Als zzp’er moet je er zelf voor zorgen dat er brood op de plank komt. Wanneer je voldoende opdrachtgevers hebt om voor te werken, komt er ongetwijfeld genoeg geld binnen. Toch kan er iets gebeuren waardoor je arbeidsongeschikt raakt. In dat geval komt er geen geld meer binnen. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kun je je verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Wanneer je van plan bent om als zelfstandige zonder personeel aan de slag te gaan, vraag je je mogelijk af of deze verzekering verplicht is. Hieronder geven we je antwoord op deze vraag en gaan we wat verder in op een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering is (nog) niet verplicht

Er zijn mensen die denken dat je als zzp’er verplicht bent om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, maar dat is niet het geval. In Nederland heb je als ondernemer namelijk zelf de vrijheid om te kiezen of je je al dan niet verzekert tegen arbeidsongeschiktheid. Toch is de kans aanwezig dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering in de toekomst wel verplicht wordt. Zoals het er nu naar uitziet, gaat deze verplichte verzekering op zijn vroegst pas in 2024 in. De kans is aanwezig dat dit nog met één of meerdere jaren uitgesteld wordt. 

Ondanks dat je als zzp’er nog niet verplicht bent om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, raden wij je aan deze verzekering in overweging te nemen. Waarom? Omdat jij je op deze manier vast voorbereidt op de komst van een verplichte AOV zzp. Zodoende voorkom je dat je op het laatste moment alles moet regelen. Wacht je wel tot het laatst? Dan loop je het risico dat je verzekering niet tijdig geregeld is. Als je in de tussentijd arbeidsongeschikt raakt, komt er niet of nauwelijks geld binnen en dat kan (grote) financiële gevolgen hebben. 

Voordelen van een AOV

Ondanks dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering (nog) niet verplicht is voor zzp’ers, moet je weten dat deze verzekering de nodige voordelen met zich meebrengt. Het grootste voordeel van deze verzekering is dat je verzekerd bent van inkomsten als je arbeidsongeschikt raakt. Een arts stelt vast voor hoeveel procent je arbeidsongeschikt bent. Verklaart hij je volledig arbeidsongeschikt? Dan keert de verzekeraar je het volledige bedrag uit dat je per maand verzekerd hebt. 

Wil je je arbeidsongeschiktheidsverzekering gedeeltelijk zelf kunnen samenstellen? Kies dan voor een AOV van Klaverblad Verzekeringen. Deze verzekeraar biedt namelijk voor ieder budget een passende arbeidsongeschiktheidsverzekering aan. Hierdoor hoef je als zzp’er niet bang te zijn dat een groot deel van jouw inkomsten opgaat aan de premie van deze verzekering. Bijkomend voordeel is dat je de eerste drie jaar korting krijgt op de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Focus je niet te veel op de premie

De premie is de voornaamste reden dat veel zzp’ers geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering draag je maandelijks namelijk een flink bedrag af aan de verzekeraar. Voordat je een AOV afsluit, moet je weten dat niet iedere verzekeraar dezelfde premie hanteert. Daarom loont het om verzekeraars met elkaar te vergelijken, voordat je de knoop doorhakt. 

Bij het vergelijken van verzekeringen richten veel mensen zich voornamelijk op de premie. Logisch, want het is altijd prettig als je kunt besparen. Toch raden wij je aan je niet te veel op de kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering te focussen. Waarom niet? Omdat het draait om de inhoud. De voorwaarden van een goedkope AOV zijn mogelijk minder goed dan die van een wat duurdere verzekering. Als je toch voor deze verzekering kiest, ondervind je hier mogelijk de nadelige gevolgen van op het moment dat je arbeidsongeschikt raakt.