

Naast goede mogelijkheden om de handen schoon te houden, zijn er meer zaken die je als werkgever kunt faciliteren op dit gebied. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om iedere medewerker een eigen drinkfles te geven, een Dopper bijvoorbeeld. Hiermee stimuleer je ten eerste dat mensen meer water gaan drinken, wat sowieso goed is voor de gezondheid. Ten tweede zorg je er ook nog eens voor dat ze dat uit een fles of dopbeker doen die gegarandeerd alleen door henzelf is aangeraakt. Eentje die na gebruik niet weggegooid hoeft te worden en daarmee ook nog eens duurzaam is.

En wat dacht je van mondkapjes? Mondkapjes dragen is in onze samenleving steeds normaler geworden, zeker nu we weten dat ze ons kunnen beschermen tegen besmettelijke ziektes. Mondkapjes faciliteren als werkgever kan dus een prima manier zijn om te zorgen voor een beetje extra veiligheid op de werkvloer, zeker op plekken waar veel mensen samenkomen. Juist door dit soort kleine dingen gemakkelijk te maken, kun je niet alleen op grote lijnen, maar ook tot op de kleinere details zorgen voor een veiligere werkomgeving voor je medewerkers.