Wil je een autoverzekering afsluiten voor een auto die je onlangs gekocht hebt? Of ben je van plan om over te stappen van autoverzekering? Dan is het belangrijk om de waarde van de auto te weten. Als je weet hoeveel je auto waard is, is het namelijk een stuk makkelijker om te bepalen wat de beste autoverzekering is. Bij het kiezen van een dekking doe je er namelijk goed aan om rekening te houden met de waarde. Maar hoe bepaal je de waarde voor een autoverzekering eigenlijk? In deze tekst zetten wij 4 mogelijkheden voor je op een rijtje.

1. Zoek uit wat de cataloguswaarde is

Bij een autoverzekering afsluiten vraagt een verzekeraar je naar de waarde van je auto. Dit doen ze om een goede inschatting te kunnen maken van de risico’s die zij lopen als je er een verzekering afsluit. Weet je niet hoeveel je auto waard is? Dan kun jij je allereerst tot de cataloguswaarde richten. Dit is de waarde op het moment dat de auto nieuw werd gekocht. De cataloguswaarde van de meeste voertuigen kun je vinden op de website of in een brochure van de fabrikant. 

Houd er rekening mee dat de cataloguswaarde na verloop van tijd minder wordt. Dit is het gevolg van afschrijving. Heb je de auto niet nieuw gekocht? Dan is hij mogelijk (veel) minder waard dan op de website of in de brochure van de fabrikant staat. 

2. Laat een taxatierapport maken

Heb je een klassieke auto op de kop weten te tikken? Dan moet je deze ook verzekeren. Hiervoor moet je net zo goed weten wat de waarde van het voertuig is. Ondanks dat een klassieke auto al behoorlijk oud kan zijn, is hij mogelijk veel geld waard. Zorg er daarom voor dat je weet hoeveel hij ongeveer waard is voordat je een verzekering voor je auto afsluit. Bepaal de waarde niet zelf, maar schakel een kenner in voor een taxatie. Het rapport dat je krijgt, kun je gebruiken bij het afsluiten van een autoverzekering. Zo kun je dit document bijvoorbeeld aanleveren bij een verzekeraar als zij hierom vragen. 

3. Kies voor een online waardebepaling

Wie liever niet al te veel tijd en moeite steekt in het bepalen van de waarde van zijn auto, kan voor een online waardebepaling kiezen. Tegenwoordig zijn er talloze websites die je kunnen helpen bij het inschatten van de waarde van je auto. Dit doen zij op basis van een aantal gegevens van de auto, zoals kenteken, merk, bouwjaar en kilometerstand. Daarnaast wordt er rekening gehouden met historische gegevens en de huidige markt. Meestal krijg je binnen de kortste keren een inschatting van de waarde van je auto, waardoor je direct een autoverzekering af kunt sluiten.

4. Vraag naar de inruilwaarde bij een dealer

Heb je momenteel al een auto, wil je hierin blijven rijden, maar ben je van plan om over te stappen van autoverzekering? Dan wil je nieuwe verzekeraar graag weten hoeveel je auto waard is. Dit kun je ook achterhalen door bij een dealer langs te gaan en hier te vragen wat de inruilwaarde zou zijn op het moment dat je het voertuig zou verkopen. De inruilwaarde ligt meestal wel (een stuk) lager dan de daadwerkelijke waarde. Dit komt doordat dealers winst willen maken bij het doorverkopen van de auto.