Een prachtig juweel schittert niet alleen fantastisch om je nek, maar kun je ook flink wat geld opleveren. Diamanten zijn makkelijk vervoerbaar en kunnen eenvoudig worden geschonken aan dierbaren. Deze edelstenen kunnen zo generaties lang worden bewaard, waarbij deze op den duur nog véél meer opleveren dan de oorspronkelijke waarde. Wanneer je kiest voor diamant, dan ga je voor een slimme investering. In dit artikel vertellen we je hier graag meer over!

Grondig vooronderzoek doen

Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden voordat je besluit te investeren in diamanten. Je kunt heel gemakkelijk diamanten kopen online, maar dat wilt niet per se zeggen dat deze markt stabiel en gereglementeerd is. Wanneer je kijkt naar bijvoorbeeld aandelen, obligaties of vastgoed dan is de diamant wel iets meer crisisbestendig. Ondanks dat tijdens de financiële crisis in 2008 de edelsteen weinig last had in hun koers, geeft dit nooit 100% zekerheid. Daarnaast zijn er veel verschillende online verkoop firma’s, waarbij je goed moet kijken welke daadwerkelijk betrouwbaar is en welke niet. Vergelijk goed het aanbod en kijk goed hoe de radertjes van de markt in elkaar zitten. 

Het budget vaststellen

Misschien koop je wel een diamant voor een bijzondere gelegenheid of koop je een diamant en wil je na verloop van tijd deze diamant verkopen. Wat je ook kiest, het is belangrijk dat je altijd de beste diamant krijgt voor je geld. Doordat de prijs van deze edelsteen flink kan oplopen, is het goed om vooraf een budget vast te stellen. Wanneer je een beperkt budget hebt, dan kun je besparen op karaat, zuiverheid, kleur of slijpvorm, ook wel de 4 C’s genoemd. Een diamant krijgt namelijk zijn waarde en dus de prijs op basis van de 4 C’s: karaat (carat), zuiverheid (clarity), kleur (color), slijpvorm (cut). Het is verstandig om de tijd te nemen en de risico’s te bekijken van deze investering en ook welk aandeel je kunt verliezen mocht niet het goed uitpakken. 

Vraag advies aan professionals

Net zoals dat je niet zomaar gaat investeren in beleggingen of aandelen, investeer je ook niet zomaar in een diamant. Het is daarom goed om je geld pas bij gespecialiseerde bedrijven neer te leggen wanneer je daar grondig onderzoek voor hebt gedaan. Kijk bijvoorbeeld of de boekhoudkundige balans van het bedrijf positief is en/of er geen negatieve klachten zijn geschreven op forums. Wanneer je twijfelt aan een bedrijf, dan is het goed om advies te vragen bij een externe, professionele partij die kennis van zaken heeft. Je kunt je geld maar eenmaal uitgeven, waardoor een beetje extra tijd voor onderzoek geen enkel kwaad kan. We wensen je veel succes!