Heb je Belgische klanten? Dan is je vast opgevallen dat zij van bepaalde betaaldiensten geen gebruik kunnen maken. Een ouderwetse bankoverschrijving is niet de meest klantvriendelijke manier van betaling. Daarom heeft België het betaalsysteem: Bancontact. Wat is dat precies, wat kun je ermee en hoe vraag je het zelf aan?

Wat is Bancontact?

Bancontact wordt in België gezien als de bekendste online betaalmethode. De betaling wordt afgerond in een eigen internetbankieromgeving. Als je in Nederland bekend bent met iDEAL, weet je zo ongeveer wat Bancontact is. Het geld wordt direct overgemaakt naar de bankrekening van het bedrijf waar de klant bestelt.

In België kan Bancontact worden gebruikt op verschillende plekken. Bijvoorbeeld in winkels en restaurants, maar uiteraard ook online. Klanten kunnen gebruik maken van hun laptop, computer, tablet of smartphone om online te betalen.

Hoe werkt Bancontact?

Je kunt Bancontact het beste vergelijken met iDEAL. Om een betaling uit te voeren, maakt een klant via een beveiligde verbinding contact met de vertrouwde internetbankieromgeving van de koper. De betaling wordt dan voltooid. Vanuit de payment service provider in Nederland wordt direct de status van de transactie doorgegeven.

Het fijne van Bancontact is dat het een directe en gegarandeerde betaling betreft. Doordat het geld direct wordt doorgestuurd naar de bankrekening van de verkoper, is er sprake van een gegarandeerde betaling. Dat zorgt voor zekerheid en veiligheid. Een betaling kan niet worden teruggedraaid door de koper.

Je kunt Bancontact gebruiken voor eenmalige betalingen, maar ook voor abonnementen. Dit zijn de zogenaamde ‘Recurring Payments’. Een klik is voldoende om een abonnement af te sluiten of om een betaling voor een product af te ronden.

Bancontact aanvragen

Wil je ook in België gaan opereren? Dan is het belangrijk dat je een online betaalmethode kiest die in België actief is. Je kunt natuurlijk je klanten vragen een bankoverschrijving te doen, maar dit is eigenlijk te traag en niet bepaald klantvriendelijk. Bancontact kan je helpen om de ouderwetse bankoverschrijving compleet te vervangen.

Je kunt Bancontact aanvragen bij de payment service provider van jouw keuze. Deze kan je begeleiden in het traject van de aanvraag. Het is goed om te weten dat Bancontact alleen beschikbaar is voor bedrijven die een bepaald aantal transacties per kwartaal zullen doen.

Bancontact is dus de Belgische variant van iDEAL. In België weet iedereen wat Bancontact is en hoe het werkt. Mocht je zaken gaan doen met Belgische klanten, dan kan het lonen om deze betaalmethode aan te vragen.