Bij het plannen van renovaties voor je huis lijkt het vaak alsof je meer geld moet uitgeven dan je wilt, of je nu een oud huis opknapt of alleen je keuken renoveert. Gelukkig kun je ook met een beperkt budget renoveren zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit, het ontwerp of het comfort van je huis. Er zijn slimme manieren om kosten te besparen die echt werken. Neem deze tips door voordat je aan je renovatie begint, zodat je uiteindelijk kunt genieten van een prachtig huis!

Stel een budget op

Het is in principe heel simpel: stel een realistisch budgetplan op, voeg 20% toe voor onverwachte kosten, prioriteer behoeften, maak een gedetailleerd kostenoverzicht, doe sommige werkzaamheden zelf, vraag meerdere aannemers offertes en kies betrouwbaar met goede beoordelingen. Zo bespaar je effectief geld.

Kies de gulden middenweg

Het is belangrijk om een balans te vinden. Schrijf je doelen op en bepaal welke het belangrijkst zijn. Kies niet voor te luxe, maar vermijd ook goedkope opties. Zoek naar een middenweg die past bij wat jij nodig hebt en laat je niet afleiden door minder dringende projecten. Dus: kook je niet vaak? Ga dan niet voor een belachelijk dure en uitgebreide oven, maar kies iets wat bij je past.

Doe het zelf!

Leer (bepaalde dingen) zelf te doen als je handig bent en graag doe-het-zelf projecten oppakt. Er zijn genoeg klussen waar je geen specifieke vaardigheden voor nodig hebt, zoals tapijt verwijderen en muren verven. Je kunt ook een PVC vloer van roobol.com redelijk eenvoudig zelf installeren. Bekijk gewoon een Youtube video en doe het lekker zelf.

Kies voor natuurlijk licht

Als je de mogelijkheid hebt om je renovatie zo te plannen dat er meer natuurlijk licht in huis valt, is het zeker aan te raden om dat te doen. Natuurlijk licht is niet alleen goed voor je gezondheid, maar je kunt zo ook besparen op energiekosten!

Winkel slim

Je kunt geld besparen terwijl je aan het winkelen bent door slimme keuzes te maken. Gebruik een barcode scanner op je smartphone om de beste prijzen te vinden zonder veel moeite. Als je van plan bent om je huis te renoveren rond feestdagen zoals Kerst, wacht dan even en profiteer van de uitverkoop. Kijk naar kortingen, koop eventueel showmodellen, of kies voor tweedehands.

Verkoop oude spullen

Veel mensen gooien oude meubels en andere items die nog goed zijn weg, maar je kunt ze beter verkopen. Denk aan het verkopen van meubels, apparaten en kleding aan tweedehands winkels of zet ze op Facebook of Marktplaats.. Je kunt ook items aanbieden op platforms zoals Facebook Marketplace en Craigslist. Op die manier kun je geld verdienen dat je vervolgens kunt gebruiken voor nieuwe projecten in je renovatie

Opknappen en hergebruiken

Het lijkt misschien verleidelijk om alles te vervangen, maar is dat wel echt nodig? Voordat je bijvoorbeeld structurele delen sloopt of dingen die nog goed zijn weggooit, denk er eens over na of je ze kunt opknappen voor een tweede leven. Heb je oude kasten die er niet zo mooi uitzien? Bevalt de kleur niet? Je kunt ze beter schilderen in plaats van nieuwe te kopen. Denk er eens over na!

Kies voor home automation

Deze systemen lijken misschien duur, maar besparen op de lange termijn geld. Je kunt bijvoorbeeld besparen op verwarmings- en elektriciteitskosten waarmee je je energie- en waterrekeningen verlaagd.

Laat elektra en sanitair op dezelfde plek

Het is slim om elektra en sanitair niet te verplaatsen. Deze verbouwingen kunnen erg duur zijn. Dus als je van plan bent om bijvoorbeeld je badkamer te renoveren, kun je geld besparen door de bestaande leidingen en voorzieningen te behouden.

Kies voor zonnepanelen

Dit is misschien niet de meest voor de hand liggende en budgetvriendelijke tip die je in gedachten hebt. Maar als je naar de lange termijn kijkt, zul je uiteindelijk geld gaan besparen. Het is dus een afweging die je moet maken tussen korte- en langetermijnvoordelen. Bekijk welke renovaties binnen je budget passen en maak er iets moois van!