Wel of geen huwelijkse voorwaarden als je gaat trouwen of geregistreerd partnerschap aangaat? En wat betekent de wetswijziging van 2017? Moet ik dan nog iets regelen?

Ik vind zelf dat je niet gaat trouwen met de gedachten van een echtscheiding in je hoofd. Daarom zijn wij getrouwd in gemeenschap van goederen. Maar de keuze van huwelijkse voorwaarden of niet is niet alleen afhankelijk van een mogelijke toekomstige scheiding. Hierbij spelen veel meer zaken. Daarom allereerst: wat zijn eigenlijk de verschillen?

Wat zijn de verschillen tussen huwelijkse voorwaarden en gemeenschap van goederen?

Gemeenschap van goederen

Als je gaat trouwen (of geregistreerd partnerschap aangaat) en je laat niets op papier zetten, ben je getrouwd in gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat alles wat je individueel had en in de toekomst zult krijgen, in de gemeenschap komt. In Nederland trouwt 75% van de stellen in gemeenschap van goederen.

Vanaf 1 januari 2017 is de wet gewijzigd ten aanzien van trouwen in gemeenschap van goederen. Als je niets vastlegt, trouw je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dat wil zeggen dat alles ná datum van het huwelijk in de gemeenschap valt.

Alles wat je voor het huwelijk had, blijft van jou. Zorg wel dat dit goed vastligt. Want bij een eventuele scheiding moet je kunnen aantonen dat dit goed van jou was vóór het huwelijk. Dit geldt voor zowel je vermogen als je schulden.

Huwelijkse voorwaarden

Er kunnen redenen zijn dat het niet wenselijk is dat je trouwt in gemeenschap van goederen. In dat geval kun je huwelijkse voorwaarden laten opstellen. Deze kun je laten opstellen zoals jullie dat willen, er zitten wat dat betreft geen wettelijke verplichtingen aan. Laat de voorwaarden wel opstellen door een notaris. Het inhuren van een advocaat is hierbij niet nodig.

Redenen voor het aangaan van huwelijkse voorwaarden

Natuurlijk zijn er meer dan genoeg redenen om te kiezen voor huwelijkse voorwaarden. De meest voorkomende zijn:

  • Zakelijke risico’s als één van jullie (of beide) een eigen onderneming heeft.
  • Grote financiële ongelijkheid (dit geldt voor zowel vermogen als schulden).
  • Bescherming van het familievermogen (de erfenis).
  • De wens om financieel onafhankelijk te blijven

Verrekenbeding bij huwelijkse voorwaarden

Als je getrouwd bent onder huwelijkse voorwaarden is het van belang dat je jaarlijks samen een afrekening maakt. In deze afrekening neem je op wat je de financiële stand van zaken is binnen jullie huwelijk (andere zaken mag je natuurlijk ook bespreken, maar valt hier niet onder :)). Door het opstellen van een tussentijdse afrekening, houd je samen het overzicht en voorkom je eventuele discussie achteraf.

En nu?

Heb je vragen? Ben je al getrouwd of ga je trouwen? Heb je nog meer tips? Laat het me weten!

 

Nieuwsbrief inschrijfformulier april 2017