Als je pas net begint met ondernemen, vraag je jezelf misschien af of het nodig is om jouw merk al vast te leggen. Met je KvK inschrijving in bezit wil je het liefst zo snel mogelijk starten met je bedrijf. Is zo’n merkregistratie die investering nu dan al wel waard? Ons antwoord in – bijna – alle gevallen: absoluut.

Jouw idee, jouw naam, jouw eigendom

Als ondernemer zit je niet te wachten op ‘gedoe’ als copycats. Hoe groot of klein jouw bedrijf ook is: het is jouw idee, jouw naam, jouw eigendom. Bovendien representeert jouw naam een bepaalde reputatie, kwaliteit en waarde. Daar ben je dan ook graag trots en zuinig op, toch? 

Regel jouw merkregistratie dan ook goed én op tijd. Want alleen met een registratie in het merkenregister ben je rechtmatig beschermd tegen inbreukmakers en heb je het alleenrecht op het gebruik van jouw merk. Veel ondernemers denken dat een KvK handelsnaam registratie voldoende is, dat is echter niet zo.

Benieuwd welk type bescherming geschikt is voor jou? In onze blog ‘Je intellectuele eigendom beschermen: welke rechten heb je nodig?’ leggen we dit aan je uit.

Merkrecht vs handelsnaamrecht

Sterker nog: met een handelsnaam registratie sta je alles behalve sterk. Je hebt pas ‘handelsnaamrechten’ als je jouw handelsnaam daadwerkelijk gebruikt (de gebruiksplicht). Maar of je je daar vervolgens ook op kunt beroepen is afhankelijk van een aantal factoren. Of je kunt optreden tegen een andere partij hangt bijvoorbeeld af van de regio, de activiteiten, de overeenstemming in de handelsnaam én een cluster met ‘overige omstandigheden van het geval’ (waarbij bijvoorbeeld gekeken wordt naar de huisstijl, het kleurgebruik, de geschiedenis tussen beide partijen, de daadwerkelijke verwarring enzovoorts). Dit ‘vangnet’ is alles behalve sluitend en daarmee erg onzeker. 

Gebruiksplicht geregistreerd merk

De gebruiksplicht geldt óók voor een geregistreerd merk. De plicht schrijft voor dat je jouw onderneming/ merk binnen een periode van 5 jaar na de registratie/ verlenging, ook écht (en aanwijsbaar!) moet gebruiken in het land/ de regio waar je het geregistreerd hebt. Met ‘gebruiken’ wordt hiermee bedoeld: dat je daadwerkelijk probeert om marktaandeel te krijgen met je merk. En dus écht actief bent in de markt.Wat gebeurt er als je dit niet doet? Dan vervallen jouw rechten.

Je hebt bijvoorbeeld net een winkel geopend in Den Bosch. Jouw idee is niet per se uniek, maar je bent trots op het resultaat. Heb je alleen handelsnaamrechten? Dan beperkt jouw bescherming zich tot ‘Breda en omgeving’. Besluit iemand in Den Bosch om onder een gelijkende naam eenzelfde soort concept op te zetten, dan is het maar de vraag of je hier iets tegen kunt ondernemen. Het risico: afbreuk aan jouw originele naam, meeliftgedrag, risico op minder sales voor jou en – als de kwaliteit van de copycat ondergeschikt is – slechte productreviews en negatieve publiciteit.

Met een merkregistratie op zak kun je dit schadelijke kopieergedrag al in de kiem smoren, omdat je het alleenrecht hebt op het gebruik van jouw merk. Dat bespaart je een hoop sores! 

Regel jouw merkregistratie op tijd

Kortom: voor iedere ondernemer die zijn/haar activiteiten én de regio waarin deze worden uitgevoerd ongestoord wil kunnen ontvouwen én eventueel uitbreiden, is merkregistratie in feite een must. Het bespaart je een hoop rompslomp met ondernemers die soortgelijke plannen opperen: jij was eerder en dat kun je daadwerkelijk aantonen! Ook stel je jouw originaliteit veilig. 

Bovendien weet je, door jouw merkregistratie bijtijds aan te vragen, meteen waar je aan toe bent. Want je bent meteen zichtbaar voor alle partijen zodra jouw aanvraag in het register verschijnt. Zie het als een test waarvan de uitkomst bepalend is voor jouw ambities en potentie: kun je verder met dit idee/ op deze voet? Of moet je jouw richting aanpassen? 

Bij jouw inschrijving in het KvK handelsregister wordt dit niet gecontroleerd: iedereen kan zich hier – vrijwel zonder limitaties – inschrijven. Je loopt dan het risico dat je, terwijl je al goed op stoom bent, ineens terug geroepen wordt door een merkhouder die jou verbiedt jouw handelsnaam nog langer te gebruiken. 

Het kiezen van de juiste merknaam luistert behoorlijk nauw. In onze blog ‘Een juridisch sterke merknaam bedenken – Zo doe je dat’ vind je onze belangrijkste tips.

Gouden regel

Heel belangrijk bij het registreren van jouw merk: regel het op tijd. Een ander kan je tenslotte zomaar voor zijn – en dit kan jouw plannen flink dwarsbomen.

Contact

Wil je meer weten over merkregistratie? Bekijk onze pagina over merkregistratie.

Een merkregistratie is maatwerk. Laat je vooraf goed informeren hierover. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Tekst: Maartje Paes