‘Marjan, ken jij niemand die mijn boekhouding kan doen?’ Als je eens wist hoe vaak ik deze vraag krijg. Logisch ook, want het is best lastig om een goede boekhouder te vinden die bij jou en je onderneming past. Want waar begin je met je zoektocht? Ik geef je mijn persoonlijke tips.

Wat vind je belangrijk aan een goede boekhouder?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen, is wat je belangrijk vindt aan deze persoon. Want geloof me, je wilt je bij hem of haar op je gemakt voelen. Ook moet het comfortabel zijn om al je financiën daar neer te leggen. Diegene weet op basis van deze gegevens veel over jou en je bedrijf en daarom is vertrouwen en je hierbij comfortabel voelen wat mij betreft prioriteit nummer 1.

Ga ook voor jezelf na hoe je contact wilt hebben met deze persoon op reguliere basis. Wil je kunnen bellen? Wil je mailen? Of wil je liever fysiek afspreken?


Wat wil je uitbesteden aan je boekhouder?

Ben heel duidelijk en specifiek wat je wilt uitbesteden. Wil je dat diegene alles voor je regelt, ben dan ook duidelijk. Dan gaat het om het inboeken van facturen, het versturen van facturen, het verwerken van de bankmutaties, het verzorgen van de aangifte BTW en Inkomstenbelasting. Of wil je dat je boekhouder alleen je aangiftes BTW en Inkomstenbelasting verzorgt? Misschien bereid je zelf wel alles voor en wil je alleen een controle? Kortom: hierin zitten grote verschillen (ook qua prijskaartje) en dit wil je vooraf helder hebben.

Wat mag je boekhouder kosten?

Afhankelijk van de hoeveelheid werk die je wilt uitbesteden en de complexiteit van je administratie, zal je boekhouder een prijs met je afspreken. Dit kan op basis van een vast tarief (‘ik doe al deze werkzaamheden voor 800 euro per jaar’) of op basis van uurtarief (‘ik doe al deze werkzaamheden voor een uurtarief van 50 euro per uur en ik schat in dat er ik 2 uur per maand mee bezig ben’).

Hier kunnen grote verschillen in zitten. Mijn tip: als je eerst alles een keer zelf gedaan hebt, weet je ook hoeveel werk iets kost. Als je zelf bijvoorbeeld twee uur doet over het doen van de BTW aangifte en je boekhouder factureert je 4 uur, dan weet je dat er iets misgaat (of dat je in ieder geval even moet gaan bellen). Dit kan je heel veel geld schelen!

Een lijstje voor het vinden van een goede boekhouder

Zet alles voor jezelf op een rijtje: 

  • Wat vind je belangrijk aan deze persoon?
  • Hoe wil je contact houden met je boekhouder?
  • Wat wil je allemaal uitbesteden en wat wil je zelf doen?
  • Wat is de tijdsinschatting die je verwacht van de boekhouder?

Nog een paar tips bij het vinden van een goede boekhouder

STEL VRAGEN!

Dit is denk ik de belangrijkste tip die ik kan meegeven. Ik krijg zo ontzettend veel vragen van ondernemers, omdat ze het niet aan hun boekhouder durven te vragen. Maar daar betaal je diegene voor! Geen enkele vraag is te dom of te eenvoudig. Een boekhouder heeft hiervoor geleerd, jij hebt andere kwaliteiten als ondernemer. Echt! Stel die vragen! Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Krijg je geen duidelijk antwoord of kan je boekhouder het niet goed uitleggen? Grote kans dat het niet aan jou ligt, maar aan het vermogen van je boekhouder om dingen eenvoudig uit te leggen.

Zoek iemand in de branche: Wanneer je een boekhouder vindt die al ervaring heeft met jouw soort onderneming, scheelt dat veel. Zeker met nieuwe business modellen is het fijn als iemand snapt waar je mee bezig bent en hoe je omzetstromen lopen. Vraag ook bij collega’s uit de branche na waarmee ze goede ervaringen hebben.

Tot slot: Durf over te stappen. Voel je je niet op je gemak bij je boekhouder? Of heb je het idee dat het anders kan? Blijf dan niet bij diegene omdat je er al zo lang zit, omdat je het een gedoe vindt om over te stappen of omdat deze boekhouder ooit is aanbevolen door familie. Het is helemaal niet raar om over te stappen van boekhouder. Het zal zeker tijd en energie kosten om iemand anders te zoeken en daar alles uit te leggen, maar in the end zal het dat waard zijn als je iemand vindt waar je je beter bij voelt.

Waar vind ik een goede boekhouder?

Wil je snel iemand kunnen vinden bij jou in de buurt? Check dan deze website waar je je postcode kunt invullen en een boekhouder of accountant kunt zoeken (no spon, no aff, gewoon een link waar ik al veel ondernemers blij mee heb kunnen maken).

Weet jij wie je moet hebben? Een accountant, boekhouder of belastingadviseur? In deze video’s leg ik heel kort de verschillen tussen deze drie beroepsgroepen uit.

coverfoto: Prisca Visser