Groen leven en groen doen. Vrijwel iedereen is momenteel bezig met verduurzaming. Dat kan gaan om je woning, je auto, je boodschappen, je consumptiegedrag. Heel goed voor het milieu en klimaat. Maar wist je dat je ook met je keuze voor verzekeraar een extra steentje kunt bij dragen? 

Wat gebeurt er met jouw verzekeringspremie? 

We hebben allemaal verzekeringen. Aansprakelijkheidsverzekering, autoverzekering, inboedelverzekering, pensioenverzekering, ziektekostenverzekering. Noem maar op. En daar betaal je iedere maand een bepaald bedrag voor, een premie. Maar weet je wat er gebeurt met deze premies die je iedere maand overmaakt?

Het geld dat verzekeraars ontvangen, laten ze niet staan op hun rekening tot het moment dat een uitkering nodig is. De premiebedragen van alle verzekerden samen wordt gedeeltelijk geïnvesteerd in beleggingen. En dit kunnen beleggingen in van alles zijn. Het doel is veelal om een zo hoog mogelijk rendement te behalen op deze investeringen. Hierbij kan het zijn dat een verzekeraar minder bezig is met een doel waar jij achter staat. Het kan dus zomaar zijn dat jouw geld wordt belegd in tropisch hardhout, ontbossing in de Amazone of milieuvervuilende staalfabrieken, wapenhandel of de tabaksindustrie. Weet jij waar je verzekeraar jouw geld in belegt? Heb je hier ooit naar gekeken?

Groene beslissingen

Ik maak zelf ook een behoorlijk aantal groene beslissingen. Het dak van ons huis ligt vol met zonnepanelen. Afval scheiden we in papier, plastic, groen en restafval. Als het ook maar een beetje kan, pak ik de fiets. Bij het avondeten staat er steeds minder vaak vlees op het menu. Allemaal omdat ik ervan overtuigd ben dat kleine beetjes helpen. Dat als iedereen kleine veranderingen maakt, dit een groot effect zal hebben. 

En ik ben zeker niet de enige. De tips om de wereld een beetje mooier te maken zijn er genoeg. Dat is fijn, want als iedereen dit doet, is de impact op bijvoorbeeld het klimaat des te groter. 

Dat een keuze voor verzekeraar zo’n grote impact heeft, daar heb ik vooraf eerlijk gezegd niet bij stilgestaan. Ik vond dat ik goed bezig was, zonder al te veel over na te denken. Maar door de grote sommen investeringen die verzekeraars doen, is deze impact juist enorm. Wanneer je verzekeraar jouw premies belegt in bijvoorbeeld kolencentrales, is al die moeite die je hebt gedaan met afval scheiden in één keer tenietgedaan. 

Dus naast (en niet in plaats van), je persoonlijke aanpassingen, kun je ook een grote impact maken bij je verzekeraarskeuze. 

Hoe weet je waar je verzekeraar in belegt? 

Dat klinkt goed. Maar hoe weet je dan waar je verzekeringspremies in belegd worden? Op de Eerlijke Verzekeringswijzer (onderdeel van de Eerlijke Geldwijzer), staan de grootste verzekeraars vermeld en hun beleid op beleggingsgebied. Iedere verzekeraar krijgt een score voor hun beleid. Waar investeren deze verzekeraars in? Er is aandacht voor klimaatverandering, mensenrechten, gendergelijkheid, dierenwelzijn, corruptie, olie en gas. 

Natuurlijk wordt er niet alleen naar beleid gekeken. Maar ook wat een verzekeraar daadwerkelijk doet in de praktijk. Want een verzekeraar kan een mooi uitgeschreven beleid hebben. Maar hoe is de daadwerkelijke uitvoering daarvan? 

Geen investeringen in palmolie

Zelf vind ik het bijvoorbeeld belangrijk dat ik geen of zo min mogelijk producten met palmolie koop. Dan is het zonde als mijn verzekeraar mijn premie wel belegt in bedrijven die palmolie winnen. Een goed voorbeeld hiervan is a.s.r. Zij krijgen een score van een 8 voor het beleid op het gebied van bosbouw. Ook de praktijkcases laten zien dat ze niet investeren in bedrijven die palmolie winnen. 

Hoe zit het met jouw verzekering? 

Ik heb natuurlijk meteen gecheckt hoe mijn eigen verzekering ervoor staat. Ik vind het belangrijk dat het goede wordt gedaan met mijn geld. Wanneer ik veel bezig ben met de juiste dingen doen, is het zonde wanneer mijn premies in zaken belegd worden waar ik zelf niet achter sta.

Wil je zelf nagaan hoe jouw verzekeraar scoort? Zowel op basis van het beleid als op basis van daadwerkelijke praktijk cases? Check dan de Eerlijke Verzekeringswijzer en kom erachter hoe groen jouw verzekering is.