Wanneer je van plan bent om een lening af te sluiten, is het wijs om je af te vragen of dit in jouw huidige situatie een verstandige keuze is en wat voor type lening je dan nodig zou hebben. Ben je bijvoorbeeld van plan een grote aankoop te doen, zoals een keuken of een auto, dan is een persoonlijke lening een verstandig besluit. Heb je voor een langere periode  meer geld nodig, dan is een doorlopend krediet een betere optie. Hoe dan ook: een lening aanvragen vergt tijd en aandacht. In dit artikel vertellen we je wat er bij komt kijken en of het verstandig is om een lening af te sluiten. 

Waarvoor wil ik een lening afsluiten?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: voor welk doel wil ik een lening afsluiten? Er zijn namelijk meerdere typen leningen. Wil je het bedrag in één keer op je rekening om eenmalig een grote aankoop te financieren, dan is een persoonlijke lening voor jou geschikt. HIerin staan de aflossingsperiode, rente en het bedrag per maand al van te voren vast. Heb je meer bestedingsruimte nodig voor een langere periode, dan is een doorlopend krediet voor jou. Hier kun je zo vaak als je wilt boetevrij aflossen, maar staat de rente niet vast. Ook zit hier een maximumbedrag aan wat je per maand kunt lenen.  Het is dus verstandig om te bedenken waar jij je geleende geld voor gaat gebruiken.

Wat zijn de kosten van de lening?

Geld lenen kost geld: dat is geen nieuws. Hoe en wat de exacte kosten worden, dat hangt helemaal af van jouw situatie en het doel dat je lening heeft. Ook het type lening kan voor een verschil in maandelijkse kosten zorgen. Zoals hierboven al even genoemd is de rente, het bedrag en de aflossingsperiode bij een persoonlijke lening vast en bij een doorlopend krediet niet. En hoe korter de looptijd, hoe sneller je schuldenvrij bent.. 

Welke voorwaarden hangen er vast aan mijn lening?

Iedere lening heeft weer zijn eigen voorwaarden. Dit komt omdat elk type lening weer voor een ander doel bestaat. Bekijk van tevoren goed waar jij precies een lening voor wilt afsluiten, zodat je zeker weet dat de voorwaarden die bij jouw type lening horen het risico op het niet kunnen betalen zo laag mogelijk blijft.